Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

6:23 PM | |

Ήταν ωραία ομολογουμένως η χτεσινή νέα παράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τηλεόραση. Που ακύρωσε τον Υπουργό Οικονομικών και εμφανίστηκε ο ίδιος για να εξαγγείλει τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων, συνολικού κόστους 60 εκατομμυρίων. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος μας έχει έφεση και ταλέντο στο σώου και μπράβο του, πάμε όμως τώρα λίγο να δούμε και την αλήθεια…

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρετε ότι από τα 60 εκατομμύρια που ανακοίνωσε, τα 40, δηλαδή τα δύο τρίτα, θα πάνε στις εταιρίες, με την κατάργηση του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ετήσιου τέλους (θα σας το εξηγήσω μετά αυτό). Απομένουν λοιπόν 20 εκατομμύρια, από τα οποία όμως και πάλι ένα σημαντικό ποσό θα πάει στις εταιρίες. Με την επιχορήγηση των καυσίμων και του ρεύματος. Διότι δεν πληρώνουν μόνο οι πολίτες καύσιμα και ρεύμα, πληρώνουν και οι εταιρίες. Άρα, στην πραγματικότητα, η στοχευμένη στήριξη των πολιτών, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δεν είναι ούτε καν 15 εκατομμύρια, από τα 60. Μιλάμε για ψίχουλα, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη των πολιτών. Λες και κάνουν ψυχικό για να ελεήσουν ζητιάνους.

Μου έρχεται τώρα στο μυαλό το βίντεο που ανάρτησα χτες, με τον εκπρόσωπο των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο άνθρωπος παραπονέθηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε στους συνταξιούχους πολύ συγκεκριμένες υποσχέσεις, δύο φορές. Στην προεκλογική περίοδο, για να τον υποστηρίξουν και μια τον περασμένο Οκτώβριο και δεν τήρησε ούτε και μία από τις υποσχέσεις. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πήραν τίποτα από αυτά που τους έταξε. Και χτες, εξαγγέλλοντας 45 εκατομμύρια για τις εταιρίες και 15 εκατομμύρια για τους πολίτες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ξέχασε πάλι τους συνταξιούχους και τις υποσχέσεις του.

Πάμε όμως να δούμε και κάποιες άλλες αλήθειες! Εξάγγειλε ο Πρόεδρος επιχορήγηση των καυσίμων για έναν μήνα ακόμα και επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος για δύο μήνες ακόμα, με την υπόσχεση ότι θα επανεξεταστεί το θέμα. Αλλά με το ρεύμα τι θα αλλάξει μετά από δύο μήνες, για να το επανεξετάσουν; Αφού το πρόβλημα με το ακριβό ρεύμα που πληρώνουμε στην Κύπρο έχει να κάνει με την ανικανότητα των κυβερνήσεων εδώ και 20 χρόνια, να φέρουν στην Κύπρο φυσικό αέριο. Με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί η ΑΗΚ μαζούτ που είναι πιο ακριβό από το φυσικό αέριο και επιπλέον να πληρώνουμε κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό ποσό πρόστιμο για τους ρύπους που παράγει η ΑΗΚ.

Αυτή την ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος, εμείς οι πολίτες θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε για αρκετά χρόνια ακόμη, αφού και η τελευταία προσπάθεια για κατασκευή τερματικού απέτυχε και οι εργασίες, τώρα που μιλάμε, έχουν σταματήσει. Άρα αυτοί οι δύο έξτρα μήνες επιχορήγηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα.

Πάμε όμως να δούμε και πού πάνε τα 40 από τα 60 εκατομμύρια. Δεν είναι λεφτά που θα δώσει το κράτος, αλλά που θα ΣΤΕΡΗΘΕΙ το κράτος. Όχι μόνο φέτος αλλά και κάθε χρόνο από τώρα και στο εξής. Είναι τα 40 εκατομμύρια που έπαιρνε κάθε χρόνο το κράτος από τις εταιρίες, με το ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ τέλος, που επιβλήθηκε το 2011, από την κυβέρνηση Χριστόφια. Αυτά τα 350 ευρώ τα πλήρωναν όλες οι εταιρίες, από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη. Από το μικρό περίπτερο της κυρίας Γιαννούλας στην γειτονιά μας, ως το μεγαλύτερο Mall της Κύπρου. Η κατάργησή του είναι σίγουρα μια ανάσα για την κυρία Γιαννούλα και όσους έχουν μικρές εταιρίες απλώς για να βγάζουν το ψωμί τους. Όμως θα γλυτώσει τα 350 ευρώ και ο μεγαλοβιομήχανος που ανοίγει μια μπουκάλα κρασί των 350 ευρώ το βράδυ που ξαπλώνει στον καναπέ του να δει τηλεόραση. Άρα δεν είναι στοχευμένο μέτρο, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά οριζόντιο, τυφλό μέτρο.

Σημειώστε επίσης ότι η φορολογία αυτή, των 350 ευρώ, επειδή ήταν προσωρινή, κάποια στιγμή έπρεπε να καταργηθεί. Το συζητούν εδώ και πολύ καιρό και θα ήταν μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζεται. Όμως για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και προκειμένου να μπορέσει ο Πρόεδρος να κάνει χτες μια ωραία παράσταση αποφάσισαν να τερματίσουν αυτή την εταιρική φορολογία από τώρα. Για να μπορέσει ο Πρόεδρος να ανακοινώσει 60 εκατομμύρια αντί τα 15 που θα πάνε – αν πάνε τελικά κι αυτά- για τον κόσμο που έχει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα και δεν τα βγάζει πέρα.

Ο Πρόεδρος είναι καλός χριστιανός και προφανώς ξέρει το θαύμα του Ιησού Χριστού, που πολλαπλασίασε πέντε ψωμιά και μερικά ψάρια, για να γίνουν αρκετά ώστε να φάνε πέντε χιλιάδες άνθρωποι που πήγαν στην Έρημο για να τον δουν και να τον ακούσουν. Έτσι είπε να πολλαπλασιάσει και ο Πρόεδρος τα 15 εκατομμύρια και να τα κάνει να φαίνονται 60. Με τη διαφορά ότι των ανθρώπων που είδαν και άκουσαν τον Ιησού Χριστό χόρτασε το στομάχι τους, ενώ των ανθρώπων που άκουσαν  και είδαν χτες τον Πρόεδρό μας στην τηλεόραση, χόρτασαν μόνο τα αυτιά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *