ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

10:45 AM | |

Ο Βασίλειος, ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, είναι μετριοπαθής και χαμηλών τόνων ως άνθρωπος και ως ιερωμένος. Δεν έχει προκαλέσει ποτέ την κοινή γνώμη ή το δημόσιο αίσθημα, με πράξεις ή δηλώσεις του. Επιτελεί εξαιρετικά τα καθήκοντά του, υπηρετώντας τον άνθρωπο και την Εκκλησία, με αποτελεσματικότητα και ήρεμη δύναμη, χωρίς πομπώδεις παραστάσεις ή πύρινους «ριζοσπαστικούς» λόγους, που υποδαυλίζουν έριδες, ακόμη και μίσος ανάμεσα στους πιστούς και στοχοποιούν ομάδες ανθρώπων. Αυτά τα είδαμε από άλλους αλλά ποτέ από τον Βασίλειο.

Είναι ένας μορφωμένος ιεράρχης (δύο διδακτορικά) με σύγχρονο πνεύμα, ο οποίος θέλει την Εκκλησία αρωγό και συνοδοιπόρο του ανθρώπου στις ανάγκες και στην πνευματική του αναζήτηση, στη σημερινή εποχή, του 21ου αιώνα, κόντρα στον αναχρονιστικό φονταμενταλισμό της δεισιδαιμονίας και της τυπολατρίας, των ψευδοπροφητειών και των ψευδοθαυμάτων.

Είναι σταθερά προσηλωμένος στην ανάγκη συνοδοιπόρευσης της Εκκλησίας της Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν ανάμεσα στους ιεράρχες που επέμεναν στο αυτονόητο, ότι η Κύπρος οφείλει να σταθεί στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όταν αυτός αντιστεκόταν στον ύπουλο υβριδικό πόλεμο που εδώ και πολλά χρόνια του κάνει ο Πούτιν. Είναι γνωστό, σε όσους παρακολουθούν τα πράγματα, ότι ο Πούτιν, στο πλαίσιο της γενικότερης του στρατηγικής να διεισδύσει και να αποκτήσει επιρροή στις κοινωνίες της Δύσης, προσπαθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αποκαλεί «τουρκικό», προβάλλοντας τη Μόσχα σαν «τρίτη Ρώμη», δηλαδή σαν την νέα ηγέτιδα δύναμη των Ορθοδόξων.

Δυστυχώς, ο Πούτιν βρήκε και στην Ιερά Σύνοδο της Κύπρου ιεράρχες που γύρισαν την πλάτη στο ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο και φόρεσαν (μεταφορικά και κυριολεκτικά) το λευκό επανωκαλύμμαυχο των Ρώσων επισκόπων. Ο Βασίλειος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που συνέδραμαν ώστε η Εκκλησία της Κύπρου να παραμείνει προσηλωμένη στις ελληνορθόδοξες καταβολές της.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, ο Βασίλειος χαίρει τεράστιας εκτίμησης στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην Εκκλησία της Ελλάδος και γενικότερα σε όλες τις ελληνορθόδοξες Εκκλησίες, από την Μέση Ανατολή μέχρι τις ΗΠΑ. Απολαμβάνει επίσης της εκτίμησης της Δυτικής Εκκλησίας, καθώς εδώ και δεκαετίες εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στον θεολογικό διάλογο ανάμεσα στην Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ακριβώς επειδή είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν καταφεύγει στην ματαιόδοξη αυτοπροβολή, δεν είναι ο πιο γνωστός, ανάμεσα στους επισκόπους. Δεν έρχεται πρώτος ή δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Όμως είναι, χωρίς καμία αμφιβολία άξιος και ο καταλληλότερος για να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.

Η ανάρτηση στο Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *