H συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η σιωπή για τον εμφύλιο στη Συρία κι η επερχόμενη λύση του Κυπριακού.

10:37 PM | |

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΧΑΡΤΗΣΟι μεγάλες δυνάμεις τα έχουν βρει σε ό,τι αφορά τις ζώνες επιρροής στη Μέση Ανατολή και σπεύδουν τώρα προς τη διευθέτηση όλων των περιφερειακών προβλημάτων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απρόσκοπτη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, με παράλληλα ανταλλάγματα προς όλους τους εμπλεκόμενους, στη βάση μιας “win win” συναίνεσης και συνεργασίας.  Η ξαφνική σιωπή των δυτικών σε ό,τι αφορά το συριακό εμφύλιο και η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καταμαρτυρούν την παραδοχή της Δύσης ότι η Ρωσία θα έχει πλέον τον πρώτο ρόλο στις χώρες αυτές. Το Κυπριακό είναι το επόμενο πρόβλημα που θα διευθετηθεί, πριν από το Παλαιστινιακό, με πρωτοβουλία της Δύσης και συναίνεση της Ρωσίας. 

H σπουδή με την οποία προαγγέλλουν ναυάγιο της νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, τα κόμματα που διαχρονικά απορρίπτουν κάθε νέα πρωτοβουλία, τολμώ να πω ότι μαρτυρεί  ένα απεγνωσμένο ευσεβοποθισμό, που διόλου δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτού του τόπου. Είτε το θέλουμε είτε όχι εμείς ή ο Έρογλου ή οποιοδήποτε άλλος εδώ στην Κύπρο, το Κυπριακό θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της διευθέτησης είτε με μια λύση που θα μας αρέσει είτε με μια λύση που δεν θα μας αρέσει.

Θέλω να πιστεύω ότι η προετοιμασία της δικής μας πλευράς δεν εξαντλείται στις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης, που ευλόγως εξυπηρετούν τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί από κάθε άποψη για μια σκληρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση κι ότι παράλληλα έχουμε ενεργοποιήσει όλες εκείνες τις διπλωματικές συνέργειες, που θα ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική μας θέση.

Εδώ και καιρό επιμένω να γράφω ότι οι μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία έχουν συναινέσει στη διευθέτηση των περιφερειακών προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Η σθεναρή στάση της Ρωσίας υποχρέωσε τους δυτικούς να της αναγνωρίσουν ρόλο επανακαθορίζοντας διαφιλονικούμενες σφαίρες επιρροής, όπως η Συρία και το Ιράν. Είναι φανερό ότι η Ρωσία θα έχει πλέον το απάνω χέρι στις χώρες αυτές, με τη συναίνεση της Δύσης. Έτσι μεταφράζεται η ξαφνική σιωπή των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και η συμφωνία σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η επίλυση του Κυπριακού είναι η επόμενη κίνηση. Με πρωτοβουλία των Αμερικανών, συνδρομή της ΕΕ, συναίνεση της Ρωσίας και ουδετερότητα της Κίνας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα στη δική μας διπλωματία να ελιχθεί, όπως άλλοτε, προς την κατεύθυνση των δύο τελευταίων, πολύ απλά διότι δεν θα βρει καμία απολύτως ανταπόκριση. Αντίθετα θα αντιμετωπίσει μια ανεπιφύλακτη προτροπή για συνομιλίες για συντομότατη λύση. 

Επομένως ας πάμε στις συνομιλίες χωρίς τη μιζέρια και την ηττοπάθεια ότι η Τουρκία θα βγει κερδισμένη. Διότι η Τουρκία θα είναι κερδισμένη, όχι από τη λύση, αλλά αν αυτό που συμβαίνει τώρα στην Κύπρο, δηλαδή η ντε φάκτο διχοτόμηση, μονιμοποιηθεί. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη της Τουρκίας και η απαρχή του πλήρους εκτουρκισμού της πατρίδας μας.

Για να αποτρέψουμε οριστικά αυτό τον εφιάλτη, πρέπει να πάμε στις συνομιλίες επαρκώς προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι για τη λύση εκείνη που θα δώσει στην πατρίδα μας και στα παιδιά μας την ελπίδα και το όραμα για ένα καλύτερο αύριο.  Έχουμε συμμαχίες και επαρκή διεθνή στήριξη, για να επιτύχουμε μια τέτοια λύση. Να τις αξιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε αταλάντευτα. Έφτασε η ώρα η Κύπρος να ελευθερωθεί από την Τουρκία και να επανενωθεί σε μία χώρα, μία πατρίδα για όλους τους γηγενείς κατοίκους της. 

 

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *