ΜΕ “ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ”, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!

3:18 PM | | Comments 2

Παρά το γεγονός ότι το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στο βορρά είναι ένα παράνομο μόρφωμα, ξεκίνησε ήδη να ανταγωνίζεται έντονα οικονομικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι μόνο με τα καύσιμα, καθώς χιλιάδες Ελληνοκύπριοι γεμίζουν εκεί τα αυτοκίνητά τους, αλλά και με πολλά άλλα είδη, τα οποία βρίσκουν φθηνότερα εκεί. Έχω επίσης ακούσει με τα αυτιά μου πολλούς που λένε ότι θα κλείσουν για διακοπές σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία, στα κατεχόμενα, που προσφέρουν μισές ενώ είναι καλύτερα, λένε, από αντίστοιχα δικά μας. Ακούω να πετάνε από το αεροδρόμιο της Τύμπου (Ερτσιάν) διότι από εκεί βρίσκουν πολύ φθηνότερα εισιτήρια. Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε από εκπρόσωπο φοιτητών ότι φοιτητές αναγκάζονται να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα, καθώς τα ενοίκια στις ελεύθερες περιοχές “έχουν γίνει φόνος”.

Όσοι δεν διαθέτουν επαγωγική σκέψη για να προβλέψουν τι θα γίνει αν το ψευδοκράτος γίνει νόμιμο κράτος, στο πλαίσιο της λύσης δύο κρατών, ή της συνομοσπονδίας (δηλαδή της διχοτόμησης), ας ανοίξουν τα μάτια τους, να δουν τι συμβαίνει ήδη από τώρα. Αν το ψευδοκράτος γίνει νόμιμο κράτος, θα μας το κλείσει το μαγαζί! Με μαθηματική ακρίβεια δηλαδή. Γιατί πλέον θα μπορεί να κάνει ελεύθερα εμπόριο από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια του, θα μπορούν να επενδύσουν εκεί επιχειρηματικά ισχυροί παίχτες, που τώρα δεν το κάνουν διότι είναι το στάτους της “χώρας” αυτής ακόμη παράνομο.

Αν το ψευδοκράτος γίνει νόμιμο, δε θα ανταγωνιζόμαστε με μια ελεύθερη πλέον τουρκοκυπριακή οικονομία. Θα ανταγωνιζόμαστε με πανίσχυρους οικονομικά ΤΟΥΡΚΟΥΣ επιχειρηματίες, που θα έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν τις τιμές για να κλείσουν τους δικούς μας. Κανένας Σιακόλας στο εμπόριο ή Τσώκος στα ξενοχοδεία δε θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τους αντίστοιχους Τούρκους επιχειρηματίες, που έχουν πίσω τους μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόνο αν τα πουλήσουμε όλα σε ξένους, επιχειρήσεις, ακίνητα και το βυζί της μάνας μας, που λέει ο λόγος, μπορεί να έχουμε κάποιες ελπίδες να αντισταθούμε και πάλι με τεράστια αμφιβολία το γράφω αυτό, γιατί ο ξένος είναι ξένος κι ό,τι ώρα θέλει πουλάει και φεύγει. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Ελληνοκύπριοι θα γίνουμε τσιράκια, είτε Τούρκων είτε ξένων παραλήδων.

Επιτέλους καταλάβετέ το. Το γράφω εδώ και χρόνια αλλά βλέπω μέρα με τη μέρα την κατάσταση να χειροτερεύει, όλο και περισσότερους Εληνοκύπριους να προτιμούν να αγοράζουν από εκεί. Δε φταίει ο απλός κόσμος. Τη ζωή δεν τη ρυθμίζουν οι νόμοι και οι απαγορεύσεις (π.χ. να κλείσουμε τα οδοφράγματα). Τη ζωή τη ρυθμίζουν οι ανάγκες των ανθρώπων.

Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης συζητά παρασκηνιακά λύση δύο κρατών. Αν ισχύει αυτό πραγματικά δεν ξέρω ποιος ανεύθυνος ή ποιος πράκτορας των Τούρκων του έβαλε μέσα στο μυαλό αυτή την αποκοτιά. Αν έχουμε μια πιθανότητα οι Κύπριοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να ορίζουμε τον τόπο μας, είναι με μια λύση του Κυπριακού που θα προνοεί μια χώρα (όχι δύο), μία, ενιαία οικονομία, μία ιθαγένεια, μία εξωτερική πολιτική και πάνω κάτω την αναλογία 80% με 20% Ελλήνων και Τούρκων αντίστοιχα.

Καμία άλλη λύση δεν είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων και κανένας Κύπριος πολιτικός, που αγαπά την πατρίδα του παραπάνω από την τσέπη του, δε μπορεί να συζητά λύσεις δύο κρατών στην Κύπρο.

Comments

  1. sdemetriou says:

    Πολύ ωραία και πρακτικά αναλύεις το πρόβλημα μας …Μόνο το 80% & 20% που αναφερεις ηταν κάποτε 1974 αναλογικά σωστο αλλα σημερα λογω 45 χρονια καθυστερησης και αναποφασιστηκοτητας μας οι αναλογιες αυτές τροποποιηθηκαν εις βαρος μας
    πχ βλέπε εποίκους και υπεργεννητικοτητα στο κατεχομενο τμημα

    1. Δεν υπάρχει υπεργεννητικότητα ανάμεσα στους Τ/κ. Αντίθετα αυτή τη στιγμή οι Τ/κ στον βορρά είναι πολύ πιο κάτω από το 20% σε σχέση με την αναλογία των δύο κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να μπορέσει να υπάρξει αναλογία 80-20 πρέπει εμείς να δεχτούμε την πολιτογράφηση αριθμού εποίκων (με βάση κάποια κριτήρια) ώστε να μπορέσει η Τ/κ να φτάσει το 20%. Μιλάμε για πολίτες της χώρας, όχι για επισκέπτες ή εργαζόμενους (το διευκρινίζω αυτό).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *