Στις 8 Ιουλίου 2006, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ υπέγραψαν συμφωνία που διαλαμβάνει ότι:
Με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάψει να υφίσταται με τη σημερινή της μορφή. Θα μετατραπεί σε ομοσπονδία με δύο πολιτείες (διζωνική) κι οι δύο κοινότητες του νησιού, η Ελληνοκυπριακή κι η Τουρκοκυπριακή, θα διοικούν η καθεμία τη δική της πολιτεία (δικοινοτική). Πάνω κι από τις δύο βέβαια αυτές πολιτείες θα βρίσκεται η κεντρική, ομοσπονδιακή εξουσία, το νέο δηλαδή κράτος, το οποίο θα αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νομικά και θεσμικά, η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας – με τη νέα της μορφή και το νέο της όνομα – θα διασφαλίζεται πλήρως από το γεγονός ότι θα εξακολουθήσει να είναι μέλος του ΟΗΕ της ΕΕ, και άλλων διεθνών σωμάτων και θεσμών, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει εξ υπαρχής αιτήσεις.
Έχοντας λοιπόν υπόψη την πιο πάνω συμφωνία, που υπέγραψε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και δεσμεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά να την τηρήσει, αναρωτιέμαι:
Τι εννοούν ο γιος κι ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου προέδρου, οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας, όταν παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες της Κυπριακής Δημοκρατίας κι όταν συνεχώς μεμψιμοιρούν ότι οδηγούμαστε σε λύση που “θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία”;
Δεν έχουν υπόψη τους τη συμφωνία του πατέρα και συνεργάτη τους ή μήπως δεν κατανόησαν το νόημα και το περιεχόμενο της; Από την άλλη και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μας εξηγήσουν επιτέλους ποια Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούν να “διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού”:
Την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτή καθορίζεται στο Σύνταγμα και στις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεως αυτής της χώρας; Αυτήν δηλαδή που έχει ως εγγυήτρια δύναμη (με μονομερές δικαίωμα επέμβασης) την Τουρκία; Που έχει Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο με δικαίωμα βέτο; Που έχει χωριστούς δήμους σε όλες τις πόλεις της Κύπρου; Που έχει συγκεκριμένο αριθμό υπουργών και βουλευτών; Που έχει υποχρεωτική ποσόστωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη δημόσια υπηρεσία και στις δυνάμεις ασφαλείας; Της ΚΔ της οποίας τον αντιπρόεδρο δεν δικαιούνται να ψηφίζουν οι Ελληνοκύπριοι και τον πρόεδρο δεν δικαιούνται να ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι;
Ή μήπως εννοούν την Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι σήμερα; Δηλαδή την τουρκοπατημένη και διχοτομημένη, με το μισό της Σύνταγμα ανενεργό, όπως έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη το 1964 (πριν από 51 χρόνια), με την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνονταν συγκεκριμένες ενέργειες για λύση του Κυπριακού; Αυτή την εκκρεμότητα θέλουν να διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού και να διαιωνίζουν στον αιώνα τον άπαντα;
Αν εννοούν την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε πάμε στην πρώτη επιλογή πιο πάνω, δηλαδή στην πλήρη ενεργοποίηση του Συντάγματος, με όλες τις χωριστικές διατάξεις.
Αν πάλι μεμψιμοιρούν ότι το νέο κράτος, που θα προκύψει με τη λύση του Κυπριακού, δεν θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε πρέπει να μας εξηγήσουν πώς γίνεται ένα νέο κράτος να μπαίνει αυτόματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το πρώτο δευτερόλεπτο, χωρίς αίτηση και ενταξιακές, όταν άλλα κράτη ακολουθούν διαδικασίες πολλών ετών ώσπου να εναρμονιστούν και να γίνουν δεκτά για ένταξη.
Από την άλλη δεν τολμώ να πιστέψω ότι εννοούν την συντήρηση αυτού του κράτους, του ρημαγμένου από τη διαφθορά που σαν καλπάζων καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο σώμα της κυπριακής κοινωνίας. Του κράτους που διαλύθηκε από το σκόρο της διαπλοκής μεταξύ του πολιτικού κι οικονομικού κατεστημένου κι οι θεσμοί του υπονομεύτηκαν, για να μην πω διαπομπεύθηκαν σε βαθμό που έχει απωλέσει επικίνδυνα την αξιοπιστία του ενώπιον των πολιτών. Επειδή δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει θράσος που φτάνει μέχρι του σημείου κάποιοι να μας ζητούν να συνεχίσουμε να είμαστε τα κορόιδα αυτού του συστήματος, παραμένω μόνο στα προηγούμενα ερωτήματά μου.
Να μας διευκρινίσουν επιτέλους τι εννοούν όταν μιλάνε για “διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Διότι οι φλου δηλώσεις, οι γενικεύσεις, οι δαιμονοποιήσεις κι οι τερατολογίες δεν απευθύνονται στην ευθυκρισία και τη σοβαρότητα ενός λαού.
Σε τούτο τον τόπο πρέπει όλοι επιτέλους να καταλάβουν ότι, από τα παθήματα του παρελθόντος και την άγρια εκμετάλλευση που υπέστη από το διεφαρμένο σύστημα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του λαού έχει αποκτήσει ώριμη κρίση και δεν “μασάει” εύκολα.
Αξιώνει μια καλύτερη Κύπρο! Όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί κι επιμένουν να συντηρούν τις καρκινικές παθογένειες στο κορμί της κοινωνίας μας, θα παραμείνουν θλιβερές, γραφικές μειοψηφίες, “τάγματα ξυπόλητα” (όπως λέει κι ο Σαββόπουλος) ενός αλήστου μνήμης παρελθόντος, όταν τα καλύτερα θα έχουν έρθει και – πιστέψτε με- ναι, μπορούμε και το αξίζουμε κι από εμάς εξαρτάται! Τα καλύτερα έρχονται!