ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΑΠΟ ΑΙΜΑ

5:45 PM | |

Ο Νετανιάχου επιβίωσε πολιτικά στο Ισραήλ και επανήλθε στην εξουσία έπειτα από όλες εκείνες τις κατηγορίες εναντίον για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Όμως φαίνεται πως δεν του ήταν αρκετή αυτή η υστεροφημία. Αποφάσισε να τελειώσει την πολιτική του καριέρα όντας βυθισμένος και σε μια λίμνη από αίμα. Είκοσι χιλιάδες οι νεκροί, 40 χιλιάδες οι τραυματίες, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, κι ο πόλεμος συνεχίζεται στην Γάζα.

Οι αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα παραμένουν χλιαρές καθώς η υποκρισία και η αδιαφορία βολεύουν περισσότερο το ξέπλυμα της συνείδησής μας. Το θανατικό βρίσκει δικαιολογίες. Αν είναι δυνατόν να δικαιολογεί κανείς, ελαφρά τη καρδία, τη σφαγή τόσων χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Και ποια είναι αυτή η δικαιολογία; Η ανεξήγητη επίθεση της Χαμάς, το ξημέρωμα της 7ης Οκτωβρίου. Γιατί το έκανε αυτό η Χαμάς; Κανένας δεν έχει απαντήσει ακόμη πειστικά αυτό το ερώτημα. Κάποιοι λένε ότι ήταν ένα ξέσπασμα λόγω της καταπίεσης και του διωγμού των Παλαιστινίων από το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

Όχι δεν είναι γι’ αυτό το λόγο που έκανε την επίθεση η Χαμάς. Δε θέλω να συζητήσω τώρα τα αίτια και τα αιτιατά για τη «βία και την αντιβία» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα, που σηκώνει συζήτηση ωρών. Το μόνο σίγουρο είναι πως το πιο βαρύ τίμημα, από την διαρκή για 75 χρόνια αντιπαλότητα ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, το πληρώνουν συντριπτικά οι απλοί Παλαιστίνιοι. Δεν τους λογαριάζει κανένας. Ούτε ο Ισραήλ, ούτε οι Μεγάλες Δυνάμεις, ούτε οι λεγόμενες «φίλες» Αραβικές χώρες, αλλά ούτε η Χαμάς και οι άλλες Παλαιστινιακές φατρίες που αντιμάχονται ενίοτε και μεταξύ τους, για την εξουσία και για όσα συνεπάγεται η εξουσία, σε διαπλοκή και χρήμα.

Αυτό που έκανε η Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου είναι ανεξήγητο. Διότι δεν εξυπηρέτησε καθόλου τον αγώνα των Παλαιστινίων. Εξυπηρέτησε μόνο το Ισραήλ, να μπει και να καταλάβει τη Γάζα, με ελάχιστες διεθνείς αντιδράσεις κι εκείνες χλιαρές. Και το χειρότερο για τους Παλαιστίνιους είναι πως κανένας δεν ξέρει αν ο Ισραήλ θα αποχωρήσει και με ποιους όρους, όταν κάποτε αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει.

Δυστυχώς, από τα κορμιά των δεκάδων χιλιάδων αθώων νεκρών, που φύτεψε ο Νετανιάχου σε όλη την έκταση της Γάζας, τους τελευταίους δυόμισι μήνες, θα φυτρώσουν οι αυριανοί πολεμιστές της Παλαιστίνης, που άλλοι θα τους ονομάζουν μαχητές κι άλλοι τρομοκράτες, αλλά η ουσία είναι ότι η βία θα συνεχίσει να ρέει ποτίζοντας το μίσος και το μίσος θα συνεχίσει να παράγει βία. Σε ένα φαύλο κύκλο αίματος, που εξυπηρετεί αλλότρια κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα άλλων και όχι των απλών ανθρώπων, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *