ΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;

11:48 AM | |

Ομολογώ ότι με ανησυχεί πολύ, για να μην πω ότι με τρομάζει, αυτό που διάβασα σήμερα στον «Φιλελεύθερο» και λίγες μέρες προηγουμένως στον «Πολίτη» σχετικά με τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση Αριστοτέλους, Δημητρίου, Κατσουνωτού.

Θυμίζω ότι πριν από μερικούς μήνες η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών κατάγγειλαν ότι ο ανώτερος αστυνόμος μιλούσε με κάποιον βαρυποινίτη με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για να πλήξει προσωπικά και επαγγελματικά τις δύο παραπονούμενες. Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέθεσε, ως όφειλε, τη διερεύνηση της υπόθεσης σε ποινικό ανακριτή, στον νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διερεύνησε την υπόθεση και παρέδωσε ήδη το πόρισμά του στον Γενικό Εισαγγελέα εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες.

Αποσπάσματα από το πόρισμα Αιμιλιανίδη δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και site, χωρίς να τα διαψεύσει κανείς κι είναι ξεκάθαρο ότι ο ποινικός ανακριτής είχε διαφορετική γνώμη για τις πράξεις του κ. Κατσουνωτού από την τελική γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα. Γνώμη την οποία ο κ. Σαββίδης διαμόρφωσε αφού μελετούσε το πόρισμα για όλο αυτό το μακρύ διάστημα. Ο ποινικός ανακριτής φέρεται να έχει διαπιστώσει ποινικές ευθύνες και «κατάχρηση εξουσίας», συνεπεία των πράξεων του κ. Κατσουνωτού. Μάλιστα φέρεται να έχει σημειώσει δεικτικά στο πόρισμα ότι ένας αξιωματικός της αστυνομίας δεν νομιμοποιείται να συμπεριφέρεται όπως τον «Ράμπο». Στο τέλος όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε και μπράβο στον κ. Κατσουνωτό για τον τρόπο που ενήργησε.

Με άλλα λόγια, το πόρισμα της έρευνας Αιμιλιανίδη είχε την ίδια τύχη που έχουν όλα τα πορίσματα ερευνών στην Κύπρο: κατέληξε στα σκουπίδια. Ο εξευτελισμός των θεσμών συνεχίζεται και το θέατρο της πολιτικής (με την ευρύτερη έννοια) στην Κύπρο παραμένει στην τυπολογία του Καραγκιόζη. Αλλά το σήριαλ θα έχει και συνέχεια, καθώς η διευθύντρια και η βοηθός διευθύντρια των φυλακών προτίθενται να καταχωρίσουν ιδιωτική ποινική δίωξη εις βάρος του αξιωματικού.

Όπως ωστόσο έγραφε τις προάλλες το ρεπορτάζ του «Πολίτη» και σήμερα του «Φιλελεύθερου», θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κι αυτή, την ιδιωτική ποινική δίωξη εναντίον του κ. Κατσουνωτού, θα την σταματήσει πάλι ο Γενικός Εισαγγελέας, για τους ίδιους λόγους «δημοσίου συμφέροντος», για τους οποίους πέταξε το πόρισμα Αιμιλιανίδη στα σκουπίδια. Το Σύνταγμα της Κ.Δ. παρέχει αυτό το προνόμιο στον εκάστοτε Γενικό Εισαγγελέα και δεν τον υποχρεώνει να διαφωτίσει την κοινή γνώμη για το πώς και γιατί θίγεται το ούτω καλούμενο «δημόσιο συμφέρον».

Αυτά τα περίεργα, που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας και κρατάνε μουγκή σύσσωμη την πολιτική μας κομπανία (δε μιλά κανένας), δεν αφορούν μόνο την Αριστοτέλους και τον Κατσουνωτό και σίγουρα δεν είναι δουλειά μόνο του Γενικού Εισαγγελέα και κανενός άλλου. Πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό ζήτημα, που αφορά το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους θεσμούς και την αξιοπιστία αυτής της χώρας στο εξωτερικό. Διότι αύριο η Αριστοτέλους και η Δημητρίου θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η δίκη, που προσπαθεί να εμποδίσει εδώ ο κ. Σαββίδης, θα γίνει εκεί.

Θέλουμε να ξέρουμε λοιπόν τι στο καλό συμβαίνει. Γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει με τις πράξεις του την ξεκάθαρη εντύπωση ότι ευνοεί, ευλογεί και προστατεύει τον κ. Κατσουνωτό, τηρώντας εχθρική στάση έναντι της Αριστοτέλους και της Δημητρίου; Ποιοι είναι οι λόγοι «δημοσίου συμφέροντος»; Δεν δικαιούμαστε να ξέρουμε κι εμείς το συμφέρον μας, για να κρίνουμε; Μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας δικαιούται να το ξέρει και να κρίνει;  Αυτή η αποικιοκρατικού τύπου αντίληψη της εξουσίας πρέπει να τερματιστεί, αν θέλουμε επιτέλους να γίνουμε χώρα και να πάψουμε να είμαστε τσιφλίκι.

Εκτός πάλι αν μιλάμε για κάτι φοβερό, που κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία κι αποτελεί θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας. Αν είναι έτσι κι ο Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει τον κ. Κατσουνωτό για το καλό της Κύπρου και για λόγους που δεν μπορεί να ανακοινώσει, τότε αναγκαστικά θα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν το ΕΔΑΔ δικαιώσει τις αποφάσεις του κ. Σαββίδη, τότε καλώς, να του πούμε και μπράβο. Αν όμως δικαιώσει τις Αριστοτέλους και Δημητρίου και τους επιδικάσει αποζημίωση από τα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να τα πληρώσει ο κ. Γιώργος Σαββίδης, προσωπικά, από την τσέπη του.

Θα παρακολουθήσουμε αυτή την ιστορία μέχρι τέλους, ώστε να αποδώσουμε στον κ. Σαββίδη τα εύσημα, αν όντως έχει προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, διαφορετικά να του στείλουμε τον λογαριασμό, για να τον πληρώσει από τα λεφτά του, ως το τελευταίο σεντ. Διότι αν σιωπήσουμε ξανά, τότε καλά να πάθουμε κι ό,τι παθαίνουμε είναι ό,τι μας ταιριάζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *