Τι έμεινε να ζητήσουν οι “Masaei” από τους “Malakes”…

Σε μια μακρινή Μπανανία της κεντρικής Αφρικής, ζει μια φυλή που οι ανθρωπολόγοι ονόμασαν «Cypriani Malakes» ή, για συντομία, σκέτοι «Malakes». Είναι φιλήσυχος κι εργατικός λαός οι «Malakes» και παρόλο που είναι η μόνη λευκή φυλή της Αφρικής, δουλεύουν, όπως λέμε, «σαν τους μαύρους». Χαΐρι όμως δεν βλέπουν και θα σας εξηγήσω γιατί.

Τη φυλή αυτή την κυβερνά μια άλλη ανώτερη φυλή, οι “Masaei». Αυτοί αποτελούν ουσιαστικά την προνομιούχα κάστα της Μπανανίας, στην οποία ανήκουν οι άρχοντες, οι έμποροι, οι τοκογλύφοι και το ιερατείο. Οι άρχοντες “Masaei”, που κυβερνούν τους “Malakes”, μεριμνούν έτσι ώστε οι έμποροι να μπορούν να κλέβουν εύκολα και χωρίς συνέπειες τους «Malakes», οι τοκογλύφοι να τους ξεγελούν στα χρεολύσια και στις άλλες πιστωτικές τους συναλλαγές και το ιερατείο να μπορεί, χωρίς να φορολογείται, να μαζεύει χρήματα από τους «Malakes» για να συγχωρέσει ο Θεός τις πολλές τους αμαρτίες.

Οι ίδιοι οι άρχοντες “Masaei”, πέρα από τα δώρα που παίρνουν από τους έμπορους και τους τοκογλύφους για τις εξυπηρετήσεις που τους κάνουν, έχουν επίσης τη δυνατότητα να αξιοποιούν το δημόσιο χρήμα της Μπανανίας, αυτό δηλαδή που πληρώνουν σε φόρους οι «Malakes», για να γίνονται πλουσιότεροι. Ό,τι δημόσιο έργο σχεδιάζεται, το κοστολογούν στο 900% της πραγματικής του αξίας και στη συνέχεια τρώνε από το κονδύλι το 980%, αφήνοντας για το έργο μόνο το 20% του πραγματικού του κόστους, με αποτέλεσμα τα έργα να μένουν εκεί ατέλειωτα ή να κατασκευάζονται με άθλιες κακοτεχνίες.

Όπως είπα οι “Malakes” είναι ευτυχώς φιλήσυχοι. Ό,τι τους διατάζουν οι “Masaei” το εκτελούν χωρίς διαμαρτυρίες. Οι «Masaei» μάλιστα δοκίμασαν πολλές φορές τις αντοχές τους και είδαν ότι οι «Malakes» αντέχουν τα πάντα. Τους έστελναν σε πολέμους και σκοτώνονταν περήφανοι για να γίνουν ήρωες. Τους έβαλαν να ποντάρουν σε ένα χρηματιστήριο της πλάκας και τους μάζεψαν ό,τι οικονομίες είχαν και δεν είχαν. Ύστερα τους έκαναν οι έμποροι τη γη χρυσάφι και μόλις οι «Malakes» την αγόρασαν, ανακάλυψαν ότι ήταν φούσκα. Μετά ήρθαν οι τοκογλύφοι και τους κούρεψαν τις καταθέσεις και τώρα – όπως μαθαίνω κι εγώ από γνωστούς μου ανθρωπολόγους- έρχονται να τους τα πάρουν πάλι. Πρέπει να πληρώσουν λέει ο “Malakes” τα χρέη των «Masaei», διότι αυτοί είναι ανώτερη φυλή και δεν γίνεται να πληρώνουν ούτε φόρους ούτε χρέη ούτε τίποτα. Στην Μπανανία οι “Masaei” απλά μαζεύουν λεφτά. Δεν δίνουν ποτέ. Πληρώνουν μόνο οι «Malakes”.

Οι ανθρωπολόγοι είναι βέβαιοι πως το επόμενο βήμα στην Μπανανία είναι οι “Masaei” να θεσπίσουν νομοθεσία που θα προνοεί ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να πηδάνε τους «Malakes» τρεις φορές την ημέρα, πρωί – μεσημέρι – βράδυ. Εννοείται ότι για κάθε πήδημα ο «Malakas» θα πρέπει να πληρώνει συγκεκριμένο τέλος στον “Masaei” που τον πηδά. Διότι πήδημα δωρεάν δεν υπάρχει. Μάλιστα ο νόμος θα προβλέπει πως ο κάθε πατριώτης “Malakas” θα πρέπει να καταβάλλει το τέλος πηδήματος προκαταβολικά.

Όπως επισημαίνουν οι ανθρωπολόγοι, το μόνο πράγμα που δεν έδωσαν μέχρι σήμερα οι “Malakes” στους “Masaei” είναι κώλο. Αλλά ήρθε η ώρα να τον δώσουν κι αυτόν, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πάει μπροστά η πατρίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *