ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

2:00 PM | |

«Δεν γνωρίζω αν οι συσχετισμοί στην Ιερά Σύνοδο είναι υπέρ μου», δήλωσε σήμερα ο επόμενος αρχιεπίσκοπος, Γεώργιος, όταν τον ρώτησαν αν, με βάση τους συσχετισμούς, εκλέγεται αρχιεπίσκοπος.

Βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, είπε ψέματα. Δε χρειάζεται να σας το τεκμηριώσω, μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο άγιος Πάφου κάθισε με τα χέρια σταυρωμένα και περίμενε τον αναδείξει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο το Άγιο Πνεύμα. Άλλωστε το λέει και το ρητό: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»! Κίνησε λοιπόν τη χείρα του και διασφάλισε τις ψήφους που θα του σιγουρέψουν την εκλογή στον θρόνο από την πρώτη ψηφοφορία. Μέχρι κι ο Ησαΐας θα τον ψηφίσει.  

Μα το έλεγε κι ίδιος πριν από τις εκλογές: «αν εκλεγώ στο τριπρόσωπο, θα είμαι ο επόμενος αρχιεπίσκοπος». Ήξερε τους συσχετισμούς από τότε, πώς γίνεται να τους ξέχασε σήμερα το πρωί; Είπε λοιπόν ψέματα. Δεν έχει σημασία αν είσαι δεσπότης ή λαϊκός, ορθόδοξος Χριστιανός. Μπορείς κάλλιστα 2 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα να κάνεις την αμαρτία να πεις ψέματα. Να νηστεύεις 38 μέρες, για να καθαρίσεις την ψυχή σου από τις αμαρτίες και τους πειρασμούς, αλλά 2 μέρες πριν τελειώσει η νηστεία, να λες ψέματα.

Θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι «ναι, ξέρω ότι έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία, ανάμεσα στους αδελφούς συνοδικούς, για τη δική μου υποψηφιότητα, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Ιερά Σύνοδο». Τι πιο απλό, ειλικρινές και τίμιο. Όχι, όμως. Αυτή η απλή, ειλικρινής και τίμια δήλωση δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο ακροατήριο, το οποίο αποτελούμε εμείς, οι σιωπηλοί ιθαγενείς της Μπανανίας. Σ’ αυτό το ακροατήριο, ταιριάζει να λες μόνο ψέματα. Είναι must, είναι κουλτούρα, είναι παράδοση. Αν θέλεις να είσαι ηγέτης ή μέλος της άρχουσας ελίτ, που ξεχωρίζει από τον όχλο των Κυπραίων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να λες την αλήθεια.

Δεν έχουν άδικο όμως. Αυτό απαιτούμε κι εμείς. Τα θέλει κι εμάς ο κώλος μας, που λέμε. Ενόσω κάποιος μας λέει ψέματα, τον ακούμε κουνώντας το κεφάλι θετικά, για να του δείξουμε ότι συμφωνούμε. Προπαντός αν «το ‘χει», που λέμε , το «μπλα-μπλα», τρέχουν και τα σάλια μας από την έκσταση. Καθώς μας φλομώνει στο ψέμα, σκεφτόμαστε πόσο καλός, πόσο κομψός, πόσο μοντέρνος είναι ο διάολος. Αν κάποιος μας πει την αλήθεια, γυρίζουμε και τον κοιτάμε καχύποπτα. Προπαντός αν η αλήθεια δε κολακεύει τα γυμνασμένα στο ψέμα αυτιά μας, θα φάει αμέσως χι. Τέλος! Στα τσακίδια!

Μην πιάσω τώρα πάλι την ιστορία και σας φέρω τα γνωστά παραδείγματα. Μη σας θυμίσω πάλι με πόση απάτη οι μεγάλοι μας ηγέτες, προσωπικότητες αμφιβόλου ψυχικής ισορροπίας, ιδιοτελείς, υστερόβουλοι, μεγαλοπιασμένοι, ματαιόδοξοι, άπληστοι, απατεώνες, ικανοί παραμυθάδες πλην ανίκανοι κυβερνήτες, κατώτεροι των περιστάσεων, στην πραγματικότητα ολετήρες, κατάφεραν να μας οδηγήσουν σε εθνικές και οικονομικές συμφορές κι εμείς τους είχαμε ή τους έχουμε ακόμη για θεούς. Όχι, δε θα σας πω πάλι τα ίδια. Από το ένα σας θα μπουν κι από το άλλο σας θα βγουν.

Αυτό το άλλωστε το βίτσιο μας , το τύπου «πες μου, πασά μου, ψέματα και δώσε μου να καταλάβω»,  το ξέρουν πολύ καλά εκείνοι που ζητάνε την ψήφο μας. Ξέρουν πως μόνο με το ψέμα παίζει να μας πείσουν. Η αλήθεια φέρνει ναυτία. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, εκείνοι που μας διαφέντεψαν, ήταν ένα με τη φύση και την κουλτούρα μας, ως λαός, σάρκα από τη σάρκα μας. Κάθε τους «λαμογιά», μεταφορικά ή κυριολεκτικά, ήταν απολύτως κατανοητή, απολύτως συγχωρητέα. Διότι οι πλείστοι στο σιωπηλό αυτό ακροατήριο των αμνών, παραμένουν σιωπηλοί, διότι το ξέρουν και στο πίσω μέρος του μυαλού τους το παραδέχονται πως κι αυτοί τα ίδια θα έκαναν, αν ήταν σε θέση εξουσίας. Και ψέματα θα λέγανε, και καταχρήσεις θα έκαναν και βεβαίως θα έβαζαν το δάχτυλο στο μέλι, φροντίζοντας πρώτα την τσέπη, το βόλεμα και την καλοπέραση των ιδίων και των δικών τους. Με τέτοια νοοτροπία λοιπόν, καλά κάνουν και μας πιάνουν τον κώλο.

Κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν. Ο Γεώργιος ήταν από όλους τους υποψήφιους εκείνος που πιο πολύ μας ταίριαζε για νέος αρχιεπίσκοπος. Όχι γιατί ήταν ο καλύτερος. Προσέξτε, δεν εξετάζουμε αν ήταν ο καλύτερος ή ο χειρότερος, ούτε και συγκρίνω τώρα τις ποιμαντικές του ικανότητες ή την πνευματικότητά του με των άλλων υποψηφίων. Είναι όμως σίγουρα αυτός που μας ταιριάζει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι την εκλογή του αρχιεπισκόπου την αναλαμβάνει κάθε φορά το Άγιο Πνεύμα. Οπότε, για όνομα του Θεού, ποιος είμαι εγώ να αμφισβητήσω τη σοφία του Αγίου Πνεύματος;

Το Άγιο Πνεύμα έχει επίσης αναλάβει και την πολιτική μας διακυβέρνηση. Είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω σ’ αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή θα αναλάβει τις τύχες μας ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του προέδρου Αναστασιάδη και τον ψηφίζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εκείνοι που κατηγορούν τον κ. Αναστασιάδη. Ψηφίζουν εκείνον που, εκτός από συνεργάτης και υπουργός του κ. Αναστασιάδη, δεν έχει κάτι άλλο στη ζωή ή την καριέρα του που να δείχνει και να πείθει ότι θα είναι καλός ηγέτης. Αντίθετα έχει να παρουσιάσει μόνο τη θητεία του στη σκιά του κ. Αναστασιάδη, μια αποτυχημένη εξωτερική πολιτική, δημόσιες δηλώσεις και εκτιμήσεις του οι οποίες διαψεύστηκαν κατά τρόπο τραγελαφικό, απορριπτική διάθεση σε κάθε κρίσιμη στιγμή για το εθνικό μας ζήτημα, το Κυπριακό και βεβαίως μια εκπληκτική διεισδυτικότητα σε κύκλους της οικονομικής ελίτ και του κατεστημένου, που καμιά σχέση δεν έχουν με τον απλό ψηφοφόρο. Το γεγονός  ότι οι ψηφοφόροι δεν εξετάζουν αν ο κ. Χριστοδουλίδης πληροί άλλα, πραγματικά ποιοτικά στοιχεία, εκτός από το ότι είναι όμορφος, πρόκειται για μια σαφέστατη ένδειξη ότι την εκλογή του δεν θα την καθορίσει η λογική, αλλά το Άγιο Πνεύμα.

Το Άγιο Πνεύμα αποφάσισε ποιος θα είναι ο νέος μας αρχιεπίσκοπος και ο νέος μας πρόεδρος. Όπως άλλωστε αποφασίζει κάθε φορά. Το ότι υπάρχουμε ακόμη ως χώρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεν μας έχει καταπιεί το πέλαγος, με τόσες μαλακίες που έχουν κάνει οι ηγέτες μας, οφείλεται στο γεγονός ότι μας προσέχει το Άγιο Πνεύμα, που μας βάζει να τους ψηφίσουμε . Καλές γιορτές λοιπόν και μην «φακκάτε πενιάν» για τίποτε. Όλα είναι τέλεια! Έννεν;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *