ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΕΛΕΓΚΤΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ

12:59 PM | |

Το 94% των Κυπρίων αναγνωρίζουν ότι η διαφθορά στην Κύπρο οργιάζει. Αυτό επισημαίνει άλλωστε και η επιτροπή Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά, η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της επισημαίνει επίσης την απουσία αποτελεσματικού ελέγχου των Θεσμών, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάτω. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας το είπε εντελώς κυνικά τις προάλλες στη Βουλή. Περίπου τους είπε «κύριοι κανένας πολιτειακός αξιωματούχος δεν υπόκειται σε έλεγχο και δεν είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί στη Βουλή, δηλαδή στους εκλελεγμένους αντιπροσώπους του λαού. Έτσι λέει το Σύνταγμα.

Διορθώνω τον κύριο Γενικό Εισαγγελέα. Ναι, έτσι λέει το Σύνταγμα, αλλά το κανονικό μας Σύνταγμα, είχε μηχανισμό ελέγχου των θεσμών, όπως έχουν όλα τα συντάγματα στις πραγματικές δημοκρατίες. Γι’ αυτό μάς επαναλαμβάνει η Greco ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου των θεσμών. Στο κανονικό δικό μας Σύνταγμα ο έλεγχος γινόταν από τη μια Κοινότητα στην άλλη. Καλώς ή κακώς, αυτός ήταν ο τρόπος ελέγχου όλων των θεσμών. Είχαμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ελληνοκύπριο, Αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριο. Το αντίστοιχο σε όλους τους θεσμούς: Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός, Αρχηγός της Αστυνομίας και Βοηθός, Γενικός Ελεγκτής και Βοηθός και ούτω καθεξής.

Από το 1964 που στασίασαν και αποχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι, ο έλεγχος τελείωσε. Από τότε έχουμε Πρόεδρο της χώρας αυτοκράτορα και βασιλιάδες επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι μάλιστα τσακώνονται και μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανένας να μπορεί να τους ελέγξει!  

Να σας πω όμως τι πιστεύω; Αυτό ακριβώς το «ανέλεγκτο» που εγώ το λέω ανεξέλεγκτο είναι που γλύκανε την πολιτική μας ηγεσία και το διαπλεκόμενο οικονομικό κατεστημένο. Ταμπουρώθηκαν μέσα στο «ανέλεγκτο» κι έχτισαν τους μηχανισμούς του διεφθαρμένου συστήματος, που μας εξουσιάζει και μας κατακλέβει από το τότε μέχρι σήμερα.

Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που δε λύθηκε από τότε μέχρι σήμερα το Κυπριακό. Κρυμμένοι πίσω από την δεδομένη τουρκική αδιαλλαξία και με συγκινητικούς πατριωτικούς θούριους, από τότε μέχρι σήμερα περιφρούρησαν με όλες τους δυνάμεις το διεφθαρμένο σύστημα και τα κεκτημένα τους. Με το ανεξέλεγκτο «ανέλεγκτο». Κι αν μας κράζει σε κάθε έκθεσή της η επιτροπή Greco καθόλου δεν συγκινούνται. Έφτιαξε ο Αναστασιάδης την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς και υπαλλήλους για να εξετάζουν τις υποθέσεις δεν τους έχουν δώσει ακόμα. Όλα για το θεαθήναι, επειδή μας πιέζει η Greco και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το διεφθαρμένο σύστημα ζει και βασιλεύει.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *