ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

10:16 AM | |

Το είχε πει έγκαιρα και προφητικά ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας και στοχαστής Ουμπέρτο Έκο ότι θα αντιμετωπίζαμε μια μαζική επίθεση ηλιθίων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνων δηλαδή που δεν τους φτάνουν τα κόμπλεξ και τα άλλα ψυχολογικά τους, έχουν και βλαμμένο εγκέφαλο.

Είναι εκείνοι που την είδαν πεφωτισμένοι και καθοδηγητές και παράγουν ή πιστεύουν και αναπαράγουν ανόητες ψεύτικες ειδήσεις (fake news), με το απόλυτο ύφος της αυθεντίας, τύπου “ξυπνάτε, ρε πρόβατα…!”, που με την ευκολία του ψυχρού δολοφόνου κολλάνε ρετσινιές που τις μαγείρεψαν οι ίδιοι, ψέματα δηλαδή και συκοφαντίες εναντίον όσων έχουν διαφορετική γνώμη από τη δική τους και τους παρουσιάζουν σαν προδότες, πουλημένους, ξεφτίλες κτλ.

Αν διανοηθείς να απαντήσεις σ’ αυτούς τους ηλίθιους, που σε βρίζουν, στη γλώσσα που τους ταιριάζει, θίγονται και σου απαντάνε ότι “αυτό είναι το επίπεδό σου” και ότι “είσαι δικτάτορας και δεν ανέχεσαι την αντίθετη άποψη”. Όταν δηλαδή σε σκυλοβρίζουν ότι είσαι πουλημένος, προδότης, ξεφτίλας κτλ, πρέπει να το δεχτείς και να τους πεις και ευχαριστώ, διότι αυτό είναι – κατά τη γνώμη τους- δημοκρατία και όχι φαυλοκρατία και σκουπιδαριό.

Λοιπόν, όχι. Αν πρέπει να μιλήσουμε με πολιτικούς όρους, αυτό δε λέγεται δημοκρατία. Αυτό είναι η επιτομή του φασισμού. Στη δημοκρατία απαντάς στις απόψεις του άλλου με επιχειρήματα. Όταν δεν έχεις επιχειρήματα και μόνο βρίζεις, προπηλακίζεις, συκοφαντείς και προσπαθείς να τον σκοτώσεις ηθικά τον άλλον, πυροβολώντας τον με ψέματα, αυτό λέγεται φασισμός, κακοήθεια, ανηθικότητα, λέγεται οτιδήποτε άλλο εκτός από δημοκρατία.

Γι’ αυτό, σε μια κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο και σε μια πολιτεία που σέβεται τη δημοκρατία, ο οχετός της ασυδοσίας πρέπει να κλείνει πριν γίνει ποταμός. Οι ίδιοι νόμοι που προστατεύουν την ηθική, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου στο επίπεδο της πραγματικής κοινωνίας και στο πλαίσιο της ευνομούμενης πολιτείας, πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν να ισχύουν και στην κοινωνία των ΜΚΔ.

Ασφαλώς με διακριτά και ζωηρά σηματοδοτημένα τα όρια ανάμεσα στις καλώς νοούμενες έννοιες της ελευθερίας του λόγου, της κριτικής, του αυστηρού ελέγχου της εξουσίας και της σάτιρας από τη μια και της ασυδοσίας, κακοήθειας και δολοφονίας χαρακτήρων, με fake news και άλλες φασιστικές πρακτικές, από την άλλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *