Ούτε οι νεκροί στο Μαρί ούτε η οικονομική συμφορά συγκίνησαν το σύστημα…

1:45 PM | |

ΜΑΡΙ - ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΝΕΚΡΩΝΠριν από τρία χρόνια, στη ναυτική βάση στο Μαρί, έσκασε η μολυσμένη κύστη της διαθοράς, που για πολλά χρόνια διογκώνονταν μέσα στα ζωτικά όργανα αυτής της χώρας.

Το παραμύθι που μας πουλούσε το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, για να μας αποκοιμίζει ήσυχα κι ειρηνικά, ότι τάχατες ζούμε σε μια από τις πιο ευημερούσες χώρες στον κόσμο, είμαστε από τους πιο προνομιούχους λαούς στον πλανήτη, το διαμάντι της ανθρωπότητας κι ομφαλός της γης, μετατράπηκε ξαφνικά σε μια μια οδυνηρή πραγματικότητα, μέσα στο θάνατο, τη φρίκη και τον πόνο που σκόρπισε η φονική έκρηξη.

Δεκατρείς αθώοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξ αιτίας της εγκληματικής αμέλειας του σαθρού κρατικού μας συστήματος, αλλά και συγκεκριμένων προσώπων, που ενήργησαν με ασύγνωστη ανευθυνότητα, ερασιτεχνισμό κι αναλγησία. Όπως διαπίστωσε η μονομελής ερευνητική επιτροπή κι αργότερα το δικαστήριο, οι ονομαστικές ευθύνες ξεκινούν από τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας και στενούς του συνεργάτες κι απλώνονται στα αρμόδια κρατικά όργανα, όπως το υπουργείο άμυνας και το ΓΕΕΦ.

Παρόλα αυτά, κάποιοι από τους υπαίτιους, δεν είχαν καν τη στοιχειώδη ευαισθησία να ζητήσουν συγνώμη για τις προσωπικές τους ευθύνες. Αντίθετα τις μετέθεσαν σε άλλους και, το χειρότερο, προσπάθησαν να αμαυρώσουν τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν τόσο άδικα.  Έφτασαν στο σημείο οι κολαούζοι τους να διαδίδουν ότι τα ίδια τα θύματα της συμφοράς, είχαν βάλει φωτιά στα εκρηκτικά ξεπίτηδες.

Αλλά τι λιγότερο από ξεδιαντροπιά και κακοήθεια θα ανέμενε κανείς από εκείνους που βούλιαξαν μέσα στο έλος της κομματοκρατίας κι εμπέδωσαν στο υποσυνείδητό τους ότι η διαπλοκή και η διαθφορά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος και βασικούς κανόνες του παιχνιδιού;

Η έκρηξη στο Μαρί ταρακούνησε συθέμελα την κυπριακή κοινωνία αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να γκρεμίσει το σαθρό πολιτικοοικονομικό σύστημα αυτής της χώρας. Αυτό το σύστημα που μας οδήγησε, μετά την έκρηξη και στην οικονομική καταστροφή, σύροντας στην ανέχεια και στη  δυστυχία χιλιάδες οικογένειες.  Και συνεχίζει ακόμα, με τις ίδιες πρακτικές και τα ίδια μυαλά, να μας έλκει σε μια καταστροφική κούρσα προς το χάος.

Οι σημερινοί κυβερνώντες πλανώνται πλάνην οικτράν αν νομίζουν ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών θα σώσει την Κύπρο. Ενόσω η κομματοκρατία εξακολουθεί να συντηρεί το διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο αυτό σύστημα, η Κύπρος δεν έχει καμία ελπίδα για κάτι καλύτερο από τις συμφορές που έζησε από το 1960 μέχρι σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *