Ήταν απλά άλλη μια ερασιτεχνική παράσταση…

5:59 PM | |

personnagesΆλλη μια παράσταση που έμοιαζε σαν από ερασιτεχνικό επαρχιακό θίασο είδαμε σήμερα (30 Απριλίου του Σωτηρίου έτους 2013) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη συνεδρία για την έγκριση ή μη της Δανειακής Σύμβασης για την Κύπρο. Άλλη μια κωμωδία για να …κλαις. Κι είναι πια ολοφάνερο πως ο τυφώνας που έφερε η κρίση πέρασε από πάνω τους σαν ανοιξιάτικο ψιχάλισμα.

Το ωραίο είναι πως το ότι φταίνε ΟΛΟΙ για την τραγική κατάσταση του τόπου φαίνεται (φαίνεται λέω) να το κατάλαβαν (ζητώντας συγνώμη από το λαό) μόνο εκείνοι που φταίνε … λιγότερο από τους άλλους. Εκείνοι που φταίνε περισσότερο νομίζουν ότι φταίνε …άλλοι!

Εκείνοι που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 5 χρόνια, είτε επιτρέποντας είτε ΜΗ αποτρέποντας τα πράγματα να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο, κουβαλώντας μαζί τους την απόγνωση και τη θλίψη στον απλό άνθρωπο του τόπου, αυτοί δηλαδή που οδήγησαν την Κύπρο στην Τρόικα, ψήφισαν σήμερα εναντίον του Μνημονίου, λέγοντας ότι – μετά το μπαϊράμι – ΘΑ (ΘΑ…) παρουσιάσουν σχέδιο Β για να βγούμε από το Μνημόνιο… Αντί να το παρουσιάσουν σήμερα που γινόταν η συζήτηση στη Βουλή, ΘΑ (Θου+Α = ΘΑ) το παρουσιάσουν … μια άλλη φορά!

Άλλοι πάλι, γνωστοί “λαφαζάνηες” των παχέων αλλά κούφιων από μέσα πολιτικών μπλαμπλαμπλά, συντηρητές και λουστραδόροι του κατεστημένου χρόνια τώρα, πρωταθλητές με παράσημα στην αναξιοκρατία, που όταν είχαν υπουργούς σε κυβερνήσεις “εφκάλαν νάμιν” από το ατελείωτο ρουσφέτι, για άλλη μια φορά έπαιξαν τον γνωστό κι αγαπημένο τους πια ρόλο του τσάμπα μάγκα, μιας και ξέρουν τα λόγια απέξω κι ανακατωτά.

Είναι και κάποιος Κουλίας, τον οποίο νομίζω μας έστειλε ο πανάγαθος Θεός, που με τη Σοφία Του μάς στέλνει σημάδια και μηνύματα ώστε να βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του πολιτικού μας συστήματος. Διότι ο άνθρωπος αυτός αντανακλά την αυθεντική πολιτική μας κουλτούρα. Δεν ξέρει και δεν θέλει να προσποιείται. Είναι αυτός που βλέπετε: όπως ένας χαρακτηριστικός χωρκάτης του καφενέ, που περιπαίζει και “καταγνώνει” τους άλλους, διότι τόσα καταλαβαίνει τόσα λέει.

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων, πάντα μάγκας, ήταν εκεί όλα αυτά τα χρόνια που διαλύεται η Κύπρος κατηγορώντας το σύστημα που επίσης προστατεύει. Πήρε λοιπόν σήμερα την υπεύθυνη θέση ότι πρέπει να φορτώσουμε του λαού άλλο ένα δημοψήφισμα της συμφοράς: να αποφασίσει (πάλι) ο λαός για τις στραβάρες των πολιτικών του ηγετών, αν θα μας δανείσει δηλαδή η Ευρώπη ή ο … … οοοοο…. …. οοοο…. οοο… ΚΑΝΕΝΑΣ! … Ο ΚΑΝΕΝΑΣ που τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο τότε στην Οδύσσεια, κατά τη γλαφυρή αφήγηση του Ομήρου. Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων πήρε μια … οικολογική απόφαση: ένα πράσινο, αυθεντικό, γνήσιο ΤΙΠΟΤΑ.

Πρέπει να πω πάντως ότι αν εξαιρέσω το ΑΚΕΛ που απλά συμπεριφέρθηκε για άλλη μια φορά σύμφωνα με τα ιδεολογικά του … κολλήματα (και ίσως με τις καταπιεσμένες ενοχές που ταξιδεύουν σαν λαθρεπιβάτες μέσα στο υποσυνείδητό του)- όλοι οι υπόλοιποι που είπαν σήμερα όχι στο Μνημόνιο είναι εκείνοι που λένε όχι σε κάθε … υποψία, ιδέα, φήμη ότι μπορεί ενδεχομένως να ξεκινήσει κάποια στιγμή σε μερικούς μήνες μια διαδικασία για λύση του Κυπριακού. Άσχετα με το τι μπορεί να βγει από αυτή τη διαδικασία, άσχετα κι αν προκύψει η καλύτερη δυνατή λύση. Αυτοί είναι πάντα εναντίον. Γιατί;

Διότι δεν πρέπει κανένας να αγγίξει πάνω στα ιερά και τα όσια της κομματοκρατίας. Δεν πρέπει κανένας να αγγίξει πάνω στο σύστημα που συντηρεί το πολιτικό κατεστημένο, με την τεράστια κρατική μηχανή, στην οποία διορίζονται … οι “δικοί μας” για να μας ψηφίζουν. Κανένας δεν πρέπει να αλλάξει το σύστημα που επιτρέπει μίζες και διαπλοκές. Όλα πρέπει να μείνουν ως έχουν. Ας αφήσουμε και τον αφελή λαουτζίκο να φωνάζει και να διαμαρτύρεται… Είναι ένα φυσιολογικό “καρκασιαλλίκκι”… Να συμφωνούμε κι εμείς μαζί του, αλλά ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Μια λύση του Κυπριακού μπορεί να διαφοροποιήσει, μέσα από νέες λειτουργίες που θα εγκαθιδρυθούν, πολλά από τα δεδομένα που συντηρούν το καλό μας πολιτικοοικονομικό σύστημα με αποτέλεσμα να χάσουν κάποιοι και τα αυγά και τα καλάθια. Γιαυτό και δεν θα αφήσουν ποτέ καμιά διαδικασία να προχωρήσει χωρίς να δεχτεί το ανελέητο σφυροκόπημά τους.

Γιαυτό είμαι κι εγώ τόσο απογοητευμένος ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σ’ αυτό τον τόπο. Απλά στηρίζω τις τελευταίες μου ελπίδες σ’ αυτά που διακηρύσσει ότι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Όμως για να είμαι ειλικρινής μοιάζω περισσότερο με τον άπιστο Θωμά που αν δεν αγγίξει επί των τύπων των ήλων, με άλλα λόγια αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πράξεις και όχι μόνο διακηρύξεις, δεν πρόκειται να πεισθώ.

Όμως δράττομαι της ευκαιρίας να το ξαναπώ μπας και ιδρώσει κανενός το αυτί: ότι αν αυτή η κυβέρνηση δεν γκρεμίσει το αρρωστημένο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και δεν εξυγιάνει επιτέλους την Κύπρο, μια μέρα ξαφνικά θα σηκωθεί ένα λαϊκό κύμα από το πουθενά και θα πάρει κεφάλια. Κι όποιοι απολαμβάνουν το … παντεσπάνι της εξουσίας την συγκεκριμένη εκείνη στιγμή, θα πληρώσουν τη νύφη για ό,τι μαλακία έχει συμβεί σ’ αυτό τον τόπο, όλες αυτές τις δεκαετίες που πάμε σιγά σιγά από το κακό στο χειρότερο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *