ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ

4:58 PM | | Comment 1

Όπως επισημαίνει στο σημερινό του φύλλο (13/2/2021) “Ο Φιλελεύθερος”, σαν σήμερα, στις 13 Φεβρουαριου 1977, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Ραούφ Ντενκτάς συνυπέγραψαν την πρώτη “συμφωνία υψηλού επιπέδου”, μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνει “Ο Φιλελεύθερος” η συμφωνία προέβλεπε ουσιαστικά λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με την Κύπρο να παραμένει μία χώρα, ανεξάρτητη και αδέσμευτη. Εκείνη τη μέρα οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα έχουμε στην Κύπρο δύο πολιτείες, οι οποίες θα υπάγονταν σε ένα κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος. Η ομοσπονδιακή δομή επαναβεβαιώθηκε σε άλλες δύο συμφωνίες κορυφής: τον Μάιο του 1979 μεταξύ του Σπύρου Κυπριανού και του Ραούφ Ντενκτάς και τον Ιούλιο του 2006 μεταξύ του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην τελευταία αυτή συμφωνία μάλιστα ο όρος “Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία” ήταν ρητώς διατυπωμένος.

Παρόλο που τις τρεις αυτές συμφωνίες υπέγραψαν οι Μακάριος, Κυπριανού και Παπαδόπουλος, εκείνοι που περισσότερο από όλους αμφισβητούν τη Διζωνική Ομοσπονδία, είτε ως προς το “σωστό περιεχόμενό” της είτε γενικά αν έπρεπε να πάμε σε Δ.Δ.Ο. είναι οι πολιτικοί “επίγονοι” των Μακαρίου, Κυπριανού και Παπαδόπουλου, δηλαδή τα κόμματα του λεγόμενου “ενδιάμεσου χώρου”.

Μάλιστα κόμματα όπως η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ έχουν παντελώς απορρίψει αυτή τη μορφή λύσης, η οποία περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Ως βασικό τους αιτιολογικό έχουν το ότι συζητάμε αυτή τη λύση για 46 χρόνια και δεν καταλήγουμε πουθενά. Χωρίς να λένε όμως σε ποια μορφή λύσης θα πρέπει να επιδιώξουμε να καταλήξουμε.

Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα (ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ομοσπονδία) χρησιμοποιούν τώρα και οι Τούρκοι, για να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι λύση ενός κράτους δεν μπορεί να υπάρξει, συνεπώς πρέπει να πάμε σε δύο ανεξάρτητες χώρες, που να είναι και οι δύο μέλη της Ε.Ε. Θυμίζω ότι την ίδια ακριβώς πρόταση έκανε σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, την 1/1/2014 και ο Ελλαδίτης ακαδημαϊκός Άγγελος Συρίγος και μερικούς μήνες αργότερα τον κάλεσαν να μιλήσει στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Στον λόγο του άφησε πάλι αιχμές ότι έπρεπε θαρραλέα να στρέψουμε την προσοχή μας σε άλλο στόχο, υπονοώντας την πρότασή του για διχοτόμηση.

Είναι πραγματικά θλιβερό και εξοργιστικό το πώς μας κοίμησαν και μας εξαπάτησαν όλους και πιο πολύ τους εκτοπισμένους, με τον λεγόμενο “μακροχρόνιο αγώνα” και με ανέξοδα, ψευδοπατριωτικά συνθήματα, για να μας οδηγήσουν 46 χρόνια αργότερα μπροστά στην πιο καταστροφική για τον ελληνισμό της Κύπρου μορφή κατάληξης του Κυπριακού: στη διχοτόμηση. Αν δεν συνέλθουμε αμέσως, εμείς και οι ηγέτες μας, για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία, θα κλαίμε κάποτε την πατρίδα μας πικρά. Η Κύπρος θα μετατραπεί σταδιακά σε τουρκικό νησί, με τους Κύπριους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) να είναι μειοψηφία.

Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να αξιοποιήσουμε τις επίμονες θέσεις αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρνείται να δεχτεί διχοτόμηση της Κύπρου για δύο λόγους: 1. Διότι δε διανοείται να νομιμοποιήσει μια αποσχιστική ενέργεια, ανοίγοντας την όρεξη και σε μειοψηφίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ισπανία και Βέλγιο) να απαιτήσουν ανάλογη απόσχιση και αναγνώριση και 2. Διότι δε θα ήθελε στους κόλπους της μια χώρα που θα ελέγχεται από την Τουρκία. Οι θέσεις αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοούν την πλευρά μας να επιμένει σε λύση ΕΝΟΣ (ομοσπονδιακού) κράτους, το οποίο δε θα μπορεί να ελέγχει με κανένα τρόπο η Τουρκία.

Όσοι Ελληνοκύπριοι έχουν στο νου τους ακόμη την ιδέα ότι μπορεί να είναι καλύτερη η διχοτόμηση, επιτέλους ας συνέλθουν. Χώρια του ότι πρόκειται για προδοσία, ας αναρωτηθούν γιατί επιμένουν σε αυτή τη λύση τόσο πολύ οι Τούρκοι (οι οποίοι την είχαν στόχο από τη δεκαετία του 1950). Εκτός αν νομίζουν ότι αυτοί είναι πιο διορατικοί από τους Τούρκους, ότι οι Τούρκοι είναι αφελείς και επιδιώκουν μια λύση που δεν τους συμφέρει…

Comments

  1. Παναγιώτης Θεοφάνους says:

    Όλοι αυτοί που αναζητούν άλλες εκτοπραγματικες λύσεις στο Κυπριακό, εκτός τής ΔΔΟ, τό μόνο σίγουρο που θά καταφέρουν είναι να θέσουν την Κύπρο στην αγκαλιά τής Τουρκίας, τής αρκούδας τής Μεσογείου.

    Ας σταματήσουν νά πλανώντε πλάνας καταστοφικάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *