Αλέξη, στις δυσκολίες αναδεικνύονται οι μεγάλοι ηγέτες.

1:31 PM | |

tsipras2“Δεν θα αποδράσω από τις ευθύνες μου, θα εφαρμόσω τη συμφωνία, παρόλο που τη θεωρώ πολύ κακή, προϊόν απειλών και εκβιασμών. Την αποδέχτηκα όμως για να αποτρέψω την απόλυτη καταστροφή.” Αυτά είπε χτες το βράδυ στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλες παραδοχές, ομολόγησε πως ήταν λανθασμένη η εκτίμησή του ότι μπορούσε να νικήσει το σημερινό κατεστημένο της ΕΕ με το δίκιο και τη δύναμη του λαού του. “Μπορεί κανείς να με κατηγορήσει ότι έτρεφα αυταπάτες αλλά όχι ότι έλεγα ψέματα”, ομολόγησε ο πρωθυπουργός. 

Ένας από εκείνους που τον κατηγόρησαν πολλές φορές ότι έλεγε ψέματα ήμουν κι εγώ με τα γραφόμενά μου. Μου χτυπούσε στα νεύρα κάθε φορά που τον άκουγα να μιλά για σκίσιμο των Μνημονίων και τερματισμό της λιτότητας. Όχι βέβαια διότι μου αρέσουν τα Μνημόνια κι η λιτότητα, κάθε άλλο. Απλά επειδή εγώ (όπως και πολλοί άλλοι βέβαια) δεν έτρεφα αυταπάτες κι επειδή δεν φαντάστηκα ότι ένας πρωθυπουργός μπορούσε να τρέφει αυταπάτες σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο δράσης και μάλιστα να παραδέχεται στο τέλος ότι το εναλλακτικό σενάριο που βρέθηκε μπροστά του ήταν εκείνο της πλήρους καταστροφής της χώρας. 

Ξέρω ότι σε πολλούς δεν θα αρέσει, αλλά θα το πω: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ακριβώς ότι είχαν κάνει πριν από αυτόν ο Αντώνης Σαμαράς στην Ελλάδα κι ο Νίκος Αναστασιάδης στην Κύπρο. Ό,τι είπε χτες ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαφέρει στην ουσία καθόλου από το τι είπε ο πρόεδρος της Κύπρου αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup, τον Μάρτιο του 1013. Το επιχείρημα ότι αυτός τουλάχιστον το πάλεψε για έξι μήνες, είναι εναντίον του και όχι υπέρ του. Αν ήταν έμπειρος κι ώριμος πολιτικά δεν θα ξόδευε τόσους μήνες άδικα, ανεβάζοντας τελικά το λογαριασμό του χρέους και των υποχρεώσεων των Ελλήνων αντί να τον ανακουφίσει, όπως είχε υποσχεθεί. 

Θα πρέπει ωστόσο να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι κατανοώ πλήρως τη θέση στην οποία βρέθηκε τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και θέλω να πιστεύω ότι η τραυματική του εμπειρία, στους πρώτους κιόλας μήνες που βρέθηκε στην εξουσία, τον έχει ωριμάσει πολιτικά, ώστε να μην κάνει ξανά τα ίδια λάθη. Όχι, δεν είναι λάθος να διεκδικεί ένας ηγέτης τα καλύτερα για το λαό του. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά πρέπει να ξέρει πώς να τα διεκδικεί. Αν πρέπει να σπάσει ένα τείχος δεν θα το σπάσει με το κεφάλι του λαού του, διότι στο τέλος το τείχος δεν θα πάθει απολύτως τίποτα, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα κεφάλι. 

Μεγάλοι ηγέτες στην ιστορία των ανθρώπων δεν ήταν εκείνοι που έλεγαν μεγάλα λόγια. Εκείνοι αντίθετα χάθηκαν, διότι δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μεγάλοι φαφλατάδες.  Μεγάλοι ήταν οι ηγέτες που έκαναν μεγάλες κι επωφελείς για το λαό τους πράξεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμες συγκυρίες κι αυτό εύχομαι ο Αλέξης Τσίπρας να έχει την ικανότητα να το καταλάβει και πολύ περισσότερο να το υλοποιήσει. Διότι είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή αδιάφθορος κι αμόλυντος από το κομματικό σύστημα κι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα, μέσα από τον σκληρό δρόμο, στις καλύτερες μέρες που σίγουρα θα έρθουν για τον ελληνικό λαό.

Είναι ο μόνος που μπορεί να εμπνεύσει αυτό το λαό, να του δώσει κουράγιο, να τον ενθαρρύνει ώστε να πειθαρχήσει στον εαυτό του, να πιστέψει στις δυνάμεις του και να εγκαταλείψει επιτέλους μια για πάντα την αυτοκαταστροφική μεμψιμοιρία και μοιρολατρία. Οι Έλληνες δεν έχουν μόνο παρελθόν, έχουν και μέλλον. Φτάνει να αγαπήσουν ξανά – με την σωστή έννοια- τους εαυτούς τους, να αγαπήσουν δηλαδή οι Έλληνες τους Έλληνες. Και τότε θα μεγαλουργήσουν. 

 

Σημείωση: Όταν επικρίναμε τον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις και την πολιτική του, κάποιοι έρχονταν κάτω από τις αναρτήσεις μας με επιθετικά έως κι υβριστικά σχόλια. Δεν μπορούσαν να ανεχτούν την άποψη ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει λάθος! Χτες ο πρωθυπουργός είπε ακριβώς αυτά που γράφαμε κι εμείς τόσο καιρό. Επί λέξη μάλιστα! Μιλούσαμε για πορεία προς την καταστροφή κι από κάτω μας έγραφαν ότι είμαστε κινδυνολόγοι, προσκυνημένοι, πουλημένοι. Διότι δεν υποστηρίζαμε κι εμείς το χορό του Ζαλόγγου, ως λύση στα προβλήματα του ελληνικού λαού! Χτες το βράδυ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Λοιπόν όχι, δεν πουλήθηκε κι ο Τσίπρας. Απλά είδε ότι στην πολιτική δεν κερδίζεις με φαντασιώσεις αλλά με επιδέξιους ελιγμούς μέσα στο σκληρό κι αδυσώπητο περιβάλλον των συμφερόντων. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *