ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΗ

6:13 PM | | Comments 59

nikolas-papadopoulos-640x400Αγαπητέ Νικόλα,

Διάβασα με μεγάλη θλίψη κι απογοήτευση τη σημερινή ανακοίνωσή σας για το κοινό ανακοινωθέν. Δεν βρήκα ούτε κι ένα σημείο στο οποίο να είπατε την αλήθεια σε τούτο το λαό και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.  Διότι τούτος ο λαός έχει υποφέρει τα πάθη του Ιησού Χριστού μέχρι σήμερα, από πολιτικούς και ηγεσίες που τον φλόμωσαν στο ψέμα κι αφού τον έσυραν πρώτα σε περιπέτειες και πολέμους που πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος, τον οδήγησαν ύστερα, μέσα από μια απατηλή εικόνα ευμάρειας, στην οικονομική καταστροφή και στην ντε φάκτο διχοτόμηση της πατρίδας του.

Όλες σας οι αιτιάσεις είναι αυθαίρετες και θα τις ανέμενε κανείς -για να τις αποκρούσει με επιστημονικώς τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία – μόνο από Τούρκους και όχι από έναν Ελληνοκύπριο πολιτικό,  που υπερασπίζεται τον λαό του.

Μπήκα στον πειρασμό να απαντήσω ένα ένα τα σημεία σας, για να εξηγήσω, σε όσους μπουν στον κόπο να διαβάσουν αυτό το σημείωμα, ότι δεν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεστε κι ότι αυτός ο λαός δεν μπορεί να παραμένει εσαεί δέσμιος των φόβων και της καχυποψίας, αλλά έχει ανάγκη, υποχρέωση κι ευθύνη να βγει μπροστά, με θάρρος και αυτοπεποίθηση, να διεκδικήσει και να κερδίσει το δίκιο του.

Όχι, δεν είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης πάνω σε τούτο το νησί και, όχι, δεν μας κυνηγούν όλοι για να μας καταστρέψουν. Έχουμε ισχυρότατα ερείσματα, μια αναβαθμισμένη θέση στην περιοχή, ισχυρότατους συμμάχους και μπορούμε επιτέλους να διώξουμε την Τουρκία από την Κύπρο. Μπορούμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και να κοιτάξουμε το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία.  Η μιζέρια δεν οδηγεί ποτέ κανέναν, ούτε άνθρωπο, ούτε λαό σε κάτι καλύτερο από την καταστροφή κι εμείς εδώ ήπιαμε για πολλά χρόνια το φαρμάκι της μιζέριας. Φτάνει πια να να μας το σερβίρουν οι πολιτικοί μας! 

Απαντώ λοιπόν ένα ένα τα σημεία σας, διατηρώντας το δικό σας κείμενο δίπλα από την αρίθμηση:

1. «Επαναφέρει (το ανακοινωθέν) φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν».

Το σχέδιο Ανάν, όπως ήρθε μπροστά στον κυπριακό λαό το 2004, το διαχειρίστηκε και το διαπραγματεύθηκε για 15 ολόκληρους μήνες ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος. Μπορεί να ζήτησε από το λαό να πει ΟΧΙ, αλλά ο πολιτικός χειρισμός εκείνης της υπόθεσης ήταν κακός, το αποτέλεσμα ανεπαρκές για τις προσδοκίες των Ελλήνων της Κύπρου κι η κατάληξη οικτρή.  Γιαυτό εξάλλου τότε ο Τάσσος Παπαδόπουλος επικρίθηκε από πολλούς ότι απέτυχε να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο θα ήθελα, σε αντίθεση με αυτό που κάνετε τώρα εσείς, να πιστώσω τον πατέρα σας με το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν περιείχε και πολλά θετικά στοιχεία, οπότε θεωρώ άδικο για τη μνήμη του να το αναθεματίζετε ως να ήταν ένα σχέδιο αρνητικό, από την του πρώτη λέξη ως την τελευταία. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να πάρουμε από το σχέδιο Ανάν θετικές διατυπώσεις, οπότε ατυχώς κατά τη γνώμη μου το ανασύρετε σαν μπουμπούλα που θα τρομάξει τον κυπριακό λαό.  

2.    «Είναι διάσπαρτο με εποικοδομητικές ασάφειες»

Δεν λέτε την αλήθεια. Το κείμενο δεν έχει καμία ουσιαστικής σημασίας εποικοδομητική ασάφεια και κακώς βλέπετε εσείς ασάφειες. Αφήστε τους Τούρκους να αποτολμήσουν να πουν κάτι τέτοιο, για να λάβουν την απάντησή τους «πληρωμένη». Μην μιλάτε εσείς εκ μέρους τους.

3. «Αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το έγγραφο Ντάουνερ».

Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι 37 ολόκληρα χρόνια συνομιλιών δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ΤΙΠΟΤΑ με την ΤΚ πλευρά! Αν αυτό ισχυρίζεστε και πάλι δεν λέτε την αλήθεια. Ίσως εννοείτε πως μέχρι σήμερα τίποτα δεν εθεωρείτο συμφωνημένο εκτός αν φτάναμε σε συνολική συμφωνία. Το ίδιο όμως διασφαλίζεται και στο παρόν ανακοινωθέν.

Εφόσον στο τέλος αναιρούνται όλα, αν δεν καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία, τότε δεν υπάρχει οτιδήποτε το συμφωνημένο, είτε στο παρόν έγγραφο είτε σε οποιοδήποτε άλλο πρότερο στάδιο των συνομιλιών στο οποίο ενδεχομένως να γίνει αναφορά.

Η αναφορά του ανακοινωθέντος σε «άλυτα βασικά θέματα» δεν παραπέμπει με κανένα τρόπο στο έγγραφο Ντάουνερ εφόσον αυτό έχει αμφισβητηθεί από τη δική μας πλευρά και κατά συνέπεια δεν θεωρούνται συμφωνηθέντα όλα όσα διαλαμβάνει.

 4. «Παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους».

Πάλι δεν λέτε την αλήθεια. Η κυριαρχία της ενωμένης Κύπρου θα είναι ΜΙΑ κι αυτό διασαφηνίζεται ρητώς. Μάλιστα διασαφηνίζεται ότι «… καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών  με βάση τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».

Το ότι θα προέρχεται «από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους» δεν σημαίνει αυτό που εσείς ισχυρίζεστε και λυπάμαι να πω ότι κακώς του αποδίδετε μια ερμηνεία που μόνο η τουρκική πλευρά θα αποτολμούσε. Μόνο αν έλεγε ότι «προέρχεται από την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα» ή ακόμη χειρότερα «από την τουρκική και την ελληνική συνιστώσα πολιτεία αντιστοίχως» μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος της δικής σας ερμηνείας.

Εξάλλου η ρητή διατύπωση ότι  «απαγορεύεται η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση», απαγορεύει κατ’ επέκταση και την όποια δυνατότητα χρήσης της κυριαρχίας χωριστικώς καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

5. «Επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας».

Πάλι δεν λέτε την αλήθεια. Η Ιθαγένεια της ενωμένης Κύπρου θα είναι ΜΙΑ. Το ότι εσωτερικά θα ξεχωρίζει ποιος είναι Ελληνοκύπριος και ποιος είναι Τουρκοκύπριος, δεν επιδέχεται καμίας αρητικής για εμάς ερμηνείας. Αντίθετα θα μπορούσε να λεχθεί ότι σέβεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη της Κύπρου να αισθάνεται Έλληνας ή Τούρκος και να αποδίδει τιμές στα εθνικά του σύμβολα, δηλαδή στη σημαία του και στον εθνικό του ύμνο.

Από τη στιγμή που το πολιτειακό σύστημα είναι η ομοσπονδία, όπως ρητώς αναφέρεται στο ανακοινωθέν και όχι συνομοσπονδία, όλοι οι πολίτες της Κύπρου, είτε ΤΚ είτε ΕΚ ανήκουν στο ίδιο κράτος, την ενωμένη Κύπρο. Εξάλλου στο ανακοινωθέν διατυπώνεται ρητώς ότι: «Αυτή η ιδιότητα θα είναι συμπληρωματική και δεν θα υποκαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της ενωμένης Κύπρου».

 6«Παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε παρθενογένεση».

Η ερμηνεία σας είναι αυθαίρετη. Το κείμενο λέει: «The united Cyprus federation shall result from the settlement…» ή ελληνιστί «Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση…» Το «shall result» ή «θα προκύψει» δεν σημαίνει ότι θα ΙΔΡΥΘΕΙ! Σε καμία περίπτωση το αγγλικό ρήμα result δεν σημαίνει ίδρυση ή εγκαθίδρυση ή κάτι τέτοιο. Απλά με κάποιο τρόπο (που δεν παραπέμπει σε ίδρυση) πρέπει να διατυπωθεί ότι η ομοσπονδία θα αρχίσει να λειτουργεί αφού επιτευχθεί συμφωνία. Στην πραγματικότητα στο ανακοινωθέν δεν καθορίζεται αν η ενωμένη Κύπρος θα είναι νέο κράτος (παρθενογένεση) ή θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το θέμα προφανώς θα συζητηθεί στις συνομιλίες.

7. «Περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις της πλευράς μας σε σχέση με την πτυχή της διακυβέρνησης, η οποία ενδιαφέρει πρωτίστως την Τουρκοκυπριακή πλευρά».

Αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε στο κατάλοιπο εξουσίας, στο οποίο γίνεται αναφορά. Ωστόσο η αναφορά αυτή είναι γενικόλογη και δεν καθορίζεται επακριβώς, διότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Δεν σημαίνει καμία υποχώρηση, εκτός αν εμείς θέλουμε να το βλέπουμε έτσι.

8. «Την ίδια ώρα, δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό. Με απλά λόγια, με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, η Τουρκική πλευρά πετυγχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της και μάλιστα πριν καν αρχίσουν διαπραγματευσεις.»

Με αυτό που λέτε εδώ αντιφάσκετε προς εκείνα που λέγατε μέχρι προχθές, ότι επιδιώκουμε ένα μικρό, λιτό ανακοινωθέν. Αν το ανακοινωθέν περιελάμβανε κι όλα αυτά που σημειώνετε εδώ, έπρεπε να είναι ένα σχεδόν ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης και όχι ανακοινωθέν για έναρξη συνομιλιών. Αυτό που λέγατε όλοι ότι επιδιώκουμε σ’ αυτό το ανακοινωθέν ήταν το ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών και όχι όλα αυτά που σήμερα επισημαίνετε. Η βάση των συνομιλιών, με το παρόν έγγραφο, διασαφηνίζεται πλήρως. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στις συνομιλίες.

Αγαπητέ Νικόλα,

Έχετε στηρίξει όλες σας τις ενστάσεις πάνω σε αναλήθειες και αυθαίρετες ερμηνείες, σε μια προσπάθεια να πείσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει ένα κείμενο, που αν το απορρίψει θα εκθέσει  την ελληνοκυπριακή πλευρά και θα τη θέσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου.

Νομίζετε ότι εξυπηρετείτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου, με το να επιμένετε να φορτωθεί η ευθύνη στη δική μας πλευρά, όταν απέναντί μας έχουμε έναν πραγματικά αδιάλλακτο και ξεροκέφαλο Έρογλου; Δηλαδή προσπαθείτε να τον βγάλετε από τη δύσκολη θέση και να τον επιβραβεύσετε με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους;

Διότι αυτό θα είναι τελικά το «έπαθλό» μας από την αποκοτιά που παροτρύνετε τον πρόεδρο να κάνει: η διεθνής κοινότητα να αγανακτίσει μαζί μας, ότι απορρίπτουμε ένα κείμενο που ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ και θα πιστέψει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν θέλουμε λύση.

Αυτό που θα πράξει στη συνέχεια η διεθνής κοινότητα θα είναι αυτό που έπραξε και μετά το 2004. Θα αναγνωρίσει εμπορικά και άλλα δικαιώματα στο ψευδοκράτος, χωρίς κατ’ ανάγκην να το αναγνωρίσει επίσημα σαν κράτος, μέλος του ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει την Κύπρο στη μόνιμη διχοτόμηση, δηλαδή στη χειρότερη ήττα του ελληνισμού στην Κύπρο.

Διότι η διχοτόμηση, για όσους δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή να την εικονοποιήσουν στο μυαλό τους, θα είναι ένα απαίσιο τέρας που θα κατασπαράξει τον Ελληνισμό της Κύπρου σε βάθος χρόνου, καθώς ο εποικισμός κι η χειραγώγηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία, θα το καταστήσει μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από εμάς σε πληθυσμό, η οποία θα μας ανταγωνίζεται σε όλους τους τομείς.

 Το συμφέρον αυτού του λαού, κύριε Παπαδόπουλε, έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιδήποτε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα και το σοφότερο από μέρους σας θα ήταν να ενισχύσετε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δύσκολο αγώνα που έχει να δώσει για τη σωτηρία της Κύπρου και τη δημιουργία συνθηκών που θα βγάλουν αμέσως από την κρίση τη χώρα και θα δώσουν ελπίδα και όραμα σ’ αυτό το λαό, να κοιτάξει το μέλλον επιτέλους με αισιοδοξία.

 

Πιο κάτω παραθέτω αυτούσιο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για να μπορέσει όποιος θέλει να το διαβάσει:

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ

Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων,  διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.  

3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη Κυπριακή ιθαγένεια.   Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.  

4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.  

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.  

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.  

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.  

8. Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης… (Ότι επιπρόσθετο μπορεί να προκύψει).

 

Comments

  1. Γιάννης Ορφανίδης says:

    Θερμά συγχαρητήρια Κωνσταντίνε. Τεκμηριωμένη απάντηση στον κ. Παπαδόπουλο του οποίου η μανία για την προεδρική καρέκλα είναι περισσότερο απο έκδηλη. Δυστυχώς σε αυτό τον τόπο εύκολα κολλούν τη ρετσινιά του ενδοτικού, ή ακόμα και προδότη σε όποιον διατυπώσει διαφορετική άποψη. Σε λιγες μέρες και να μου το θυμηθείτε το 70 τοις εκατό του κυπριακού λαού θα είναι “προδότες” και οι άλλοι υπέρ πατριώτες… Οι μεν “ναινέκοι” και οι δε ήρωες. Για δε όσους κρύβονται και σχολιάζουν ανώνυμα, πιστεύω ότι η καλύτερη απάντηση είναι να μην τους απαντάς κάν.

  2. Haris P says:

    Αγαπητέ Κωνσταντίνο, αν και δεν το κρύβω οτι πολλές φορές διαφώνησα με απόψεις σας και τις θεώρουσα ως ακραίες εν τούτης σε αυτή τη περίπτωση δεν έχω παρά να σας συγχαρώ.
    Ο απορρηπτισμός μας έφερε πολύ άσχημα αποτελέσματα!! Πριν αρχίσετε όλοι τα συνθήματα είναι καλά να σκεφτόμαστε και ολίγο προοδευτικά και όχι οπισθοδρομικά…με ”ψευτο-παλλικαρισμούς” κανένας δεν κατάφερε κάτι σε κανένα κράτος σε καμία πολιτεία. Προσωπικά ζω στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 15 χρόνια, και εδώ πέρα τα παιδιά από τα σχολικά τους χρόνια μαθαίνουν να σέβονται to συνάνθρωπο τους ανεξαρτήτως, θρησκείας, χρώματος και πατρίδας!! Μακρυά από τα στερεότυπα κομματικά συνθήματα (όποια και να είναι αυτά), πρέπει και οι δύο πλευρές να αρχίσουν να καλλιεργούν την επανένωση και όχι το μίσος…πράγμα που πιστεύω θέλει ακόμα περίπου 50-60 χρόνια να καλλιεργηθεί, όπου όταν ακούμε για ’74 να είναι πλέον ιστορία και όχι αιτία τσακωμού και αντιπαράθεσης του λαού.
    ΥΓ. Απολογούμαι για τα όποια ορθογραφικά λάθη αλλά την ελληνική δεν την χρησιμοποιώ στην κα8ημερινότητα μου,

    Ευχαριστώ,

    ΧΠ

    1. PARIS ANDREOU says:

      Αγαπητέ φίλε,είμαι πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.Το 1453 επεσε η Κωνσταντινουπολη και την πήραν η Τούρκοι, κάπου εκεί χρονικά, είχαν πάρει και την Κύπρο ακόμη μέχρι σήμερα κατέχουν ένα μέρος του μοιραίου αυτού νησιού μας.Εγω δεν ειμαι ουτε Φιλοτουρκος, ουτε ΦιλοΑμερικανος, ουτε Αγγλόφιλος,ουτε Φιλοροσσος, και ουτε οποιουδήποτε Φίλος (γκόμενα )Ειμαι Ελληνοκυπροιος που αγωνίζεται κάθε μέρα όπως μπορώ να επιβιώσω για να μπόρεσω εκείνη την μέρα ,όταν έρθει να διώξω τους κατακτητές. Εσει! Να συζητάς για πιο πράγμα. Ποιος θα διοικα πότε και για πόσο. Εσεις της εξουσίας άρχοντες των Μάρτιο του 2013 με της αποψης και της ιδεες σας μας ριξατε στο πηγάδι της πτωχειας και τωρα παριστανετε και τους ειδήμονες στο να περνετε αποφασης για εμάς. Εαν σας ειχε απομένει έστω και λίγο σεβασμό προς των Λάο (προς των εαυτο σας δεν το συζητο,απλα δεν υπαρχει)η μοναδικη
      κινηση αξιωπρεπιας που θα επρεπε να κανεται ειναι η απολλαγη απο το μνημόνιο,άλλα όντος καταστροφική χαρακτήρες και θρασύς που είσαστε, προχωράτε να μας προσφέρετε ,τι, λύση!, για ποιο πράγμα!,να ζω με τους Τουρκους.Αφους σας ενδιαφέρουν τοσο πολυ οι Τουρκοι γιατί δεν πάτε να ζήσετε μαζί τους.Κοίταξε να δείτε Εμείς καλος η κακός ΕΊΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΟΙΟΙ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΟΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΟΧΗΚΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΕΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΗΝΗ ΕΤΣΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

      1. ΕΊΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΟΙΟΙ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΟΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΟΧΗΚΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΕΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΗΝΗ ΕΤΣΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ…

        Σε ποια χώρα μεγαλώσατε; Διότι στην Κύπρο όπως γνωρίζω βρίσκονται 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες… Μάλλον εδώ βρίσκεται η παρεξήγηση και γι’ αυτό μας αποκαλείτε προδότες που θέλουν να ζήσουν με τους Τούρκους: Διότι δεν σας εξήγησε κανένας ότι η Κύπρος είναι κατεχόμενη κατά 40% από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα που βρίσκονται εδώ στην Κύπρο από το 1974…

        Ρωτήστε τους γονείς σας. Μπορεί αυτοί να ξέρουν ότι η Κύπρος είναι κατεχόμενη…

        1. Elli Andreou says:

          Διαβάστε την πιο κάτω επιστολή!!
          Βέβαια δεν προορίζεται για σας. Απευθύνεται στον ανώτατο Άρχοντα” του τόπου, ο οποίος ορκίστηκε πίστη και σεβασμό εις το σύνταγμα και τους νόμους και εις την διατήρηση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ !!
          Βέβαια ως Επίορκος Ψεύτης! Δεν τήρησε και δεν τηρεί καμιά υπόσχεση που έδωσε…
          θυμάστε?: Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων…δεν, εκείνο, δεν ετούτο….Δεν Δεν Δεν Δεν θα υπάρξει επαναφορά του σχεδίου Ανάν! βέβαια αυτό δεν είναι επαναφορά, είναι κάτι τρισχυρότερο…

          Διαβάστε! Βέβαια δεν περιμένω να καταλάβετε με τον τρόπο που μιλάτε …φαίνεται από τα γραφόμενά σας ….και την προσπάθειά σας μέσω των ΜΜΕ ως δημοσιογράφος που είσαστε τον καιρό του σχεδίου Αναν ότι η Εισβολή και η κατοχή δεν σας άγγιξε καθόλου !!αλλά δεν πειράζει…ίσως , λέω ίσως καταλάβετε, που δεν το πιστεύω δηλαδή… αλλά μια προσπάθεια δεν βλάπτει !

          Elli Andreou wrote:

          «Δεν παρέλαβα Κράτος για να παραδώσω κοινότητα» …. «Τάσσος Παπαδόπουλος»

          «Ελευθερία δεν σημαίνει μόνο να λύνεις τα δεσμά κάποιου άλλου, αλλά το να ζεις με τέτοιο τρόπο που να αποδεικνύεις ότι σέβεσαι και ενισχύεις την ελευθερία των άλλων» «Νέλσον Μαντέλα!»

          ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ!

          Ε, λοιπόν το 76%, του Κυπριακού λαού, δεν την θέλει ΑΥΤΗ την λύση κ. Πρόεδρε της προωθούμενης διαλυμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Θεός να ΜΗΝ σας αφήσει!
          ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ !
          Αυτό είπε ψες στην δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος. ΑΝΑΝ-ΣΤΑΣΗ-ΑΔΗΣ, και αυτό γράφει με μεγάλα γράμματα στην εφημερίδα Πολίτης – όργανο του μεθοδευμένου και ενορχηστρωμένου κονσέρτου των παπαγάλων του σχεδίου Ανάν και των πληρωμένων της επαναπροσέγγισης !!
          Το 76% των πολιτών αυτού του δύσμοιρου τόπου, σε ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ κ. ΑΝΑΝ-ΣΤΑΣΗ-ΑΔΗ!
          Σας βλέπουμε τον τελευταίο καιρό πάλι, εσάς και μια χούφτα ξεπουλημένων πολιτικάντηδων, να παρελαύνετε κάθε βράδυ από τις τηλεοράσεις ! Να παρουσιάζεστε ως «οι σωτήρες» της Κύπρου! Να υπόσχεστε μελλοντική οικονομική ευμάρεια στον καταταλαιπωρημένο και προδομένο Κυπριακό λαό! Να αραδιάζετε του κόσμου τα ψευτιές όπως ΠΑΝΤΑ, με τα γνωστά πλέον κόλπα σας, με στόχο να εξαπατήσετε πάλι τον λαό, και να ξεπουλήσετε τα ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ!
          Ε ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ κ. Ανανστασιάδη ! Πόσα επιτέλους ψέματα θα πείτε ακόμα? Σε πόσες ξεπουλημένες και εξευτελισμένες δεσμεύσεις θα προβείτε ακόμα ώσπου να καταλάβετε ότι αυτός ο Λαός, όσα και να του κάνετε, ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ !
          Ψες, είπατε ότι ΣΕΒΕΣΤΕ την απόφαση της απόρριψης του σχεδίου Ανάν, και ότι δεν θα είναι η βάση για διαπραγμάτευση! Γιατί τότε δεχτήκατε τα δύο Συνιστούντα «ΚΡΑΤΗ»?
          Αφού σέβεστε όπως λέτε την απόφαση του Κυπριακού Λαού, ΓΙΑΤΙ συνεχίζετε τις προσφορές του Αχάπαρου προηγούμενου «ηγετίσκου» Χριστόφια? Γιατί δεν επιδιώξατε να βάλετε το Κυπριακό πρόβλημα στην ορθή του Βάση? Δηλαδή ως πρόβλημα Εισβολής και Κατοχής όπως στην πραγματικότητα είναι?
          Να σας πω εγώ γιατί…
          ΕΠΕΙΔΗ, είσαστε το ίδιο πιόνι των ξένων εργολάβων της προώθησης του ξεπουλήματος ! Τουλάχιστον ο προηγούμενος ήταν πιο ειλικρινής από εσάς! Παραδέχτηκε ότι το ΟΧΙ το είπε για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ! ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΑΠΑΤΙΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, έστω κι αν ο κόσμος δεν κατάλαβε από την αρχή πως το εννοούσε στην κυριολεξία!!!

          ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΗΓΕΤΙΣΚΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ!!
          Εσείς, ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΨΕΥΤΗΣ! Ένας Ηγετίσκος της Δεκάρας που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να πετύχει την διάλυση της πατρίδας του!! Ένας ηγετίσκος που βιάζεται Να παραδώσει ένα Διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και να πάρει για αντάλλαγμα μια κοινότητα που σε 30 χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε αυτή! Ένα ξεπουλημένο τομάρι που προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει με τις ψευτιές του, ότι αυτή είναι η μόνη λύση που μας έχει απομείνει… Τρομοκρατείτε τους πολίτες όπως κάνατε το 2004 ότι δήθεν είναι η τελευταία ευκαιρία! Συμβάλατε και αποδεχθήκατε το κούρεμα ενώ άλλα δεσμευόσασταν και υποσχόσασταν στον Λαό πριν να εκλεγείτε Πρόεδρος, και υπογράψετε το μνημόνιο, για να φέρετε την Κύπρο σε αυτή την άθλια οικονομική θέση, επειδή πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο θα πείσετε τον Λαό, να υπογράψει την καταδίκη του! Να συναινέσει δηλαδή, στο ξεπούλημα της Πατρίδας του! Δεν γνωρίζετε κύριε ΑΝΑΝ ΣΤΑΣΗ ΑΔΗ πως, όσους εφιάλτες σαν και εσάς γεννά δυστυχώς αυτός ο τόπος, γεννά και εκατονταπλάσιους Αυξεντίου, Καραολίδες, Παλλικαριδιες, Μάτσιδες και Παπαδόπουλους!!!
          Παπαδόπουλος ! Ούτε για τα παπούτσια του δεν ήσαστε άξιος !! Ούτε εσείς, αλλά ούτε και ο προηγούμενος ηγετίσκος της Δεκάρας που με την βοήθειά του φέρατε την Κύπρο σε αυτή την κατάσταση! Κι’ ας φαίνεται ότι δήθεν είσαστε αντίθετοι! Το ίδιο ξεπουλημένοι προδότες είσαστε και οι δύο!!
          Εάν σας έχει μείνει ίχνος αξιοπρέπειας, το μόνο που οφείλετε να κάνετε αυτή την στιγμή, είναι να ΠΑΡΕΤΕΙΘΕΙΤΕ!
          Σταματήστε να σέρνεστε σαν γλοιώδη σκουλήκι ! Σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν εθελόδουλο τουρκοπροσκυνημένο! Σαν Πρεσβευτή και εντολοδόχο των ξένων συμφερόντων! Επιτέλους, σταθείτε να κάνετε αυτό που κάθε έντιμος Ηγέτης θα έκανε για τον Λαό του… Σταματήσετε επί τέλους να εξαπατάτε με τις ψευτιές και τις υποκρισίες σας !
          Τώρα καταλάβαμε το αντάλλαγμα της παραχώρησης των βάσεων από τους βρετανούς, το οποίο παρουσιάσετε σαν το ΜΕΓΑ σας επίτευγμα! Αφού οι Εγγλέζοι δεν κατάφεραν με το σχέδιο Αναν να έχουν τον έλεγχο των πετρελαίων, σας παραχώρησαν δήθεν τις βάσεις για να χαρίσετε και να δεχτείτε τα δύο συνιστούντα κράτη ! Δηλαδή, προσφέρετε δώρο στην Τουρκία να γίνει Αφέντης στον βορρά και συνέταιρος στο νότο…. Πάλι δηλαδή εξαπατήσατε τον Λαό!!! Πάλι λάβατε την εντολή από τους ξένους να κάνουν αυτό που επιθυμούν…. Μα επιτέλους, για ποιους έχετε εκλεγεί Πρόεδρος κύριε Ανανστασιάδη? Για ποιόν δουλεύετε νυχθημερόν με τόσο σθένος? Στο όνομα ποιάς πατρίδας θέλετε να αφανίσετε την δική μας?
          »Αγαπημένε μου Λαέ, καλέ και τιμημένε… Πάντοτε ευκολόπιστε, και πάντα Προδομένε»… Πόσο δίκαιο είχε ο εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός πριν τόσα χρόνια ….
          Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα?
          Ποίος σας έδωσε αλήθεια το δικαίωμα να διαπραγματεύεσθε τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου? Το 76%, απέρριψε το σχέδιο Ανάν! Εσείς γιατί το επαναφέρετε και δεν θέσατε σαν ασπίδα την απόφαση του λαού και να διεκδικήσετε τα αυτονόητα? Με ποιο δικαίωμα, προσπαθείτε να διαλύσετε το κράτος μας? Με ποιο δικαίωμα διαγράφετε τόσους αγώνες που έγιναν από τους ήρωες αυτού του τόπου για να έχουμε εμείς σήμερα την Ελευθερία μας? Με ποιο δικαίωμα θέλετε να αφανίσετε τον Ελληνισμό από τούτη εδώ την γη? Με ποιο δικαίωμα προσπαθείτε να στερήσετε από το παιδιά μας τα όνειρα? Με ποιο δικαίωμα μας υποχρεώνετε να φορέσουμε «φέσι» επειδή ταιριάζει τέλεια στο δικό σας το κεφάλι?
          Εσείς, θέλετε να ονομάζεστε ηγέτης αυτού του τόπου?
          Ηγέτης ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος ! Που όταν βρέθηκε στην ίδια θέση μαζί σας, είχε τα κότσια, και κάλεσε τον Κυπριακό λαό, να απορρίψει το σχέδιο της διάλυσης της Πατρίδας του, αψηφώντας τις απειλές των ξένων ! Γνωρίζετε γιατί? ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ! ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΗ! Όμως δυστυχώς, εσείς και ο περίγυρός του,-Χριστόφιας και το σινάφι του- δεν τον αφήσατε να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε και τον φάγατε με τις ψευτιές και τις ατιμίες σας …
          Ηγέτης κ. ΑΝΑΝ ΣΤΑΣΗ ΑΔΗ, ήταν ο Νέλσον Μαντέλα που αγωνίστηκε και φυλακίστηκε για τον λαό του! για τον τόπο του! Που απέρριψε στο Απατχαίμερ την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και οι συμπαθέστατοί μας Μαύροι της Νοτίου Αφρικής γλύτωσαν από αυτή την ρατσιστική λύση!! Ηγέτης είναι αυτός που αγωνίζεται για τα ιερά και τα όσια της χώρας του!! Δεν είναι αυτός που παίρνει κράτος Διεθνώς αναγνωρισμένο, και παραδίδει κοινότητα!! Στην Ελληνική γλώσσα αυτός ονομάζεται ΠΡΟΔΟΤΗΣ!
          ΕΜΕΙΣ, ΤΟ 76% ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕΙΘΕΙΤΕ! ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ Η ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ! ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟ 76% ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΘΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ! ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΣ , ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΙΧΝΟΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ!
          Ο Ελληνικός Κυπριακός Λαός, δεν ανέχεται πλέον ηγετίσκους της Δεκάρας! Ο Ελληνικός Κυπριακός Λαός, δεν θέλει ψεύτες Πολιτικάντηδες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον σύρουν σε αφανισμό ! ΘΕΛΕΙ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ! Που ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ!!!
          Εάν θελήσετε πραγματικά,-που δεν το πιστεύω με τίποτε για εσάς εκτός κι’ αν μας αποδείξετε έμπρακτα το αντίθετο- ΩΦΕΙΛΕΤΕ λοιπόν, να προωθήσετε άμεσα την ορθή λύση! Να αποσύρετε το σχέδιο της ντροπής και να προωθήσετε λύση που να είναι βασισμένη στις Θεμελιώδης αρχές και τα δίκαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να βάλετε ΑΜΕΣΑ το θέμα της Κύπρου, ως θέμα Εισβολής και Κατοχής ! Όπως πραγματικά είναι…. Διαφορετικά να παραιτηθείτε ΑΜΕΣΩΣ ! Τέτοιου είδους εφιάλτες δεν τους σηκώνει πια ο Λαός!
          ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΟΝΟΝ, ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, Ο ΛΑΟΣ ….ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ!
          ΕΛΛΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
          ΤΡΙΜΙΘΘΙ /ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

          1. Αγαπητή μου, σεβαστές οι απόψεις σας, αν και άσχετες με το post. Αντιλαμβάνομαι γιατί δεν θέλετε να απαντήσετε, προφανώς δεν σας ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να αναμασάτε συνθήματα που σας έχουν μάθει. Την εποχή του Σχεδίου Ανάν δεν έκανα δημοσιογραφία. Δεν είπα λέξη δημόσια. Ό,τι έκανα το έκανα με τη συνείδησή μου και μόνο. Λέτε ότι “από τα γραφόμενά μου καταλαβαίνετε ότι ήμουν υπέρ του Ανάν”… Αντί να προβληματιστείτε λίγο με αυτά που γράφω και να βρείτε έστω και ένα επιχείρημα να απαντήσετε, μας αναπτύξατε εδώ μια ακατάληπτη έκθεση, που μοιάζει μάλλον με σουρεαλιστικό παραλήρημα.

            Ο Θεός να φυλάει την Κύπρο, όχι από τους ανθρώπους που έχουν διαφορετική άποψη, αλλά από αυτούς που έχουν το τουπέ να μιλούν, χωρίς να έχουν να πουν απολύτως τίποτα.

        2. PARIS ANDREOU says:

          Τυπακη, στο είπα είδη , είμαι γέννημα Αμμόχωστου,και ειμε περήφανος που ειμε Ελληνοκυπροιος,εσύ! και συνεχίζω και σου λεω ναι, που ζουν τα Τουρκοσκυλλα ,στα κατεχόμενα, και τι σας είναι αδέλφια μήπως η’ η μητρική σου γλωσσά είναι τα Τουρκικά σκύλε.

          1. Είμαι σκύλος και προδότης επειδή δεν θέλω να μείνει στα χέρια της Τουρκίας η κατεχόμενη Κύπρος. Ενώ εσύ που λες ΝΑΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΣΥΛΛΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, είσαι πατριώτης. Το ότι δίνεις τη μισή Κύπρο στην Τουρκία είναι μια χαρά. Δεν έχει κανένα πρόβλημα. Σίγουρα δεν είσαι προδότης διότι είσαι ηλίθιος και τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη την ηλιθιότητα. Το “απαλλάσσεται λόγω βλακείας” δεν λέγεται για αστείο, ισχύει νομίζω.

            Το πρόβλημα με τη δημοκρατία είναι τούτο: ότι λογικοί και ηλίθιοι έχουν την ίδια ψήφο…

        3. PARIS ANDREOU says:

          Σε ρωτάω μήπως κάποιος από της 40 χιλιάδες Τούρκων στρατιωτών ίσος να είναι και ο πάτερα σου ο θείος σου η’ η μάνα σου και ανυπόμονης να τους πάρεις αγκαλιά, Εγώ γεννήθηκα στην Αμμόχωστο (όπως ανάφερα και στην εισαγωγή μου) και είμαι πρόσφυγας εξυπαιτιοτητας τύπους σαν και εσένα και της παρέας σου.Να θυμόμαστε η γενιά μου Δεν Ξεχνά επειδή εσείς μας το μάθατε και η στιγμή σας πλησιάζει,ίσως αυτό θα έπρεπε να σας απασχολεί.
          Σημ.- εαν διαγραψής και αυτό το ποστ μου με δικαιώνεις απολυτά.

      2. νουνεχής says:

        Ελληνοκύπριε, μάθε να γράφεις στην ελληνική πρώτα και μετά κάνεις και αφορισμούς….

        1. Elli Andreou says:

          Αγαπητέ μου,
          Σας ευχαριστώ πολύ που σέβεστε τις απόψεις μου !Είναι ακριβώς ο ίδιος σεβασμός που δείχνετε και δείξατε εσείς και οι υπόλοιποι των ιδεών σας για το 76%…ξέρετε εσείς! Να μην επαναλαμβανόμαστε ! Καταντούμε κουραστικοί και δεν πρέπει…
          Γράφετε στην απάντησή σας: Αντί να προβληματιστείτε λίγο με αυτά που γράφω και να βρείτε έστω και ένα επιχείρημα να απαντήσετε, μας αναπτύξατε εδώ μια ακατάληπτη έκθεση, που μοιάζει μάλλον με σουρεαλιστικό παραλήρημα!
          Αρχικά με αυτά που έχετε απαντήσει και την ερμηνεία που δώσατε στην ανάλυση του Νικόλα Παπαδόπουλου έχω να σας πω ότι ΤΙΠΟΤΕ ουσιαστικό δεν έχετε πει! Έχετε Απαντήσει ως ο μέγα «νομικός» στα γραφόμενα του Νικόλα σε κάθε παράγραφο ότι ψεύδεται , και η τεκμηρίωση της απάντησής σας είναι ανύπαρκτη! Απλά διαστρεβλώνετε και ωραιοποιείται το κοινό ανακοινωθέν προσπαθώντας απεγνωσμένα να πείσετε ότι δεν πρέπει να απορριφτεί !
          Αν διαβάζατε όμως με προσοχή το σουρεαλιστικό μου παραλήρημα, τότε θα ανακαλύπτατε ότι όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στην απόφαση του 76% του Λαού και στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Αν και λέτε ότι σέβεστε την αντίθετη άποψη , μένετε ως συνήθως στα λόγια και δεν δείχνετε καμιά απολύτως πρόθεση να δεχθείτε ότι η πλειοψηφία αποφάσισε και απλά πρέπει όλοι να συστρατευθούμε να απαιτήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας.
          Αλήθεια κ. Οδυσσέως, μα έχετε την εντύπωση ότι μπορείτε συνέχεια να παίζετε με την νοημοσύνη του κόσμου? Πιστεύετε αλήθεια ότι ο Λαός πλέον δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται? Θα σας γράψω πέντε πράγματα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο μαζί σας! Δεν πρόκειται επειδή ότι και να γράψω δεν ΘΕΛΕΤΕ να δείτε την ουσία!
          Λοιπόν γράφω…
          το κοινό Ανακοινωθέν που αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημιουργεί νέα τετελεσμένα επειδή:
          1) Νομιμοποιεί το Τουρκικό Ψευδοκράτος!
          2)Μοιράζει εξίσου με ποσοστά 50-50 κυριαρχίες, ιθαγένειες και κάθε εξουσία! Εξισώνει δηλαδή το 18% με το 82%!!
          3)Καθιερώνει ως δεδομένες όλες τις υποχωρήσεις Χριστόφια όπως τις κατέγραψε ως συγκλήσεις ο αποχωρήσας αφού έκανε την δουλειά του Αλεξάντερ Νταουνερ, και παρέχει την δυνατότητα με αυτό το έγγραφο η Τουρκία να καταπιεί ολόκληρη την Κύπρο δημιουργώντας νέα τετελεσμένα όποια ώρα το θελήσει.
          Δηλαδή, όπως και στην περίπτωση Χριστόφια – επειδή οι βίοι είναι παράλληλοι- με το κοινό ανακοινωθέν της 23 Μάιου 2008 εάν αρχίσουν συνομιλίες στην βάση αυτής της Συμφωνίας, οι Συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά την εξεύρεση τρόπων για να εξυπηρετηθούν οι πρόνοιες αυτού του εγγράφου που είναι η βάση των συνομιλιών !!! Και να μην ξεχνούμε την παράγραφο 8 του κοινού ανακοινωθέντος ….αυτή τα γράφει όλα, αν σας λέει και τίποτα αυτό!
          Την 1ην Μαρτίου 2013 στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νεοεκλεγής Πρόεδρος Νίκος Ανανστασιάδης έδωσε προς τους Βουλευτές τον πιό κάτω όρκο:
          “Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτών νόμους και εις την διατήριση της Ανεξαρτησίας και της Εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου”….

  3. Askotis Pericles says:

    Μόνον αν γίνει διχοτόμηση και καθημερινά για φαγητό έχουμε Σκατα θα καταλάβουμε το πόσο λάθος ειχαμε , Γιατι όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε αδιάλλακτη και ξεκινώντας από το σχέδιο Γκάλη που σήμερα αν ο τότε Πρόεδρος της Κυπτιακης Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν είχε πει οτι σύνορα μας είναι η Κερύνεια η Κύπρος θα ήταν το Μονακό της Μέσης Ανατολής. Για να μην πάω ακόμα πιο πίσω και πω για τα λάθη του Μακαρίου που ούτε και την εισβολή δεν θα είχαμε και όχι Μονακό και μπούρδες θα είμασταν ΑΛΛΑ ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.
    Τώρα αν κάποια άτομα δεν θέλουν λύση γιατί ίσως και να χάσουν δόξες και επειδή δεν θέλουν την δόξα να τους την πάρουν είναι γιατί δυστυχώς η ωριμότητα έρχεται με τα πάθη και της δύσκολες στιγμές που περνά ! Οταν ποτέ στην ζωή σου δεν είχες δυσκολίες πως μπορείς να καταλάβεις αυτούς που μια ζωή δύσκολα τα βγάζουν πέρα !
    Οσο για τους Ανώνημους που εκφράζονται δεν έχω τίποτα να πω γιατί είναι αυτοί που ούτε και ψηφοδέλτιο μπορεί να μην έχουν αλλά και να έχουν δεν μπαίνουν στον κόπο να πανε να ψηφίσουν γιατί έτσι το έχουν να κρύβονται πίσω από την μάσκα της υποκρισίας.

  4. neos says:

    Pragmati kai ego diavazontas to koino anakoinothen den mporousa na katalavo an milouse gia to idio eggrafo o nikolas.

    Meta akousa kai omirou kai leo re paidia den ginetai.. gia allo egrafo milane.

    To kako einai oti kathos akoua ton omirou na mila gia ksero go 20 lepta peripou giati einai i katastrofi tis kiprou arxisa kai ego na fovamai! Arxisa na fovamai les kai alla pramata diavaza prin..

    Nomizo ofiloume oloi ston eafto mas kai stous giro mas na katsoume kai na skeftoume tin kathe leksi tou eggrafou kai na min parasirtoume apo sinesthimatismous, na min xoristoume se omades, na min to kanoume podosfero pali to thema.

  5. Giwrgos says:

    Vlepontas kapoia apo ta sxolia den mporo na exo kamia aporia gia tous logous pou ftanoume edo pou imaste.

    Osoi diafonite, poli apla ekfraste tin diafonia sas tekmiriomena, me enalaktiki lisi, omorfa orea kai kosmia…makria apo velasmata, arnakia ktl ktl.

    1. Χριστοδουλος says:

      Συγχαρητηρια Kvnstantino γιατι ακομα δεν βαρεθηκες να λες τη γνωμη σου και να ακους να σε αποκαλουν προδοτη, ρουφιανο, πληρωμενο, κλπ. Πραγματικα δεν καταλαβαινω γιατι να μην μπορουν ολοι οι ανωνυμοι (και μη) να δεχτουν την αντιθετη αποψη οποια και αν ειναι. Αν προσεξα καλα ολα τα σχολια πιο πανω απο αυτους που διαφωνουν καταφευγουν σε ολων των ειδων τους χαρακτηρισμους…. Καλα ρε κοπελια εσεις δηλαδη εχετε την αποκλειστικοτητα του πατριωτη και ολοι οι αλλοι ειναι νενεκοι; Ακρως λανθασμενη και εγωιστικη προσεγγιση, και σιγουρα κακο μαντατο για το μελλον….

    2. Μικαέλλα says:

      Γιαυτο το λόγο δεν θα δούμε πότε άσπρη μέρα σε αυτή την Χώρα γιατί μας περιτριγυρίζουν φοβισμένοι άνθρωποι που προτειμούν την μιζέρια τους και την δυστύχια τους απο την αλλαγή. Δεν λέω κανείς δεν ξέρει αν τελικά μας βγεί σε καλό. Αλλά με το να κάθομαι και να περιμένω ότι κάτι θα άλλαξει και ότι όλα θα είναι προς το συμφέρων των Ελληνοκυπρίων το βλέπω λίγο εως πόλυ εγωιστικό. Τι θέλουμε επιτέλους δηλ. για να καταλάβω, τι προτείμουν όλοι αυτοί που δεν θέλουν την λύση? Να μείνουμε μια ζωή έτσι? Με την ελπιδά ότι όλα θα είναι όπως παλιά? Θα ήθελα να ρωτήσω με όλο το σεβασμό όλους τους πρόσφυγες που έγραψαν εδώ. Πραγματικά πιστευέτε ότι όλα θα είναι σανα και δεν πέρασε μια μέρα? Ότι όλοι οι πρόσφυγες θα γυρίσουν στα σπίτια τους και θα συνεχίσουν από εκέι που έμειναν (τα παιδιά τους τουλάχιστων γιατί δεν είναι όλοι εν ζωή) Ότι πάθουμε είναι που την κκελλέ μας που λέμε γιατί το επίπεδο μόρφωσης και παιδείας σε αυτή την χώρα έχει φτάσει τον πάτο.

  6. eftixos pou yparxoun anthropoi san esas kirie Odysseos pou kseroun na apostomonoun sas sinxero pou eiste alithinos says:

    eftyxos pou yparxoun anthropoi san esas kirie Odysseos se sinxero pou tous apostomoses kai pou eisai alithinos MPRAVO sinexise

  7. Γιάννος says:

    Όλα τα Μασονακια παίζεται το ρόλο σας, ο ένας έτσι ο άλλος αλλιως μας παιρνετε εκεί που θέλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων .. Θα γυρίσει μια μερα ο τροχός που θα παει !

    1. Αγαπητέ Γιάννο η κλινική του κ. Βερεσιέ είναι στην Ορόκλινη δίπλα από το highway. Δεν έχω άλλη απάντηση σε ένα καραγκιόζη που λέει ότι είμαι μασώνος, για να απαντήσει έτσι απλά σε όσα έγραψα.

  8. ΑΚΡΙΤΑΣ says:

    Είχαμε την εντύπωση ότι τα εργολαβικά συμβόλαια της ΟΥΝΟΠΣ σταμάτησαν. Αλλά φαινεται ότι ο λογαριασμός ξανάνοιξε και μαζί του σηκώθηκαν τα ζόμπι του κοντινού παρελθόντος. Ο Σαμαράς σήμερα ψυχρά έριξε το γάντι στο ανδρείκελο που στεκόταν δίπλα του.Η αντίστροφη μετρηση αρχισε!

    1. Θαυμάσια απάντηση. Τι ωραία που κρύβεστε στην ανωνυμία και βρίζετε εκείνους που έχουν το θάρρος που λείπει από εσάς, να γράφουν το όνομά τους κάτω από τα γραφόμενά τους. Λοιπόν σε πληροφορώ ότι αν είσαι εσύ πουλημένος και ερμηνεύεις την αγάπη κάποιου για την πατρίδα του ως πούλημα, εγώ δεν είμαι πουλημένος. Πουλημένος είσαι εσύ που θέλεις να δώσεις τη μισή Κύπρο ΚΟΤΣΙΑΝΙ στην Τουρκία με τη διχοτόμηση. Μαθήματα πατριωτισμού από προδότες δεν σηκώνω. Και άλλαξε το … ψευδώνυμο κάτω από το οποίο κρύβεσαι. Μην μολύνεις το όνομα των ακριτών. Κάνε το ¨Τούρκος Πράκτορας” ή “Διχοτομιστής”. Θα σου πάει καλύτερα.

      1. Νικολας says:

        Κυριεεε Οδυσσεως, μα ακομη δεν εχετε καταλαβει, οτι ολα αυτα που γραφουν οι ανθρωποι, ειναι κουβεντες του καφενε! Καλα, διερωτωμαι που ζειτε; Με οποιον και να μιλησετε, αυτα θα ακουσετε! Που ειναι η ανωνυμια;

        Καλη συνεχεια!

  9. Marios Ioannides says:

    Εξαιρετικό, Μπράβο φίλε μου. Το μέλλον της Κύπρου είναι μετά την λύση…. αφήστε την Κύπρο να πάρει την θέση της με ακέραια την δύναμη της αποστρατικοποιημενη και ενωμένη.

  10. Anonymous says:

    μα την μιση Κυπρο την δωσατε στους τουρκους με το πραξηκοπημα το 1974 τωρα εμεινε να δωσετε την αλλη μιση μπραβο και εις ανωτερα

    1. Μιλάτε για εκείνους που δεν θέλουν λύση και θέλουν να αφήσουν την κατεχόμενη γη μας για πάντα στα χέρια της Τουρκίας, φαντάζομαι…. Διότι δεν είναι δυνατόν να εννοείτε εμάς που προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση.

  11. ΝΙΚΟΣ says:

    Είμαι ένας από τους ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ που ζουν στη ΚΥΠΡΟ και την αγαπούν και απλά σας λέω ότι γράφετε Μ….ΕΣ……ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΕΜΙΣΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ…ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    1. Με τα δικά σας μυαλά θα είμαστε πρόσφυγες στην Ελλάδα πολύ συντομότερα. Το χαϊρι που κάνατε εσείς μας συμβουλεύετε να κάνουμε κι εμείς;

      1. Κίκης Παρασκευάς says:

        Κύριε Κ. Οδυσσέως, αν και δεν είμαστε διαδυκτιακοί φίλοι σας διαβάζω και συνήθως συμφωνώ με τα γραφόμενα σας.
        το άρθρο σας αυτό έκανε εντύπωση για το πετυχεμένο τρόπο που απαντήσατε στον Ν. Παπαδόπουλο. Συγχαρητήρια!!
        σας συμβουλεύω όμως μη ασχολείστε με δειλούς που κρύβονται στη ανωνυμία τους. τους ταιριάζει ΜΟΝΟ απαξίωση..

    2. Askotis Pericles says:

      Γιατί ζεις στην Κύπρο εγω δεν κατάλαβα και αφού την αγαπάς την Κύπρο τότε ξεκουμπίσου από εδώ.

  12. vkiliaris says:

    Αξίζει κανείς να διαβάσει μία τοποθέτηση βγαλμένη από τα σπλάχνα της νέας κοινωνίας των πολιτών, που έχουν λόγο και ρόλο στα δημόσια ζητήματα του τόπου με τη χρήση της (νέας) τεχνολογίας !!

    1. ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥ says:

      ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΗΠΩΣ ΕΛΑΒΑΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΟ?ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ?

      1. Δεν έλαβα μέρος σε κανένα σεμινάριο, δεν έχω σχέση με κανένα οργανισμό ή οργάνωση, δεν πηγαίνω στα κατεχόμενα, δεν είμαι προσφυγας και δεν έχω να κερδίσω τίποτα προσωπικά από τη λύση του Κυπριακού. Θέλω λύση γιατί δεν αντέχει η συνείδησή μου να παραδοθεί η μισή Κύπρος για πάντα στην Τουρκία με τη διχοτόμηση. Θέλω λύση γιατί πρέπει αυτός ο τόπος να βγει ΑΜΕΣΑ από τη μιζέρια της οικονομικής κρίσης και να κοιτάξει μπροστά, στο μέλλον, με αισιοδοξία. Θέλω λύση γιατί το χρωστώ στα παιδιά μου, να τους παραδώσουμε μια καλύτερη Κύπρο.

        1. ΝΙΚΟΣ says:

          Η μεγαλύτερη αρετή των λαών οι οποίοι βρίσκονται υπό κατοχή είναι η υπομονή .Τα παραδείγματα πολλά…οι εβραίοι περίμεναν 2000 χρόνια για να δημιουργήσουν κράτος διεθνες αναγνωρισμένο και οι οσφυοκάμπτες του ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ..ΛΑΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΔΙΝΟΥΝ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ….ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ ΑΝ ΕΣΕΙ ΚΥΡΙΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ

          1. Γην και ύδωρ στην Τουρκία δίνουν τα ανδρείκελα που θέλουν τη διχοτόμηση, δηλαδή εσείς. Σε 1000 χρόνια δεν θα υπάρχουν Έλληνες σ’ αυτό το νησί, όπως δεν υπάρχουν πια στη Μ. Ασία. Διότι θα μας έχουν καταπιεί οι Τούρκοι, που δεν σας ενοχλούν με την παρουσία τους μέσα στην πατρίδα μας για 40 χρόνια τώρα. Η δικαιολογία ότι σε 1000 χρόνια θα ελευθερωθεί η Κύπρος είναι μια βλακεία, για να δώσετε την Κύπρο στην Τουρκία. Δεν φτάνει που είστε αδιάβαστος, είστε και θρασύς.

          2. loizos says:

            νικο ατε πιασε το οπλο σου να παμε να τους γα….με. δωσε στην πατριδα τα παιδια σου – τον πατερα σου για ενα πολεμο που ειναι χαμενος. μονο ετσι θα τα πιασουμε πισω. Μπορουμε? μαλλον οχι¨Η καλυτερα σιγουρα οχι. Αρα 2 επιλογες εχουμε α) συμβιβασμο β) χαρισμα την μιση κυπρο και να λεμε στα παιδια των παιδιων μας το γνωστο ρητο που ακουγαμεν και εμεις “παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θ¨ανε”

        2. Ioannis Filippides says:

          ektoreiki kiriarxia tha einai mia,essoterikes kiriarxies einai dio.to omospondo kratos den tha mporei na epibalei tous nomous sto siniston kratidio ton tourkokiprion. me tin parodo ligo xronon me mathimatiki akribia tha tourkopoieithei i kipros dioti i tourkia exei kai tin dinami me ta opla kai to xrima.pios tha mporei na stamatisei tous tourkous apo to na egkatastathoun sto kratidio tous,dimografika me tin parodo ligon xronon tha mas kseperasoun kata poli..ektos an exete empistosini ton amerikanon oti tha mas sosoun opos mas esosan oi egglezoi to 1974.

          1. Κάνετε λανθασμένη ερμηνεία. Ο εποικισμός θα απαγορευτεί. Τουλάχιστον αυτό προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο των Η.Ε. Η ομοσπονδία δεν θα επεμβαίνει στην αρμοδιότητα των πολιτειών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτείες θα κάνουν ότι θέλουν. Θα υπάρχει σύνταγμα. Αλλά σε τελική ανάλυση, αυτό που γίνεται τώρα ανεξέλεγκτα και θα γίνεται σε πολύ χειρότερο βαθμό με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, σε περίπτωση διχοτόμησης, είναι καλύτερο;

        3. Παναγιώτου κ. says:

          Όλοι θέλουν λύση, αλλά διερωτώμαι εάν οι προθέσεις της άλλης πλευράς είναι ειλικρινείς, Τι επιδιώκουν, η Τουρκία πρωτίστως και μετά οι Τουρκοκύπριοι; Τι άλλο παρά τον διαχωρισμό; Εδώ μιλούμε για πάγια πολιτική χρονολογούμενη από πριν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα το λεκτικό του κειμένου στην (διατύπωση του) διαφέρει από τα αρχικά προτεινόμενα του κ. Αναστασιάδη. Όμως μία προσεκτική ανάγνωσή δείχνει ότι η αρχική διατύπωση ήταν ποιό σωστή . Γιατί άραγε η τουρκική πλευρά δεν το αποδεχόταν; Και εάν αυτό είναι τόσο αθώο γιατί χρειαζόταν η επέμβαση των ΗΠΑ για ένα κείμενο που έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να ήταν σε όλους κατανοητό; Γιατί το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να είναι η βάση για τις συνομιλίες να απορρίπτετε με τόση ευκολία από την Τουρκική πλευρά; Εκτός βασικά και εάν πιστεύεται με την σειρά σας ότι οι αρχικές προτάσεις του Κ. Αναστασιάδη ήταν λάθος διατυπωμένες .

          1. Γίνεται διαπραγμάτευση και οι διατυπώσεις αλλάζουν. Εγώ βλέπω το τελικό κείμενο και είναι σαφέστατο. Δεν βλέπω κανένα απολύτως πρόβλημα.

        4. Προμηθέας says:

          Αυτοί που κρίνουν αρνητικά τον Κωνσταντίνο για τις σκέψεις του, που με ευθύνη και τόλμη ενός συνειδητοποιημένου πολίτη παραθέτει, ας μπουν στον κόπο να αναλύσουν τις ενστάσεις τους με επιχειρήματα όπως ακριβώς κάνει ο Κωνσταντίνος εδώ. Οι αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές όταν γίνεται ένας διάλογος με υπεύθυνη αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Βαρεθήκαμε τους όψιμους πατριώτες με τα μεγάλα λόγια αλλά και με τις κούφιες σκέψεις. Αν θέλουν να μετρήσουμε πατριωτισμό κανένα πρόβλημα. Αν θέλουν τη λύση και πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτή την πατρίδα, θα κερδίσουν τον σεβασμό μας, έστω και αν διαφωνούμε κάθετα, όταν συζητήσουν νηφάλια, ήρεμα, διαλεκτικά και με σεβασμό στην αντίθετη άποψη.

          Κάνω τη σκέψη, ότι μέσα σ’ αύτό το αχανές σύμπαν, πάνω σε μια κουκκίδα της κουκκίδας Γης, θα πρέπει επιτέλους εμείς οι Κύπριοι να κατανοήσουμε ότι το χρωστούμε και στους εαυτούς μας και στους προγόνους μας και στις επόμενες γενιές να φερθούμε υπεύθυνα, πολιτισμένα και με σοβαρότητα και ψυχραιμία να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση και να πάρουμε ο κάθε ένας και οι κάθε μια μας ως άτομα και ως σύνολο την πιο σωστή, κάτω από τις περιστάσεις, απόφαση.

        5. Anonymous says:

          Για να δούμε κε Οδυσσέως: α) Όταν λέτε «χρωστώ στα παιδιά μου να τους παραδώσουμε μια καλύτερη Κύπρο» εννοείται: α) ότι πεινούν και με ξεπούλημα του 25% θα έχουν την ευκαιρία να φένε; β) ότι δεν πεινούν και με ξεπούλημα του 25% θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν Φερράρι; γ) ότι με την συμφωνία αυτή δεν κινδυνεύουν απο τον Τούρκικο επεκτατισμό; δ) ότι είναι συνήθες για μια χώρα να εκχωρεί έδαφος για να πάρει οικονομικά ανταλλάγματα; ε) ότι με την «λύση» θα έχουν την ευκαιρεία να γίνουν πλουσιότερα και έτσι θα μπορέσουν να αγοράσουν ακόμα ένα σπιτάκι στο City και να είναι έτσι πραγματικά ασφαλή;

          1. Αγαπητέ anonymous προσπαθώ να καταλάβω γιατί μου λέτε αυτές τις μαλακίες και επειδή εγώ δεν έχω ΚΑΜΙΑ σχέση με αυτά που γράφετε πιο πάνω κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον έχετε ψυχολογικά προβλήματα. Πηγαίνετε να αποκτήσετε πρώτα όνομα και μετά να έρχεστε να απαντάτε σε έναν άνθρωπο που έχει τουλάχιστον το θάρρος να υπογράφει αυτά που γράφει.

        6. Noname says:

          Aytes tis mpourdes kai tis apeiles kai anakrivies peri dixotomisis tis elege kai o Anastasiadis to 2004. Exoume 2014 kai den eida kammia dixotomisi.

          1. Eσείς που δεν έχετε όνομα φαντάζομαι δεν έχετε ούτε αυτιά, ούτε μάτια. Δεν είδατε ότι μετά το 2004 αναγνωρίστηκε το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, δεν είδατε ότι το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την επιτροπή αποζημιώσεων μέσω της οποίας οι πρόσφυγες πουλάνε τις περιουσίες τους. Δεν είδατε ότι ολόκληρη η επαρχία Κερύνειας έχει χτιστεί απ’ άκρη σ’ άκρη… Δεν είδατε διότι δεν ήρθε κανείς στο σπίτι σας να σας ενοχλήσει. Εσείς μια χαρά περνάτε…. Cheers!

        7. Spyros Sofos says:

          Δυστυχως το ποιον του αντιλογου στα επιχειρηματα σας αποτελει ενδειξη του επιπεδου του δημοσιου διαλογου που θα ακολουθησει. Ελπιζω να μην ξαναεχουμε κυνηγι μαγισσων (ηδη η αναφορα στο PRIO κατι τετοιο προμηνυει)οπως μετα το 2004.

          1. Δεν έχω ιδέα τι είναι το PRIO, μα το Θεό. Ο καθένας ότι θυμάται χαίρεται, αντί να απαντήσει με επιχειρήματα… 🙂

        8. Andreas says:

          Δυστυχως φιλε μου η καταληξη θα ειναι αυτη που μας λετε οτι δεν θελετε, δηλαδη η διχοτομηση με την υπογραφη μας.
          Καλες βεβαια οι προθεσεις της δικης μας πλευρας για μια υποφερτη και βιωσιμη λυση αλλα εκ διαμετρου αντιθετη οι τουκικες θεσεις.
          Το παρων ανακοινωθεν ο κεθ’ενας μπορει να το ερμηνευσει οπως θελει αλλα δεν ειναι προιον διαβουλευσης των δυο πλευρων. Εχει σχεδιαστει στο Λονδινο και πλασαριστει απο τις ΗΠΑ.

      2. Andrea says:

        Κύριε Σάββα Πέτρου τι ερώτηση είναι αυτή; Μήπως εσείς είστε ιδιοκτήτης γης στη Λεμεσό ή στην Πάφο;;;

  13. Anonymous says:

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΜΟΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΣΗ ΣΟΥ….!!!

    1. aporias says:

      αν αυτη η απαντηση ειναι ΑΠΟΣΤΟΜΟΤΙΚΗ τοτε συγνωμη αλλα χασατε το παιχνιδι!!! κριμα!!

      1. Αποστομώστε μας εσείς με έστω και ένα επιχείρημα αγαπητέ “aporias”.

  14. Anonymous says:

    Για να ενισχύσω την άποψη σας ότι “Διότι τούτος ο λαός έχει υποφέρει τα πάθη του Ιησού Χριστού μέχρι σήμερα, από πολιτικούς και ηγεσίες που τον φλόμωσαν στο ψέμα” παραθέτω το παρακάτω φιλμάκι: http://www.youtube.com/watch?v=ABMRrxNHwSs

    1. Anonymous says:

      ποια ειναι η παραλαγη του θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα ……. το ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ γιουπιιιι ανακαληψαμε την ταχυνοπιττα!!!

      1. Σοφή απάντηση. Όλο το βράδυ θα τη σκέφτομαι και ίσως μέχρι το πρωί να έχω συμφωνήσει μαζί σας.

  15. ΓΙΩΡΓΟΣ says:

    ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΑΡΝΑΚΙ……ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΖΟΥΝ ΛΥΚΟΙ.ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΞΥΠΝΑ

    1. Αν συνεχίσετε να βελάζετε, μπορεί να σας μείνει σύστημα…

      1. CY_nicosia_gc says:

        It’s time to face the facts. We have less than 5 years to reverse what has happened in Cyprus. There is no more time left. And GCs bare a small part of the blame for what has happened in Cy in 74 and bare a significant part of the blame why the situation has not been resolved in the last 40 years. We have over estimated our ability to resolve the matter in “our own terms”. It’s clear to me, even if the people of Cyprus have been done a great injustice by Turkey, they must make must compromise in order to find a way to remove the foreign army and foreign citizens who reside in the north of our country. In five years or so there will less for GCs to negotiate with. In 10 years there will be no one to negotiate with. The TCs will have their own state and will have no reason to come to the negotiating table. So if the worse case scenario coming out of such a bad solution is to find ourselves is a broken off recognised “trnc”, this is the same situation we are projecting to be in 10 years from today if we do nothing about the matter. This may sound like a defeatist talk but I feel it’s also about looking at the facts as they are. The timing isn’t great for GCs given the state of our country but we lost the luxury having to pick our own time to do this. It’s time we cut our losses and enter into a solution which will not be perfect and give faith to our TC counterparts (even if they do not deserve it). My faith to a reasonable outcome of a solution, say 20 years after signature, resides to the fact that TCs, like GCs, will in time, more and more look after their own self interests and move ahead to improve on the terms of the solution. Provided this new status quo remains for a period of say 10 years then TCs will not want to break things off. The opening statement has good things and bad things in it. I happen to think “it’s not so bad”. It’s bitter medicine for all of us. It’s important to remember that the people who openly oppose this represent less that 20% of the voting public. We must move along to negotiations and cast our last vote on the matter. We will eventually have to chose and that is what this is all about.Choice. Squabbling over an opening statement because we think Turkey might take advantage of it in the future is a waste of time, Turkey holds almost all the cards anyway. The opening statement is as good as we could ever hope for even if it is not great. We have got few choices left and I want to be able to live in a place where in say 30 years time the Cypriot matter will be no longer. I refuse to live in a state where this issue will continue on. Personally I want this issue closed and out of the way, one way or another. Make your choice brother, I know it’s not easy.

    2. Anonymous says:

      Ma poios einai o kyrios Ddysseos kai giati prepi na asxolithoume me ta grapta tou?

      1. Εγώ είμαι ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως. Εσείς ποιος είστε; Και γιατί κρύβεστε; Δεν θα ήταν καλύτερα να έρθετε μπροστά μου να με ρωτήσετε; Θα σας δώσω την απάντηση που θέλετε καλύτερα και face to face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *