Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και οι επιλογές για εξαγωγή του φυσικού αερίου…

5:52 PM | |

ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ

Πυθικός ήταν ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν σε δηλώσεις του στην Αθήνα, όταν τον ρώτησαν αν ο Ισραήλ θα ενδιαφερόταν για συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου στην κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει το αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Είπε ότι ένας αγωγός κοστίζει πολλά λεφτά κι ότι έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά ιδιωτικές εταιρίες, που εξετάζουν και σχετική μελέτη για το «ποιος αγωγός θα αποτελούσε την πιο συμφέρουσα λύση». Την ίδια μέρα πάντως ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο δήλωνε ότι τυχόν λύση του Κυπριακού θα διευκόλυνε τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας. 

Η αρχική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό δεν έχει παραμεριστεί, αντίθετα η κυβέρνηση δηλώνει τακτικά ότι αυτός παραμένει ο πρώτιστος στόχος της. Ωστόσο και για «κακή μας τύχη» η ποσότητα που ανακοίνωσε η Noble από το οικόπεδο 12 είναι μόνο 4 τρις κυβικά πόδια, δηλαδή ελάχιστα πιο κάτω από τη μίνιμουμ ποσότητα που απαιτείται για να θεωρείται το τερματικό βιώσιμο και άρα να δικαιολογείτια η κατασκευή του. Ούτε ο Ισραήλ από την πλευρά του -και παρά το στενό μαρκάρισμα της κυβέρνησης μας- δεν αποφάσισε ακόμη αν θέλει να εξάγει το αέριό του μέσω ενός κυπριακού τερματικού, ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες της χώρας συζητούν και τουρκικές προτάσεις.ύπρο δήλωσε ότι μια λύση του Κυπριακού θα διευκόλυνε την διέλευση του ισραηλινού και κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας.

Είναι φανερό ότι τόσο ο Ισραήλ όσο και η Κύπρος, θα δεχτούν ισχυρότατες πιέσεις για εμπλοκή της Τουρκίας στο παιγνίδι του φυσικού αερίου, αφού βεβαίως λυθεί πρώτα το Κυπριακό Ζήτημα.  Συνεπώς, μπορεί μεν οι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με θέματα φυσικού αερίου να δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αερίου μέσω Τουρκίας, αλλά φαίνεται ότι η λύση που θα επιδιώξουν σ’ αυτό το θέμα οι ΗΠΑ και ίσως η ΕΕ θα είναι όχι τεχνοκρατική αλλά πολιτική…

Ας το έχει λοιπόν διαρκώς υπόψη η πολιτική μας ηγεσία, για να μην ακούσουμε ένα πρωί πάλι τη γνωστή φαρσοκωμωδία με τις εκπλήξεις και τους ολοφυρμούς, ότι τάχατες παγιδευτήκαμε. Διότι τα μηνύματα που φτάνουν στ’ αυτιά μας είναι ξεκάθαρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *