Δεν γίνεται να κουφαθούμε κιόλας, αγαπητέ Μουσταφά!

7:00 PM | |

Αναστασιάδης - Ακιντζί στο ΝταβόςΣε παλαιότερο άρθρο μου κάκισα δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες διεγείρουν αρνητικούς συνειρμούς στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη. Την ίδια άποψη διατηρώ και για την πρόσφατη δήλωσή του στο Νταβός. Παρόλο που περιέλαβε και κάποια θετικά στοιχεία, η αναφορά του στο σχέδιο Ανάν ήταν άτοπη και άκομψη, πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην προηγηθείσα δήλωσή του υπήρξε συνετός και μετριοπαθής χωρίς καμία απολύτως νύξη που θα μπορούσε να ηχήσει ως προκλητική στα αυτιά των Τουρκοκυπρίων.

Προσπάθησε επίσης ο κ. Ακιντζί να προκαταλάβει μελλοντικές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά ζητήματα, μιλώντας για διοχεύτεση του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Με άλλα λόγια άρχισε να “σούζει τα πόθκια του πριν να καβαλλιτζέψει”. Τι πέτυχε λέγοντας όλα αυτά; Συγκίνησε κανέναν ξένο; Κολάκευσε την Τουρκία; Το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει λαβή στους γνωστούς ελληνοκυπριακούς κύκλους που βλέπουν τη λύση όπως ο διάολος το λιβάνι, να αρχίσουν πάλι να λένε τα δικά τους.

Στην Άγκυρα, όπου πήγε για επίσκεψη ο Άντρος Κυπριανού, ο Νταβούτογλου κι ο Τσαούσογλου τού είπαν ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων κι ότι για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού αρμόδιος είναι μόνο ο Ακιντζί, στον οποίο η Τουρκία έχει αφήσει πλήρη ελευθερία επιλογών και κινήσεων. Προσωπικά δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα. Αλλά από τη στιγμή που η Άγκυρα του ρίχνει την μπάλα, η ευθύνη είναι πάνω του.

Ακόμη κι εμείς που θέλουμε τόσο πολύ τη λύση και συμφωνούμε στην μετατροπή του κράτους μας σε ομοσπονδία, για κανένα λόγο δεν πρόκειται να δεχτούμε οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τον απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών.

Σεβόμαστε απόλυτα την τουρκοκυπριακή μειοψηφία αλλά θα πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να σεβαστούν την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία. Όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα του κόσμου οι πολίτες είναι ίσοι μεταξύ τους, έτσι και στην Κύπρο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι και πρέπει αυτό να διασφαλίζεται επίσης από το Σύνταγμα.

Δεν ζητούμε από τους Τουρκοκύπριους να απεμπολήσουν προνόμια που τους διασφαλίζει το ήδη υφιστάμενο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πρέπει τα προνόμια αυτά να αναπροσαρμοστούν στο Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται κανενός πολίτη τα ανθρώπινά δικαιώματα και φυσικά να μην αποκτά αμέσως ή εμμέσως επεμβατικά ή παρεμβατικά δικαιώματα οποιαδήποτε ξένη χώρα. Η αριθμητική αναλογία θα πρέπει να αντανακλάται στην αναλογία εδάφους μεταξύ των δύο ομόσπονδων πολιτειών, καθώς επίσης και στη δομή και λειτουργία των ομοσπονδιακών εξουσιών.

Ο Ακιντζί ανελαβε την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας μιλώντας για επανένωση της Κύπρου. Το επανέλαβε και προχτές στο Νταβός. Ας επικεντρωθεί λοιπόν παραγωγικά στη διαπραγματευτική διαδικασία κι ας εργαστεί για την Κύπρο των Κυπρίων, όπως αγωνίστηκε στη διάρκεια ολόκληρου του πρότερου πολιτικού του βίου. Αυτά που ανησυχούν τους Ελληνοκύπριους ας αποφεύγει να τα λέει, τόσο στις εντός όσο και στις εκτός Κύπρου δηλώσεις του, αν πραγματικά θέλει τη λύση.

Βεβαίως εμείς είπαμε πολλές φορές ότι θα δούμε και θα κρίνουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας πριν αποφασίσουμε αν θα πούμε το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι κι ότι δεν θα λαμβάνουμε υπόψη δηλώσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Από την άλλη όμως δεν γίνεται να κουφαθούμε κιόλας, αγαπητέ Μουσταφά…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *