Την πρόταση Γιούνγκερ θέλει τώρα η Ελλάδα…

11:39 AM | |

ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ - ΤΣΙΠΡΑΣΑυτά είτε αρέσουν είτε όχι πρέπει να λεγόνται. Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε ότι ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την τελευταία βελτιωμένη πρόταση των δανειστών και πήγε σε δημοψήφισμα με την …προηγούμενη.

Την πρόταση έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνγκερ. Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο δημοψήφισμα για τους λόγους που η ίδια γνωρίζει καλύτερα.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στην βαλίτσα του ουσιαστικά την τελευταία εκείνη πρόταση Γιούνγκερ. Μόνο που τώρα οι δανειστές λένε ότι η πρόταση δεν ισχύει πλέον διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας της, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ…

Την ίδια στιγμή αρνούνται να συζητήσουν άμεσα την αναγκαία σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΔΝΤ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θέλουν λέει πρώτα να συμφωνηθεί το νέο Μνημόνιο… Το οποίο όμως πλέον δεν μπορεί να είναι, λένε, η πρόταση Γιούνγκερ (που δέχεται τώρα η Ελλάδα).

Οι δανειστές δείχνουν μια σαδιστική διάθεση να ψήσουν το ψάρι στα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού. Αυτό σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις δημόσιες δηλώσεις τους, που μοιάζουν με ψυχολογικό πόλεμο. Ωστόσο οι πραγματικές τους προθέσεις θα διαφανούν στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μια ενδιάμεση συμφωνία τώρα, που θα δώσει χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν τα δυσκολότερα μιας πιο μακρόπνοης συμφωνίας, είναι η πιο ρεαλιστική άμεση λύση. Τα δυσκολότερα είναι είναι βέβαια τα μέτρα (Μνημόνιο) που θα φορτωθεί ο ήδη εξαντλημένος ελληνικός λαός, για να δεχτούν οι δανειστές την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους.

Αν δεν επιτευχθεί μια τέτοια έστω ενδιάμεση συμφωνία στις επόμενες 1-2 μέρες, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει είτε εντός ευρώ είτε στη δραχμή, ανάλογα με το ποια εφικτή λύση θα είναι πλέον η προτιμότερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *