ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ

11:59 AM | |

Μα ποιος άλλος; Ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος μπερδεύτηκε κι έβαλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Οι πραγματικοί ένοχοι αμφιβάλλω αν θα προσαχθούν.

Από το 2008, που σταμάτησαν να λειτουργούν βασικά συστήματα ελέγχου και ασφαλείας των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, χιλιάδες άνθρωποι ταξίδευαν κάθε μέρα, όλα αυτά τα χρόνια, στη βάση της απόλυτης βεβαιότητας ότι ο σταθμάρχης δεν μπερδεύεται ποτέ. Ούτε αν έχει ζαλιστεί ή πάθει εγκεφαλικό, μεθύσει, τρελαθεί ή οτιδήποτε άλλο. Σε μια εποχή που αυτοματοποιημένα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου και ασφάλειας αναπτύσσονταν και τελειοποιούνταν, στην Ευρώπη και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ώστε να παρεμβαίνουν έγκαιρα και να διορθώνουν το ανθρώπινο λάθος, στην Ελλάδα οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων, που ταξίδευαν κάθε μέρα, εξαρτιόνταν αποκλειστικά από την κίνηση ενός αλάνθαστου, ανθρώπινου χεριού.

Όποτε είναι να μπω σε τρένο, φέρνω στο μυαλό μου σιδηροδρομικά δυστυχήματα που συνέβησαν στο παρελθόν, αλλά καθησυχάζω τον εαυτό μου λέγοντας του ότι πλέον σήμερα υπάρχουν τόσο ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, που ο κίνδυνος είναι ελαχιστοποιημένος. Ορίστε όμως που οι ανεύθυνοι υπεύθυνοι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος ήξεραν εδώ και 15 χρόνια ότι ασφάλεια δεν υπήρχε αλλά δεν τους καιγότανε καρφί. Μάλιστα, στις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των εργαζομένων απαντούσαν ότι οι ανησυχίες τους ήταν αβάσιμες.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει πραγματικά να τιμωρήσει το έγκλημα κι όχι να το κουκουλώσει, για να προστατέψει «ημέτερους» της αναξιοκρατίας, πρέπει να ξεκινήσει την έρευνα από τότε που η ασφάλεια των σιδηροδρόμων έπαψε να απασχολεί τον ΟΣΕ. Να αναζητήσει τα αίτια και τους αίτιους για το ότι σταμάτησαν το 2008 να λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας και βρίσκονται από τότε σε αδράνεια. Να αναζητήσουν γραπτά τεκμήρια, εκθέσεις, παράπονα, καταγγελίες, όλες τις σχετικές αναφορές, ποιοι, σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο, είχαν την ευθύνη των ενεργειών και τι έπραξαν. Αν ο σταθμάρχης πρόκειται να τιμωρηθεί με φυλάκιση, γιατί το αλάνθαστο του χέρι έκανε λάθος, όλοι όσοι ενέχονται στο έγκλημα της εγκατάλειψης των συστημάτων ασφαλείας και της μη έγκαιρης επαναφοράς τους, θα πρέπει να τιμωρηθούν με ισόβια φυλάκιση σε μπουντρούμια και να μην ξαναδούν ποτέ το φως του ήλιου. Αν η έρευνα προσκρούσει και συνθλιβεί πάλι στο τείχος της συλλογικής ανευθυνότητας, ενός άρρωστου συστήματος αναξιοκρατίας και ημετερολειχίας, το σύστημα θα διαιωνίζεται και θα επωάζει το επόμενο έγκλημα.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *