Χθες ήταν η επέτειος του θανάτου του Γλαύκου Κληρίδη, μιας πολιτικής προσωπικότητας που θαύμαζα, παρά τα λάθη που διέπραξε και αυτός στα πενήντα και πλέον χρόνια της παρουσίας του στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου και στα δέκα χρόνια που κυβέρνησε.
Ο Κληρίδης δεν ήταν πολιτικός με τη διεφθαρμένη έννοια του όρου, όπως την έχουν καταντήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικοί, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς. Ήταν ηγέτης ο Κληρίδης. Ηγέτης με προσωπικότητα, με σοβαρότητα, με πολιτική οξύνοια και διορατικότητα και προπαντός με ήθος, με εντιμότητα. Πράγμα πολύ σπάνιο για ένα πολιτικό πρόσωπο και ιδιαίτερα εδώ στην Κύπρο.
ΗΓΕΤΗΣ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ Χθες ήταν η επέτειος του θανάτου του Γλαύκου Κληρίδη, μιας πολιτικής προσωπικότητας που θαύμαζα, παρά τα λάθη που διέπραξε και αυτός στα πενήντα και πλέον χρόνια της παρουσίας του στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου και στα δέκα χρόνια που κυβέρνησε. Ο Κληρίδης δεν ήταν πολιτικός με τη διεφθαρμένη έννοια του όρου, όπως την έχουν καταντήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικοί, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς. Ήταν ηγέτης ο Κληρίδης. Ηγέτης με προσωπικότητα, με σοβαρότητα, με πολιτική οξύνοια και διορατικότητα και προπαντός με ήθος, με εντιμότητα. Πράγμα πολύ σπάνιο για ένα πολιτικό πρόσωπο και ιδιαίτερα εδώ στην Κύπρο. Σκέφτηκα λοιπόν εχτές να πω κι εγώ δυο λόγια για τον Γλαύκο Κληρίδη, αλλά όταν μπήκα στα κοινωνικά δίκτυα και είδα βιντεάκια που ανάρτησαν πολιτικοί, οι οποίοι πολιτεύονται με προσωπική υστεροβουλία, οι οποίοι έβγαλαν «νάμι» -που λέμε-στο ρουσφέτι, οι οποίοι αντί να λένε την αλήθεια στον λαό, όσο σκληροί κι αν είναι, προτιμούν να του χαϊδεύουν τα αυτιά, πολιτικοί οι οποίοι στην πραγματικότητα, αντί να καθοδηγούν τον λαό, τον κοροϊδεύουν και κυρίως πολιτικοί οι οποίοι τρέπουν προς τη διχοτόμηση για να ικανοποιήσουν τα πρόσκαιρα συμφέροντα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου ή μερίδας αυτού του κατεστημένου, είπα «άστο, δεν πειράζει. Ούτως ή άλλως στην Κύπρο αυτοί είναι πιο δημοφιλείς από εμάς που λέμε την αλήθεια». Αιωνία σου η μνήμη Γλαύκο Κληρίδη. Μπορεί να τρύπωσαν και στο δικό σου πολιτικό περιβάλλον τα φίδια του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου αυτής της χώρας, όμως εσύ προσωπικά έφυγες από την πολιτική φτωχότερος απ’ ότι όταν μπήκες και προπαντός έφυγες με καθαρή συνείδηση και καθαρά χέρια. Είσαι λοιπόν ιστορικό ορόσημο, σημείο αναφοράς πολιτικού ήθους και πολιτικής συμπεριφοράς. Παράδειγμα προς μίμηση, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ή ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας σε τούτο τον τόπο.
Σκέφτηκα λοιπόν εχτές να πω κι εγώ δυο λόγια για τον Γλαύκο Κληρίδη, αλλά όταν μπήκα στα κοινωνικά δίκτυα και είδα βιντεάκια που ανάρτησαν πολιτικοί, οι οποίοι πολιτεύονται με προσωπική υστεροβουλία, οι οποίοι έβγαλαν «νάμι» -που λέμε-στο ρουσφέτι, οι οποίοι αντί να λένε την αλήθεια στον λαό, όσο σκληροί κι αν είναι, προτιμούν να του χαϊδεύουν τα αυτιά, πολιτικοί οι οποίοι στην πραγματικότητα, αντί να καθοδηγούν τον λαό, τον κοροϊδεύουν και κυρίως πολιτικοί οι οποίοι τρέπουν προς τη διχοτόμηση για να ικανοποιήσουν τα πρόσκαιρα συμφέροντα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου ή μερίδας αυτού του κατεστημένου, είπα «άστο, δεν πειράζει. Ούτως ή άλλως στην Κύπρο αυτοί είναι πιο δημοφιλείς από εμάς που λέμε την αλήθεια».
Αιωνία σου η μνήμη Γλαύκο Κληρίδη. Μπορεί να τρύπωσαν και στο δικό σου πολιτικό περιβάλλον τα φίδια του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου αυτής της χώρας, όμως εσύ προσωπικά έφυγες από την πολιτική φτωχότερος απ’ ότι όταν μπήκες και προπαντός έφυγες με καθαρή συνείδηση και καθαρά χέρια. Είσαι λοιπόν ιστορικό ορόσημο, σημείο αναφοράς πολιτικού ήθους και πολιτικής συμπεριφοράς. Παράδειγμα προς μίμηση, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ή ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας σε τούτο τον τόπο.