ΤΑ ΣΠΑΝΕ ΛΑΘΟΣ

10:24 AM | |

Στη μια είδηση διαβάζω ότι ένας άντρας, που προσπάθησε να σκοτώσει τη γυναίκα του στην Πάφο, τιμωρήθηκε από το δικαστήριο με φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, δηλαδή τον άφησαν οριστικά ελεύθερο. Γράφω “οριστικά” γιατί ήταν ήδη ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα φόνου.

Στην άλλη είδηση διαβάζω ότι αυξήθηκαν δραματικά οι καταγγελίες για βία στην οικογένεια, εναντίον ανηλίκων και ενηλίκων και ότι το 75% των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια.

Είναι όμως κανείς που απορεί γιατί αυξήθηκε η βία και γιατί το 75% των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια; Είναι κανείς που αμφιβάλλει ότι θα αυξηθεί κι άλλο το φαινόμενο, σ’ αυτή τη χώρα, της ατιμωρησίας;

Ένας ψυχάκιας, που δέρνει συχνά τη γυναίκα ή την κόρη του, διαβάζει ότι ο άλλος δοκίμασε να σκοτώσει τη γυναίκα του και δεν του έκαναν τίποτα. Διότι, λέει, πήγε ο ίδιος στην αστυνομία, ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι δε θα το ξανακάνει και, επειδή δεν είχε προηγούμενες καταγγελίες, την έβγαλε καθαρή. Πείτε μου τώρα, ο ψυχάκιας, που διάβασε σήμερα αυτή την είδηση, τι θα κάνει την επόμενη φορά που θα τον πιάσει η κρίση; Απλώς θα δείρει τη γυναίκα του ή θα την σκοτώσει και θα πάει στην αστυνομία να ζητήσει συγγνώμη και να πει ότι δε θα το ξανακάνει;

Αφήνω την απάντηση σ’ εσάς. Διότι εγώ βαρέθηκα πια σε τούτη τη χώρα να απορώ, να αγανακτώ, να γράφω τα αυτονόητα και να μην αλλάζει τίποτα, επειδή το σύστημα είναι τόσο λερωμένο, που ούτε εκατό χρόνια βροχής δεν το ξεπλένουν.

Μέσα σε τούτο τον απελπιστικό αναγχρονισμό που ζούμε ακόμη, υπάρχουν γυναίκες που νομίζουν ότι η σημερινή ημέρα είναι για να ανέβουν στα τραπέζια και να τα σπάσουν. Όχι τα στερεότυπα και τα κατεστημένα, αλλά τα πιάτα και τα ποτήρια. Λες κι όλα τους τα θέματα, της βίας, της ισότητας, των διακρίσεων, των αντιλήψεων, των προκαταλήψεων, είναι από καιρό λυμένα.

#παγκόσμια_ημέρα_της_γυναίκας#internationalwomensday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *