ΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΡΑΜΜΑΤΑ

12:13 PM | |

Η υπόθεση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου είναι αυτό που λέμε «πιστόλες με τα ράμματα». Ήταν λειτουργός του Πανεπιστημίου Κύπρου όταν ο ΠτΔ αποφάσισε να της δώσει την πολιτική θέση. Η Δόξα Κωμοδρόμου θα έπρεπε είτε να παραιτηθεί είτε να πάει στο προεδρικό με απόσπαση. Επειδή λογικά δεν ήθελε να παραιτηθεί και να χάσει τη μόνιμη της θέση σε δημόσιο οργανισμό για μια προσωρινή απασχόληση στο Προεδρικό, αποφάσισε ο Πρόεδρος να της κάνει απόσπαση. Εδώ μπήκε το άλλο θέμα: Ο μισθός της στο πανεπιστήμιο (ωράριο δημόσιας υπηρεσίας) ήταν γύρω στις 2000 ευρώ το μήνα. Η θέση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δεν έχει σταθερό ωράριο και οφείλει να εργάζεται περισσότερες ώρες (και βράδια και σαββατοκύριακα), έχει μισθό περίπου 3500 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η κυρία Κωμοδρόμου, αφού πήγε στο Προεδρικό με απόσπαση, θα έπρεπε να συνεχίσει να παίρνει τον μισθό της στο Πανεπιστήμιο, ασχέτως αν πλέον δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες. Διότι για να παίρνει τον μισθό της νέας της θέσης θα έπρεπε παραιτηθεί από την προηγούμενη. Αυτό – αν θέλετε- είναι το τίμημα για να μπορέσει να κρατήσει τη θέση της στο Πανεπιστήμιο και να συνεχίσει μετά εκεί, όταν θα πάψει να είναι αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παρ’ όλα αυτά, σκέφτηκαν στο προεδρικό (δεν ξέρω αν ήταν ιδέα και του Προέδρου), να της συμπληρώσουν τον μισθό με «υπερωρίες», ώστε να παίρνει κάθε μήνα την κανονική αμοιβή της νέας θέσης, στην οποία βρίσκεται τώρα. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε αιτήματα για «υπερωρίες» διότι πήγε σε εκδήλωση του αντικαρκινικού συνδέσμου ή διότι παρέστη στο τάδε μνημόσυνο ήρωα της ελευθερίας της Κύπρου ή διότι εκπροσώπησε τον πρόεδρο στο τάδε πολιτιστικό φεστιβάλ. Πράγματα δηλαδή που ευλόγως προκαλούν την κοινή γνώμη.

Αν ο ΠτΔ θεωρεί ότι είναι άδικο να παραιτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν αναλαμβάνουν πολιτικό διορισμό και ότι θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να διορίζονται ή να εκλέγονται σε πολιτικό πόστο, με την αντιμισθία αυτού του πόστου και όταν λήξει η θητεία τους να επιστρέφουν στην κανονική τους εργασία, ας δώσει οδηγίες στη νομική υπηρεσία να ετοιμάσει σχέδιο νόμου, πάνω στο οποίο θα αποφανθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων. Πάντως το να γίνονται τέτοια ρεζιλίκια δεν βοηθά τη δημόσιά του εικόνα, την οποία εξάλλου προσέχει τόσο πολύ. Ούτε βεβαία βοηθά το γεγονός ότι έχει ξεχειλίσει το προεδρικό με επιτρόπους, συμβούλους, παρασυμβούλους και δεκάδες αποσπασμένους από τη δημόσια υπηρεσία.

Όμως εμένα αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ στην υπόθεση αυτή είναι το ότι επαναλαβάνεται η γνωστή, κουτοπόνηρη προχειρότητα στην άσκηση εξουσίας, η οποία καταλήγει σε αυθαιρεσία που παράγει σκάνδαλα επί σκανδάλων. Το να βρίσκουν ή να ανοίγουν οι κυβερνώντες και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι «παράθυρα» στους νόμους και τους κανονισμούς, για να καταχρώνται την εξουσία, αποτελεί παθογένεια που καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος τριτοκοσμικό ή αλλιώς «μπανανία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *