ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ

6:44 PM | |

Είναι θλιβερό το ότι ο μητροπολίτης Ησαΐας προσπαθεί να μοιράσει τις τεράστιες του ευθύνες με τον τέως Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, που είναι νεκρός και δεν μπορεί να του απαντήσει. Ο Χρυσόστομος τον προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή. Όταν ο Ησαΐας κάλεσε τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο να πάει στην τελετή για τον θεμέλιο λίθο της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, στο τότε ησυχαστήριο του Οσίου Αβακούμ (ήταν ακόμα ησυχαστήριο, πριν γίνει μοναστήρι), ο Χρυσόστομος αντέδρασε έντονα. Του έγραψε ότι τέτοια “ησυχαστήρια” και ”μοναστήρια” (σε εισαγωγικά) εκθέτουν και προσβάλλουν την Εκκλησία και σκανδαλίζουν μεγάλη μερίδα του κλήρου και του λαού.

Γιατί έκανε αυτή την ανατριχιαστική πρόβλεψη, ο Χρυσόστομος, για τα όσα συνέβησαν δύο χρόνια αργότερα;  Διότι προφανώς ήξερε…

Η Κύπρος είναι μικρή, λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας κι αν δεν ξέρουμε κάποιον προσωπικά εύκολα μπορούμε να μάθουμε ποιος και τι άνθρωπος είναι. Σήμερα τα Κοκκινοχώρια βουίζουν, ιδιαίτερα η κοινότητα από την οποία κατάγεται ο ένας από τους καλόγερους. Λένε πράγματα που δεν ήταν μυστικά, ήταν πολύ γνωστά σε πάρα πολύ κόσμο. Πράγματα που δεν συνάδουν με τις διδαχές της Εκκλησίας.

Θα μου πείτε, η Εκκλησία συγχωρεί και αγκαλιάζει όσους μετανοούν και θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής. Προφανώς αυτό έκανε και στην περίπτωση του παιδιού από τα Κοκκινοχώρια. Όχι μόνο τον συγχώρεσε αλλά τον έκανε και κληρικό. Μάλιστα ο Ησαΐας άνοιξε άπλετα την συγχωρητική αγκαλιά του. Προήγαγε τον Νεκτάριο σε αρχιμανδρίτη και τον διόρισε πρώτο ηγούμενο της νεοσύστατης μονής του Οσίου Αβακούμ, ένα μήνα μετά που πέθανε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τον Δεκέμβριο του 2022. Ενώ δύο μήνες αργότερα τον έκανε και διευθυντή του γραφείου του.

Ο Ησαΐας, έχοντας την στήριξη και άλλων μητροπολιτών, εξέφρασε τότε έκπληξη για την αρνητική στάση του Χρυσοστόμου, να πάει στον θεμέλιο λίθο. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο Ησαΐας, επαναλαμβάνει ότι τον εξέπληξε εκείνη η στάση. Δεν κατάλαβε ακόμα γιατί ήταν αρνητικός ο τότε αρχιεπίσκοπος. Όπως δεν κατάλαβε τι εννοούσαν όλοι εκείνοι που πήγαιναν και του κατάγγελλαν οικονομικές ατασθαλίες και συμπεριφορές των μοναχών, που δεν ήταν και τόσο της αγιοσύνης πράγματα. Ήταν τόσο τεράστια η αθωότητα του Ησαΐα, που δεν μπορούσε να πάει ο νους του στον πρότερο βίο του Νεκτάριου, που τον ήξερε τόσος κόσμος στα Κοκκινοχώρια και να κάνει τη σύνδεση.

Ξαφνικά όμως κάτι έγινε, μια επιφοίτηση ίσως -δεν ξέρω- και αποφάσισε να καταγγείλει τους μοναχούς. Μάλιστα, από τη στιγμή που είδε ο Ησαΐας το φως τον αληθινό, κάθε μέρα βγαίνει στα κοινωνικά δίκτυα και ένα νέο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που λειτουργούσε ΠΑΡΑΝΟΜΑ στο μοναστήρι. Μάλιστα χτες ένας άντρας κατάγγειλε ότι τον παρενόχλησαν σεξουαλικά στην αγία μονή.

Το ότι ήταν τόσο αθώος ο Ησαΐας, που δεν του πήγε ποτέ το μυαλό στον πρότερο, κοσμικό βίο του εκλεκτού και αγαπητού του μοναχού, να το δεχτούμε, όσοι θέλουμε να το δεχτούμε. Αλλά ας μην προσπαθεί να μοιράσει τις ασήκωτες ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ευθύνες με τον αποθανόντα αρχιεπίσκοπο. Ότι τάχα μετά συναίνεσε! Όχι, δεν λέει την αλήθεια ο άγιος Ταμασού. Ο Αρχιεπίσκοπος συναίνεσε με το ζόρι. Διότι ο Ησαΐας είχε την υποστήριξη και άλλων μητροπολιτών οπότε ο αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να προκαλέσει νέες διχόνοιες μέσα στην Ιερά Σύνοδο τους τελευταίους εκείνους μήνες που έδινε την ύστατή του μάχη με τον καρκίνο. Ο Ησαΐας θα ήταν πιο φρόνιμο και πιο χριστιανικό να σεβαστεί λίγο τον νεκρό και τη νοημοσύνη μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *