ΑΠΟ ΤΗΝ RUE DU SUQUET ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ Ή ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

1:51 PM | | Comments 2

Στα μέσα του Οκτώβρη ήμουν στις Κάννες. Ένα βράδυ, σε ένα ρεστοράν στη Rue du Suquet, με ρώτησε ο ιδιοκτήτης από πού είμαι. “De Chypre”, του απαντώ. Με κοίταξε ενθουσιασμένος. “De Chypre! Θέλω πολύ να κάνω κάποιο αδίκημα για να καθίσω πεντέξι μήνες στις φυλακές σας!”.  Γέλασα, γιατί κατάλαβα ότι αναφερόταν στη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, που παρουσιάζει τις συνθήκες σε πολλές φυλακές του κόσμου και δείχνει ότι οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου είναι με διαφορά οι καλύτερες. «Είδα τους φυλακισμένους να γελάνε, να παίζουν παιχνίδια, να είναι χαρούμενοι. Είναι λες και βρίσκονται σε ξενοδοχείο!».

Ταξιδεύω συχνά και σας λέω πως ήταν η πρώτη φορά, εδώ και καιρό, που μου έδωσε ο άλλος το χέρι του ενθουσιασμένος, όταν είπα ότι είμαι από Κύπρο. Τις περισσότερες φορές μετράνε τα δάχτυλά τους μετά τη χειραψία, μήπως τους έκλεψα κανένα. Είναι γνωστό ότι βγάλαμε «νάμι» (όνομα) με τη διαφθορά και την απάτη, εδώ στη νήσο των αγίων ληστών. Μα τι «πλυντήριο» μας είπαν, τι «φορολογικό παράδεισο», τι κλέφτες και απατεώνες μάς έχουν χαρακτηρίσει τους Κύπριους, δίκαιους και άδικους, τίμιους και άτιμους, όλους μαζί στο ίδιο τσουβάλι.

Του κακοφάνηκε λοιπόν του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού που η διευθύντρια των φυλακών «χάλασε την πιάτσα». Που αντί να μας κάνει κι αυτή διεθνώς ρεζίλι, έκανε κάτι που μας κάνει περήφανους. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να χαλά το κακό όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό! Εξέδωσαν λοιπόν ανακοίνωση για να εκφράσουν την ανησυχία τους διότι στις φυλακές κυκλοφορούν ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα!

Αν οι δύο αυτοί κύριοι ζούσαν στον Καναδά από γεννησιμιού τους και ήρθαν στην Κύπρο πριν από μια εβδομάδα, θα έλεγα ότι τα πλάσματα «εξιππαστήκαν» (αιφνιδιάστηκαν) που λέμε. Αλλά είναι και οι δυο γέννημα θρέμμα της νήσου των αγίων ληστών. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν και Υπουργός Δικαιοσύνης. Ποιους περιπαίζει λοιπόν ότι πρώτη φορά άκουσε για ναρκωτικά και κινητά στις φυλακές; Τον καιρό που ήταν υπουργός οι φυλακές ήταν μοναστήρι; Ή μήπως ξέχασε ότι ο προηγούμενος από αυτόν υπουργός παραιτήθηκε διότι κάθε τρεις και λίγο αυτοκτονούσαν οι φυλακισμένοι, χώρια με τα ναρκωτικά και τα κινητά που πάντα υπήρχαν;

Κατά μία διαβολική σύμπτωση, οι κ.κ. Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός ανακάλυψαν ξαφνικά τα ναρκωτικά και τα κινητά στις φυλακές, μετά που η Γενική Διευθύντρια κατάγγειλε κάποιον αστυνόμο ότι συνωμοτούσε με βαρυποινίτη, προκειμένου να μαζέψει στοιχεία για να πετύχει το φάγωμά της. Κι ενώ το πόρισμα του ποινικού ανακριτή για την υπόθεση του αστυνόμου παραμένει εδώ και δυόμισι μήνες χαμένο σε μαύρο σκότος, κάπου στην Εισαγγελία κι ενώ ο αξιωματικός είναι κανονικά πίσω στη δουλειά του, λες και δεν συμβαίνει τίποτε, οι κ.κ. Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός, ένιωσαν την ανάγκη να βγάλουν αναρμοδίως ανακοίνωση, για να πουν ότι ανησυχούν για τα ναρκωτικά και τα κινητά στις φυλακές.

Εγώ πάλι ανησυχώ διότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έκανε απολύτως τίποτε για να διορθωθεί το πρόβλημα με τα ναρκωτικά και τα κινητά στις φυλακές, τόσον καιρό που ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης. Ανησυχώ, διότι απέτυχε παταγωδώς να λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο ανησυχεί τόσο πολύ τώρα, που νιώθει την ανάγκη αναρμοδίως να εκδώσει ανακοίνωση, λες και είναι ακτιβιστής.  Ανησυχώ όμως ακόμα πιο πολύ διότι, παρόλο που απέτυχε να λύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα όταν ήταν υπουργός, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον διόρισε Γενικό Εισαγγελέα. Ελπίζω μετά την αφυπηρέτησή του να μην εκδώσει ανακοίνωση ότι ανησυχεί για τα πεπραγμένα της Γενικής Εισαγγελίας, τον καιρό που ήταν ο ίδιος επικεφαλής.   

Λυπάμαι ακόμα διότι παρατηρώ ότι ο κ. Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει καθόλου τακτ, όταν εκφράζεται με τη νοοτροπία του «Συστήματος» αυτής της χώρας. Δεν είναι μόνο η εντύπωση που δίνει, ότι προσπαθεί να τιμωρήσει την Διευθύντρια των φυλακών, είτε επειδή αυτή κατάγγειλε τον αστυνόμο είτε για άλλους λόγους που δεν γνωρίζω. Είναι κι άλλα που με ενοχλούν μαζί του, π.χ. ο τελείως ψυχρός τρόπος με τον οποίο αρνήθηκε να παραδώσει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών στην υπόθεση της δολοφονίας του Θανάση. Την οποία (δολοφονία) η Κυπριακή Δημοκρατία κουκούλωνε κανονικά για 17 χρόνια, προφανώς διότι το βρόμικο βαθύ κράτος της νήσου των αγίων ληστών ήθελε να καλύψει τον δολοφόνο ή τον ηθικό αυτουργό, πιθανότατα διότι ανήκει στην εκλεκτή ελίτ του κατεστημένου.  Με τον τρόπο που ενήργησε ο Γενικός Εισαγγελέας δίνει την εντύπωση ότι το κουκούλωμα θα συνεχιστεί και δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή η εντύπωση που δίνει νευριάζει τον κόσμο. Αν νευριάζει ο κόσμος, να πιει ξύδι.

(Δεν είμαι ο πρώτος που το λέει, αλλά ένας από τους λόγους για τους οποίους οι θεσμοί στην Κύπρο εξευτελίζονται και κάνουν την Κυπριακή Δημοκρατία να μοιάζει με εμποροπανήγυρη, είναι το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν τυγχάνουν ελέγχου, όπως γίνεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου. Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβλεπε τον έλεγχο των Θεσμών μέσω του ελέγχου που ασκούσε η μία κοινότητα στην άλλη, διά των «Βοηθών» και των «Αντί»: Αντιπρόεδρος Δημοκρατίας και Βουλής, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας κτλ. Παντού, σε όλους τους θεσμούς υπήρχαν επικεφαλής ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος.  Μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων, το 1964, ο έλεγχος στην ουσία καταργήθηκε και τη θέση του πήρε η αυθαιρεσία κι η ασυδοσία. Αυτό το γράφω γενικά στην πηγή του προβλήματος και δεν αναφέρομαι στον νυν Γενικό Εισαγγελέα.)

Κοντολογίς, η ανησυχία των κ.κ. Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού είναι μέγας λόγος ανησυχίας για τους ιθαγενείς της Μπανανίας, ότι κανείς δεν έχει έννοια να λύσει τα προβλήματα αυτής της χώρας. Οι έννοιες τους είναι άλλες.  

Η ανάρτηση στο Facebook