Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ DEJA VU ΤΟΥ ΔΙΧΟΤΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

11:12 AM | |

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για το τι έγινε στο Κραν-Μοντανά. Αφορμή έδωσαν έγγραφα της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ που αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος. Με βάση αυτά, την ευθύνη για το ναυάγιο έχει η τουρκική πλευρά, η οποία επέμενε στην παραμονή στρατευμάτων και στις εγγυήσεις.

Από την άλλη όμως πλευρά είχαμε  δηλώσεις του τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού και συνέντευξη του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος θα εκδώσει σύντομα βιβλίο, μέσα στο οποίο – λέει ο ίδιος- θα περιλαμβάνονται ντοκουμέντα «φωτιά» που θα αποδεικνύουν ότι την ευθύνη για το ναυάγιο φέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το αντικειμενικό δεδομένο πάντως είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο εξίσου και στις δύο κοινότητες ενώ ευχαρίστησε τις εγγυήτριες δυνάμεις (δηλαδή και την Τουρκία) για την εποικοδομητική τους στάση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι αυτό το έκανε ο Αντόνιο Κουτέρες από αβροφροσύνη ή για να διατηρήσει τις ελπίδες για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο Άντρος Κυπριανού λέει ότι ο πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να τον αφήσει ήσυχο να κάνει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και να συνεχίσουν μετά. Ο Μακάριος Δρουσιώτης είναι πιο έντονος. Ισχυρίζεται ότι το προτελευταίο βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την πληροφορία ότι η Τουρκία θα υποχωρούσε στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ και στο θέμα παραμονής τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων, στην αναλογία της ΤΟΥΡΔΥΚ και της ΕΛΔΥΚ, θα κατέληγαν σε συμφωνία οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας, εφόσον προσέρχονταν και αυτοί στο Κραν-Μοντανά. Ισχυρίζεται λοιπόν ο Δρουσιώτης ότι ο πρόεδρος δε δέχτηκε να έρθουν οι πρωθυπουργοί και αντ’ αυτού πρότεινε ανεπίσημα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου λύση δύο κρατών, δηλαδή τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ούτε τους ισχυρισμούς του Μακάριου Δρουσιώτη και του Άντρου Κυπριανού, αλλά ούτε και το επίσημο αφήγημα της του προέδρου Αναστασιάδη. Δεν γνωρίζω τα παρασκηνιακά γεγονότα. Ακούγοντας όμως το αφήγημα του Δρουσιώτη, μου ήρθε αμέσως στο νου ένα άρθρο, ενός από τους εξέχοντες διχοτομικούς* Έλληνες ακαδημαϊκούς, του κ. Νίκου Σταματάκη, το οποίο ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο βουλευτής και τότε αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, πριν από 7 χρόνια, ως «τροφή για σκέψη».

Η «τροφή για σκέψη», του διχοτομικού καθηγητή, που μας πρότεινε να διαβάσουμε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, ανέπτυσσε τη γνωστή παραπλανητική θεωρία, που μας πουλάνε εδώ και δεκαετίες οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αντιομοσπονδιακοί, κρυπτοδιχοτομικοί, ότι τάχα η Τουρκία δε θέλει διχοτόμηση αλλά ομοσπονδία. Ο κύριος καθηγητής λοιπόν κατέληγε στο μακροσκελές του άρθρο ότι:

«…το όπλο μας θα είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάλληλη στιγμή, αποδεχόμενοι την ιδέα των δύο χωριστών κρατών».  Διότι, σύμφωνα με τον κύριο καθηγητή, αυτό δε θα άρεσε καθόλου στον Τούρκο ΥΠΕΞ (που ήταν τότε ο Νταβούτογλου). «Και ας απολαύσουμε τότε τον κύριο καθηγητή Νταβούτογλου να αναψοκοκκινίζει…», προέβλεπε ο διχοτομικός Έλληνας ακαδημαϊκός.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι τις ίδιες απόψεις για το Κυπριακό έχει και ο ακαδημαϊκός και βουλευτής Άγγελος Συρίγος, τον οποίο προσκάλεσαν να μιλήσει στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου τον Δεκέμβριο του 2016. Ο κ. Συρίγος, δύο χρόνια πριν (τον ίδιο χρόνο με τον κ. Σταματάκη),  σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο είχε διατυπώσει ευθαρσώς την πρόταση για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, ακριβώς όπως τη διατυπώνει σήμερα ο εγκάθετος του Ερντογάν στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ.  Γιατί το ΔΗΚΟ προσκάλεσε  τότε τον διχοτομικό καθηγητή να μιλήσει στο μνημόσυνο του αείμνηστου πρώην προέδρου; Δεν γνωρίζω την απάντηση.

Επίσης, τονίζω για άλλη μια φορά, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν όντως ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε στροφή από την πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη στην πολιτική των Σταματάκηδων και των Συρίγων ή την πολιτική του ούτω καλούμενου «Ενδιάμεσου Χώρου». Ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω αν το προτελευταίο βράδυ στο Κραν-Μοντανά ο πρόεδρος έκανε αυτό που εισηγήθηκε ο καθηγητής Σταματάκης: «…να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάλληλη στιγμή, αποδεχόμενοι την ιδέα των δύο χωριστών κρατών»

Το μόνο σίγουρο είναι πως, από το ναυάγιο και μετά και, αντίθετα με ό,τι προέβλεπαν οι σοφοί διχοτομικοί ακαδημαϊκοί, η Τουρκία και το διχοτομικό κατεστημένο που διοικεί τους Τουρκοκύπριους, δε δέχονται να συζητήσουν τίποτε άλλο από τη «λύση δύο χωριστών κρατών», δηλαδή τη διχοτόμηση της Κύπρου, την οποία ισχυρίζονται ότι τους πρότεινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και είναι αυτό που τελικά θέλει (έτσι ισχυρίζονται) και η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

*Με τον όρο “διχοτομικός” εννοώ εκείνον που υποστηρίζει τη λύση διαμελισμού της Κύπρου σε δύο ανεξάρτητα κράτη, όπως ακριβώς δηλαδή εννοείται ο όρος στο Κυπριακό Ζήτημα, από το 1974 μέχρι σήμερα.

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο που έγραψε πριν από 7 χρόνια ο διχοτομικός καθηγητής Σταματάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *