Απάντηση στο Λάζαρο Μαύρο…

12:28 AM | | Comments 2

ÊÕÐÑÏÓ - ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÊÕÐÑÉÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÄÇÌÇÔÑÇ ×ÑÉÓÔÏÖÉÁ ÓÔÇÍ ÐËÁÔÖÏÑÌÁ "ÏÌÇÑÏÓ" (EUROKINISSI // ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÊÁÉ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÙÍ ÊÕÐÑÏÕ / ×ÑÉÓÔÏÓ ÁÂÑÁÁÌÉÄÇÓ)Ο φίλος δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος απεύθυνε πρόσκληση προς εμένα και άλλους, να απαντήσουμε σε ένα άρθρο που δημοσίευσε και ευχαρίστως ανταποκρίνομαι στην πρόσκλησή του.

Παραθέτω ολόκληρο το άρθρο του Λάζαρου σε αποσπάσματα και τις απαντήσεις μου από κάτω.

Λάζαρος Μαύρος:      

Π Ρ Ο Σ Κ Α Λ Ο Υ Ν ΤΑ Ι 

Οι ενθάδε πληκτρολογούντες τη διαφορετική Γνώμη τους,
φίλτατοι κ.κ. Κων/νος Οδυσσέως, Χρ. Λαζαρίδης, Γιάννος Ιωάννου Στροβολιώτης, Κυριάκος Χριστοφίδης κι όποιος άλλος διαδικτυακός συνδαιτημών επιθυμεί, να κρίνουν και να σχολιάσουν με τα δικά τους επιχειρήματα – για να ξαναμελετήσουμε τη δική μας Γνώμη – το ακόλουθο σημείωμα που εκπονήσαμε:

Από το «Α» στο «Σ» κι απ’ την Ευλογία στην Κατάρα.

Ε Κ Ε Ι Ν Ο ΤΟ πρώτο άλφα της ΑΟΖ είναι το θήραμα. Η αποκλειστικότητα της θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με τον αμύθητο πλούτο των υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Είν’ ο κύριος στόχος: Πώς θα φαγωθεί απ’ τους καραδοκούντες. Και πώς θα πάψει να ‘ναι αποκλειστική των αχαΐρευτων και άσωτων ιδιοκτητών της. Τόσο πολύ βουτηγμένων στην ασωτία και στην αναξιότητα διαφύλαξης της κληρονομιάς τους, ώστε σέρνονται κιόλας πρόθυμοι να την ξεπουλήσουν. Εξευτελιστικότερα απ’ ό,τι ξεπουλάνε στους Τούρκους κατακτητές τις σκλαβωμένες απ’ τον Αττίλα περιουσίες στα κατεχόμενα.

Κωνσταντίνος Οδυσσέως:

Δεν υπάρχει κανένας Κύπριος που θα ξεπουλούσε το φυσικό πλούτο της πατρίδας του στους ξένους. Θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη θέση που υπονοοεί προδοσία. Ξέρω ότι αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον όρο “προδότης”, συνεπώς μην εξουδετερώνετε αυτή σας την αρχή υπονοώντας τον. Λέτε ότι προσπαθούν να μας φάνε την ΑΟΖ. Μα αν ήθελαν να μας την φάνε, φίλε Λάζαρε, δεν θα μας επέτρεπαν να καν να την ανακαλύψουμε, να την επιβεβαιώσουμε με τις γεωτρήσεις που επιβάλλεται να γίνουν κατά τη διεθνή πρακτική, να την διεκδικήσουμε και να την νομιμοποιήσουμε μέσω των διακρατικών συμφωνιών με τους γείτονές μας, με τις οποίες καθορίσαμε την ΑΟΖ μας.  Είμαστε στο στάδιο των συμφωνιών με ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ. Θα επέλεγαν σε αυτό το στάδιο να σφετεριστούν την περιουσία μας;

Εν πάση περιπτώσει αν επιμένετε ότι έχουν τέτοιο θράσος, να καταστρατηγήσουν νόμιμες διαδικασίες και συμφωνίες διεθνούς εγκυρότητας για να σφετεριστούν την περιουσία μας σ’ αυτό το στάδιο, τότε δεν θα υπήρχε καμία δύναμη να τους εμποδίσει, όποια στάση κι αν τηρούσαμε, όποια πολιτική κι αν επιλέγαμε Ούτε αν ήμασταν πειθήνια όργανα, ούτε αν ήμασταν ανένδοτοι και ασυμβίβαστοι όπως εσείς θα θέλατε. 

Λάζαρος Μαύρος:

 Π Ρ Ω Τ Ο ΒΗΜΑ: Το άλφα να γίνει… σίγμα: Συνεταιρική η Αποκλειστικότητα. Ισοτίμως, μάλιστα. Φίφτι-φίφτι. Win-win situation: Όσην ακριβώς… ισοτιμία δύναται να απολαμβάνει ένα ε/κ συνιστών κρατίδιο απ’ τη μια, με ολόκληρη την Τουρκία απ’ την άλλη: Τον πραγματικό ιδιοκτήτη, ανέκαθεν και στο διηνεκές, του «τ/κ» συνιστώντος στέιτ.

Αυτό το 1ο βήμα πέτυχαν προκαταρκτικά οι κυνηγοί του θηράματος, με τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου 11.2.14:

Ο Αποκλειστικός ιδιοκτήτης της κυπριακής ΑΟΖ, ονόματι Κυπριακή Δημοκρατία (τελούσα από το 1964 με το Ψήφισμα 186/64 του ΣΑ/ΟΗΕ, μέχρι το 2014, υπό τη διεθνώς αναγνωρισμένη ως μόνη νόμιμη κυριαρχία της ελληνικής πλειονότητας του νησιού) παύει πλέον να υπάρχει. Την διαδέχεται, εν «μετεξελίξει», ο Συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων Κρατών που απαιτούν οι Τούρκοι. Κι έπονται τα υπόλοιπα…

Κωνσταντίνος Οδυσσέως: 

Μιλάτε για win win situation αλλά το αναιρείτε με αυθαίρετο συλλογισμό και θα εξηγήσω γιατί. Κατ’ αρχήν, ναι, πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θέλουν win win situation, διότι διακυβεύονται συμφέροντα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν θα έθεταν σε κίνδυνο αυτά τα συμφέροντα από μια ενδεχόμενη ανάφλεξη. Θεωρώ πως, όταν μιλούν για win win situation το εννούν, διότι δεν τους συμφέρει αλλιώς. Αλλά το win win δεν διασφαλίζεται με τη μειοψηφία του 18% να παίρνει ΙΣΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ με το 80%. Αυτή η εξόφθαλμα άδικη διευθέτηση, θα αποτελεί  μονίμως μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του όλου οικοδομήματος της ειρήνης στην περιοχή.  Αλλά ούτε και ποτέ κανείς υποστήριξε κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον ΟΧΙ οι Αμερικανοί. Μίλησαν για ΔΙΚΑΙΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ. Δίκαιη δεν σημαίνει «ένα σου ένα μου»! Δίκαιη σημαίνει ΔΙΚΑΙΗ. Κατ’ αναλογίαν.

Λέτε επίσης ότι η Τουρκία θα είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του τ/κ συνιστώντος στέιτ. Απορώ γιατί το λέτε στέιτ. Στο κοινό ανακοινωθέν ονομάζεται ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Όπως ονομάζονται (ελληνιστί) και οι πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν νομίζω ότι είναι ανεξάρτητα στέιτς, όπως αφήνετε να αιωρείται με την αγγλική ορολογία…

Γιατί όμως η Τουρκία θα είναι ο ιδιοκτήτης; Έχετε δει την τελική συμφωνία και το ισχυρίζεστε αυτό; Πιστεύετε ότι υπάρχει κανείς από εκείνους που θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία που θα ήθελε την Τουρκία συνιδιοκτήτη και χειραγωγό της Κύπρου; Θα το ήθελε η Γερμανία ή η Γαλλία; Θα το ήθελε ο Ισραήλ και κατ’ επέκτασιν οι ΗΠΑ; Για ποιο λόγο; Σας έδωσαν αυτές οι χώρες την εντύπωση ότι εμπιστεύονται περισσότερο την Τουρκία παρά εμάς; Θα ήθελε η Γερμανία, η Γαλλία, ο Ισραήλ και οι ΗΠΑ μια Τουρκία δερβέναγα, που θα ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ και θα περνά τις θέσεις της στην ΕΕ μέσω ενός πειθήνιου οργάνου μέλους της Ένωσης; Αν εσείς το πιστεύετε αυτό, εγώ δηλώνω απόλυτη διαφωνία. 

Λάζαρος Μαύρος:

Α Π ‘ ΟΤΑΝ εντοπίστηκαν τα «θεόσταλτα» Κοιτάσματα και συνειδητοποιήσαμε ότι 1η φορά στην πολυαίωνη τραγική του ιστορία, ο κυπριακός Ελληνισμός αποκτούσε την πρωτοφανή ευλογία της γεωπολιτικής και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ του ενδυνάμωσης, αρθρογραφούσαμε, με φόβο και με τρόμο, ότι:

– Αλίμονο, αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού,
πολιτειακά συγκροτημένο στο κάστρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,
δεν διέθετε ούτε διαθέτει ηγέτες αντάξιους των περιστάσεων, ηγέτες, άξιους, πρόθυμους και ικανούς να αξιοποιήσουν την ευλογία.
Παρά μόνο δημαγωγούς ηγετίσκους,
με Ηττημένα Μυαλά.
Και με τέτοια «προσόντα» ώστε
η ευλογία να καταλήξει σε κατάρα…

Ρ Ω Τ Η Σ Α Μ Ε τον άρτι παραιτηθέντα
απ’ την «Ομάδα Κυπριακού» του νυν ΠτΔ,
κ. Χρ. Κληρίδη, αν αυτή η Ομάδα συζήτησε ποτέ,
ή σχεδίασε, οτιδήποτε για την αξιοποίηση της ευλογίας της ΑΟΖ.
Η απάντηση ήταν: Ουδέποτε!
Και τι, άραγε, να σχεδιάσουν όταν οι προύχοντες
κ.κ. Αβέρ-off του ΔηΣυ και Άντρος του ΑΚΕΛ,
ωσάν τσιράκια των καραδοκούντων,
διαλαλούν πως ονειρεύονται
λύση για υποθαλάσσια σύνδεση με την Τουρκία ο ένας
κι εμπλοκή της Τουρκίας στην αξιοποίηση των Κοιτασμάτων ο άλλος;

Εσύ τους εκλέγεις λαέ.
Μην παραπονιέσαι για τη καταραμένη σου μοίρα…

Κωνσταντίνος Οδυσσέως:

Οι μεγάλοι ηγέτες των μικρών λαών δεν είναι εκείνοι που συγκρούονται μετωπικά με τις μεγάλες δυνάμεις αλλά εκείνοι που καταφέρνουν να συντονίσουν τα συμφέροντα της μικρής τους πατρίδας με τα συμφέροντα των μεγάλων και να κερδίσουν από αυτό. Μπαίνω στον πειρασμό να σας υπομνήσω ότι η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση είχε ευτυχές τέλος, όταν συντονίστηκε με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και καθώς ο πρίγκιπας Ιμπραήμ σάρωνε στο πέρασμά του τα πάντα, οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής αποφάσισαν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπρεπε να συρρικνωθεί και ότι οι Έλληνες θα αποκτούσαν ανεξαρτησία. Παρομοίως και ο Βενιζέλος, στις αρχές του 20ου αιώνα έπαιξε επιδέξια με τα συμφέροντα των μεγάλων, για να οριοθετήσει την Ελλάδα των τρών ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Στην παρούσα συγκυρία, η ευλογία των υδρογονανθράκων μπορεί ατυχώς να εξελιχθεί σε κατάρα, αν νομίζουμε ότι μπορούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, να επιβάλουμε το δικό μας παιχνίδι στην περιοχή, αδιαφορώντας για τους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων.  Εξηγώ γιατί:

Διότι το παιγνίδι έχει μοιραστεί για χάρη του βασιλικού, που είναι το Ισραήλ. Μαζί με το βασιλικό θα ποτιστεί κι η γλάστρα, δηλαδή εμείς: που είμαστε δίπλα από το Λεβιάθαν, είμαστε η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ και επίσης είμαστε η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία…  Ο Ισραήλ πρέπει να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές του, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα. Επομένως οι διενέξεις πρέπει να διευθετηθούν με ένα win win situation, που να διασφαλίζει σταθερότητα και ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό θα λυθεί το Κυπριακό και το παλαιστινιακό…

Σας θυμίζω ότι ήδη οι Παλαιστίνιοι αγοράζουν αέριο από τον μεγαλύτερό τους εχθρό, το Ισραήλ. Ο επόμενος μεγάλος πελάτης του Ισραήλ θα είναι η Τουρκία. Πελάτης, όχι διακομιστής, διότι δεν είμαι βέβαιος αν το Ισραήλ θα ήθελε να περνά το αέριό του μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη (τονίζω: δεν είμαι βέβαιος αλλά ούτε και το αποκλείω).  Το Ισραήλ θα περάσει το αέριό του στην Τουρκία μέσω Κύπρου. Εδώ βρίσκεται το κομβικό σημείο:

Αν λυθεί το Κυπριακό, ο Ισραήλ θα περάσει το αέριό του μέσω της ομοσπονδιακής Κύπρου. Αν ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ, θα το περάσει μέσω του ψευδοκράτους, που θα έχει αναβαθμιστεί περαιτέρω, με αναγνώριση του δικαιώματός του για ελεύθερο εμπόριο. Σε μια τέτοια περίπτωση το ψευδοκράτος θα αποκτήσει το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα που θα χάσουμε εμείς. Οι οποίοι θα χάσουμε επίσης και την ευκαιρία εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Διότι έχοντας αντιταχθεί στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ, θα έχουμε τεθεί εκτός παιγνιδιού. Οι εταιρείες θα καθυστερήσουν την ανόρυξη και θα προχωρήσουν μόνο εφόσον αποδεκτούμε μοιρασιά (δίκαιη ή μη) των υδρογονανθράκων με τους Τ/κ και εφόσον αναγνωρίσουμε το αναβαθμισμένο στάτους του ψευδοκράτους.

Το πιο πάνω σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας αλλά προφανές, σχεδόν απτό. Στη φάση που είμαστε σήμερα και επειδή είμαστε μια μικρή χώρα και ως εκ τούτου εύκολη στις σχέσεις της με τους ισχυρούς (τουλάχιστον πολύ πιο εύκολη από ότι η Τουρκία, που συμπεριφέρεται σαν δερβέναγας) έχουμε ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΕΠ’ ΩΦΕΛΕΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ που λέγεται ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ, σε σχέση με την παράλληλη αξιοποίησή των αντιστοίχων ισραηλινών κοιτασμάτων. Επαναλαβάνω: Διότι οι ισχυροί προτιμούν να ευνοήσουν μια μικρή χώρα που εύκολα μπορούν να την ελέγχουν, παρά μια χώρα όπως η Τουρκία, που ανα πάσα στιγμή μπορεί να τους προκύψει Ιράν…

Αν ΔΕΝ συντονίσουμε ΤΩΡΑ τα συμφέροντά μας με αυτά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και αν δεν κοιτάξουμε ΕΞΥΠΝΑ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ να κερδίσουμε ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΜ σε μια διαπραγμάτευση λύσης του Κυπριακού, θα χάσουμε για πάντα το παιχνίδι. Η κατεχόμενη Κύπρος θα παραμείνει εσαεί ΤΟΥΡΚΙΚΗ, οι ορδές των εποίκων θα αυξηθούν και σε λιγότερο από 20 χρόνια θα είμαστε οι Έλληνες σ’ αυτό το νησί η μειοψηφία, δίπλα από μια πανίσχυρη χώρα, υποχείριο της Τουρκίας, με πολύ περισσότερο πληθυσμό από εμάς… Κι ενώ εμείς θα είμαστε η ακρωτηριασμένη Κυπριακή Δημοκρατία, το ψευδοκράτος θα είναι η ευημερούσα Ταϊβάν της Μέσης Ανατολής.

Comments

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ says:

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν δεν εκμεταλευτούμε τώρα την ευθυγράμμιση των συμφερόντων μας με ΗΠΑ – ΕΕ – ΙΣΡΑΗΛ και Τουρκίας τότες το αέριο από ευλογία θα καταστεί κατάρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *