Πρώτο κόμμα λοιπόν η αποχή, που εκφράζει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην συνείδηση των πολιτών.
Το ΑΚΕΛ είναι αναμφίβολα ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Διότι, όχι μόνο δεν παραδέχτηκε τις τεράστιες ευθύνες του, αλλά ζήτησε και τα ρέστα, την ώρα που ο λαός υπέφερε τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής, που ενέσκυψε επί της διακυβέρνησής του.
Τα μικρά, νέα ή … αναπαλαιωμένα, κόμματα που μπήκαν στη βουλή, μπορεί να χαίρονται διότι μπήκαν στη βουλή, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι δεν κατάφερε ούτε αυτά να πείσει το 32% των δυσαρεστημένων. Απλά επωφελήθηκαν -μερικώς το καθένα τους- από τη δυσαρέσκεια όσων προσήλθαν στις κάλπες.
Μπορεί το κίνημα Οικολόγων να επαίρεται, κατά τρόπο ασύμμετρα αλαζονικό, ότι είναι ο νικητής των εκλογών επειδή αύξησε σημαντικά το ποσοστό του, αλλά το γεγονός ότι δύο νέα κόμματα προσπέρασαν τους Οικολόγους, δεν τεκμηριώνει την θριαμβολογία του.
Από τα μικρά κόμματα αναμφίβολα ο μεγάλος χαμένος είναι η ΕΔΕΚ, η οποία έχασε σημαντικό ποσοστό ψήφων και έδρες, χωρίς εύλογη αιτία, πέραν του γεγονότος ότι αδυνατεί να πείσει. Σε αντίθεση δηλαδή με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, που δικαιούνται να αποδίδουν τις απώλειές τους στη “φθορά της εξουσίας”.
Ο ΔΗΣΥ υπέστη μείωση των ποσοστών του, αλλά ήταν ίσως η λιγότερη ζημιά που θα μπορούσε να είχε υποστεί, κάτω από το βάρος της οικονομικής δυσχέρειας και της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής εκ μέρους των πολιτών. Δεδομένου μάλιστα ότι παραμένει με μεγάλη διαφορά η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου.
Αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που κατάφερε να πλησιάσει (πάντοτε επί του συνόλου όσων ψήφισαν) τα ποσοστά που πήρε στις προηγούμενες βουλευτικές, παρά την εσωστρέφεια που ταλαιπωρεί το κόμμα του.