Οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο, με απλά λόγια…

10:14 PM | | Comment 1

ΦΛΟΓΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣΕπειδή δεν είμαι πολιτiκός θα μιλήσω ελεύθερα και χωρίς σκέφτομαι το … “πολιτικό κόστος”, σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με τις ποσόστητες του οικοπέδου Αφροδίτη, για να εξηγήσω τι συμβαίνει και να κάνω μια ανάλυση του τι μπορεί να γίνει από εδώ και μπρος.

1. Οι ποσότητα που έχει ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ επιβεβαιωθεί στο οικόπεδο Αφροδίτη είναι μικρότερη από αυτή που δικαιολογεί την κατασκευή τερματικού σταθμού στην Κύπρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αέριο της Κύπρου είναι λίγο. Είναι πάρα πολύ και σίγουρα ξεπερνά σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Απλώς οι διαδικασίες, επιβεβαίωσης και πολύ περισσότερο της εξόρυξης παίρνουν χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε για εξαγωγή αυτά τα ΠΡΩΤΑ ευρήματα του οικοπέδου Αφροδίτη μεταξύ του 2020 και του 2022.

2. Τα πρώτα όμως αυτά ευρήματα είναι – όπως είπαμε – λίγα για να συμφέρει η κατασκευή ενός τερματικού που θα στοιχίσει γύρω στα 10 δισεκατομμύρια για να κατασκευαστεί και πολλά άλλα επιπλέον εκατομμύρια για να λειτουργεί. Για να συμφέρει το τερματικό θα πρέπει να τροφοδοτείται αδιάλειπτα με φυσικό αέριο. Δεν γίνεται να σταματήσει να λειτουργεί μέχρι να εξορυχθούν οι επόμενες δόσεις αερίου από άλλα σημεία του Αφροδίτη καθώς και από τα άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

3. Επομένως για να συμφέρει η κατασκευή του τερματικού πρέπει να συμφωνήσει το Ισραήλ να μας στέλνει εδώ και το δικό του αέριο, από την αρχή της λειτουργίας του τερματικού.

Έχοντας υπόψη λοιπόν τα πιο πάνω, περιμένω να δω την αντίδραση του Ισραήλ, μετά τις επαφές Λακκοτρύπη τον Οκτώβριο στο Τελ Αβίβ. Αν η φίλη αυτή χώρα ΔΕΝ επιδείξει προθυμία να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση ενός κυπριακού τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, τότε θα πρόκεται για σφέστατη ένδειξη ότι η διεθνής κοινότητα θα πιέσει για μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας.

Η σημερινή δήλωση του κ. Κασίνη ότι όσοι υποστηρίζουν αυτή τη λύση διαπράττουν προδοσία, είναι από πολιτικής άποψης αδόκιμη και μη σοβαρή. Πολύ απλά διότι η άποψη του κ. Κασίνη, η δική μου και των Κυπρίων γενικά, δεν ενδιαφέρει και πολύ τα κέντρα διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα όταν οι απόψεις των μεγάλων δυνάμεων συγκλίνουν σε συναινετικές λύσεις.

Δεν διαφωνώ με την εκτίμηση του κ. Κασίνη ότι, με την κατασκευή τερματικού, η Κύπρος θα αποκτήσει την τεράστια σημασία ενός ενεργειακού κέντρου, αλλά από την άλλη δεν μπορεί η Κύπρος να αγνοεί τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, αν αυτή είναι διαφορετική. Διότι αν την αγνοήσει, απλά οι μεγάλες δυνάμεις θα την επιβάλουν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, όσο άδικο και κυνικό ακούγεται αυτό που γράφω.

Δεν θέλω να είμαι απόλυτος ακόμη και θα παρακολουθήσω τις εξελίξεις των επομένων μηνών για να εξάγω τα τελικά μου συμπεράσματα, αλλά αν οι μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία έχουν συναινέσει σε ένα πλάνο ρύθμισης των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες της περιοχής μας, η Κύπρος δεν είναι σε θέση να ανατρέψει αυτό το πλάνο.

Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι ότι θα γίνει συμβιβασμός σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της Μόσχας στην περιοχή, πάνω στο Συριακό ζήτημα και ότι το Ισραήλ θα διευκολυνθεί, μαζί με την Κύπρο, να αξιοποιήσουν το φυσικό τους αέριο, περνώντας μέρος ή ολόκληρη τη ροή του μέσω Τουρκίας. ..

Τη θέση αυτή έχουν υποστηρίξει εμπειγνώμονες σε διεθνή συνέδρια ενώ και η ίδια η Τρόικα διακριτικά υποδεικνύει τη λύση Τουρκίας ως την πιο συμφέρουσα, παρόλο που αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες μας σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά του όταν κάνει δηλώσεις, είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες πως, αν τεθεί θέμα να περάσει το φυσικό μας αέριο από την Τουρκία, θα εξετάσουμε αν αυτό μας συμφέρει από οικονομικής αλλά και από ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ απόψεως…

Το σίγουρο για μένα – και δεν διστάζω να το πω – είναι ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η εξόρυξη του φυσικού αερίου αν δεν συμφωνηθεί πρώτα το λαβείν των Τουρκοκυπρίων. Η διεθνής κοινότητα, με έντονες πιέσεις από πλευράς Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσίας, θα προσπαθήσει να λύσει το Κυπριακό. Αν παρόλα αυτά ΔΕΝ λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία θα αξιοποιήσει το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων, έχοντας επιτύχει και τη διχοτόμηση της Κύπρου, που είναι στόχος της από το 1955.

Αν λυθεί το Κυπριακό, τότε δεν πρέπει να αποκλείεται η συνεργασία της Τουρκίας στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς Κύπρου-Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην οποία ανήκει η Κύπρος) και Τουρκίας στο ενεργιακό επίπεδο… Το οικονομικό κίνητρο είναι ίσως ο ισχυρότερος παράγοντας για να διασφαλιστεί μια καλή συνεργασία, που θα αφήσει πίσω το παρελθόν και θα οικοδομήσει το μέλλον.

Με αυτά που έχω γράψει, δεν τοποθετούμαι υπέρ της διεύλευσης του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας, αλλά λέω ότι αν στο μεταξύ έχει λυθεί το Κυπριακό, αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να απορρίπτεται a priori, ΑΝ το δικό μας τερματικό είναι ασύμφορο και ΑΝ η λύση Τουρκίας θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή και θα διανοίξει για όλους μας νέες προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο. Είναι όμως κάτι που πρέπει να εξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή, σοβαρότητα και ευθύνη.

Comments

  1. ανδρεας says:

    Ίσως η δίοδος μέσω Τουρκιας εκτός του ότι θα είναι πιο συμφέρουσα πιθανό να είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και να μας δώσει και περισσότερα ανταλλάγματα στο Κυπριακό?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *