“ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ” ΟΧΙ ΜΑΥΡΗ ΨΥΧΗ

ΚΑΠΟΙΟΙ έμποροι είναι μαφίες και ζουν με την ψευδαίσθηση ότι θα κάνουν λεφτά εξαπατώντας τους πελάτες τους. Ο κανόνας λέει πως ο “μαφίας” κάνει μόνο αρπαχτές και δεν πάει μακριά.

Τον πελάτη, κύριε μαφία, μπορεί να τον ξεγελάσεις πάνω στην χαρά του ή στην ανάγκη του, Αργά ή γρήγορα όμως θα σε πάρει χαμπάρι και τότε την έβαψες. Σου έμεινε η αρπαχτή. Προς το παρόν, δηλαδη, γιατί (νομοτέλεια κι αυτό) θα στη φάνετην αρπαχτή κάποιοι άλλοι, που θα σε παραμονεύουν στην παρακάτω γωνία.

Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια μικρή χώρα, η οποία έγινε χώρα μόλις πριν από 63 χρόνια. Επίσης είμαστε μέλη μιας κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι έβγαλαν την βράκα και τη σαγιά το βράδυ και το επόμενο πρωί φόρεσαν τα Prada, πέταξαν το κάρο στον ποταμό και μπήκαν στην Porsche. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλοί σε τουτο τον τόπο σκέφτονται και ενεργούν με απληστεία και επιτηδειότητα. Είναι γονίδια αυτά, από την πολύ πρόσφατη μας εποχή της ανέχειας και της φτώχειας (“πενία τέχνας κατεργάζεται”).

Πέρσι κάποιοι έμποροι συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή να παρανομούν στις εκπτώσεις της Black Friday. Κάποιοι πουλούσαν π.χ. την τηλεόραση 400 ευρώ στην κανονική της τιμή, δύο μέρες πριν από την Black Friday ανέβασαν την τιμή στα 600 ευρώ και έπειτα, στην λεγόμενη Black Friday, έριξαν την τιμή στα 394 ευρώ, κάνονας τάχα “έκπτωση” 33%. Άλλοι έκαναν παραπλανητικές διαφημίσεις, ότι, π.χ., συγκεκριμένη τηλεόραση θα είχε 70% έκπτωση για να κάνουν τον κόσμο να πάει στα καταστήματά τους. Όμως στη διαφήμιση δεν έλεγαν ότι μόνο 10 τέτοιες τηλεοράσεις υπήρχαν παγκύπρια. Έτσι πήγαινε εκεί ο κόσμος και του λέγανε ότι δυστυχώς το “στοκ” (τα 10 κομμάτια) εξαντλήθηκε, δεν υπάρχουν άλλες τηλεοράσεις με 70% σκόντο, όμως έχουμε αυτές εδώ με 20%.

Απατεώνες έμποροι υπάρχουν παντού, σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε χώρες όπου το κράτος είναι με τον πολίτη κι όχι με τη μαφία, οι μαφίες έμποροι πληρώνουν πολύ ακριβά την εξαπάτηση του καταναλωτή. Έτσι και σε πιάσουν, την έβαψες. Θα φας ένα πρόστιμο που θα σου κοπούν και τα χέρια και τα πόδια. Στην Κύπρο, το πρόστιμο είναι, κατά κανόνα, χαμηλότερο από το κέρδος που έβγαλαν οι μαφίες εξαπατώντας. Πέρσι, π.χ., όσοι πιάστηκαν να κάνουν τέτοιες “εξυπνάδες”, έφαγαν πρόστιμο καμιά 30ριά χιλιάδες. Ενώ αν έτρωγαν 300 χιλιάδες, δε νομίζω ότι θα το ρίσκαραν με τόση ευκολία να εξαπατήσουν τον κόσμο ξανά. Επιτέλους θα αναγκάζονταν να σκεφτούν το αυτονόητο: ότι είναι από κάθε άποψη ορθότερο τα λεφτά που θα δώσεις από το κέρδος σου να τα πάρει ο πελάτης σου (για να τον έχεις σταθερά πελάτη σου στο μέλλον) παρά να τα δώσεις στην κυβέρνηση σαν πρόστιμο.

Σε ότι αφορά τους καταναλωτές, τονίζω το αυτονόητο: προσοχή να μην σας εξαπατήσουν και σας κάνουν στην “Μαύρη Παρασκευή” μαύρη την ψυχή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *