Θα προχωρήσουμε στο μέλλον “με λογισμό και μ’ όνειρο” ή θα χαθούμε βουλιάζοντας στη μιζέρια της ηττοπάθειας και της παρελθοντολαγνείας;

9:12 AM | |

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΗΠΑ - ΔΕΙΠΝΟΗ επίσκεψη Biden ήταν ένα κορυφαίο γεγονός που ενίσχυσε την υπόσταση και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα μας μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Κύπρος έχει να διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή, εφόσον εκλείψει το Κυπριακό Πρόβλημα. Η συνάντησή του με τον Έρογλου όχι μόνο δεν αναβάθμισε το ψευδοκράτος όπως τελείως άστοχα προφήτευαν οι Κασσάνδρες της αυτοκαταστροφής, αλλά αντίθετα υποχρέωσε τον Έρογλου να υποστείλει όλα τα σύμβολα του παράνομου του μορφώματος.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν φιλοφρόνηση. Ήταν η πραγματικότητα. Μπροστά μας βρίσκεται η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που θα αναβαθμίσει την Κύπρο σε κορυφαίο στρατηγικό εταίρο της Δύσης στην περιοχή. Αυτός ο στόχος για να επιτευχθεί, θα πρέπει η Κύπρος να γίνει πλατφόρμα συνεργασίας τόσο μεταξύ των ιδίων των Κυπρίων όσο και των άλλων λαών της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους η Κύπρος θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο.

Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Κύπρος θα είναι άλλη μια προβληματική χώρα της ανατολικής Μεσογείου, όπως και οι λοιποί γείτονές της. Δεν θα μπορέσει να παίξει το ρόλο που της επιφύλαξε η τύχη και το αποτέλεσμα θα είναι θλιβερό: Διχοτόμηση και τουρκοποίηση.

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και ο κ. Biden προσωπικά, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με την τουρκική αδιαλλαξία. Ακόμα και στην πρόταση Biden να μπουν εμπειρογνώμονες στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ο Έρογλου πρόβαλε κουτοπόνηρα προσκόμματα, όπως αυτά που συνηθίσαμε για δεκαετίες τώρα, μέσα στην ιλαροτραγωδία των ατερμόνων συνομιλιών. Είπε ότι δέχεται μεν την πρόταση,  αλλά να μπουν μόνο Τουρκοκύπριοι εμπειρογνώμονες…

Η τουρκική πλευρά έχει ως πρώτο της στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να την επιτύχει εκτός αν φορτωθούμε εμείς την αποτυχία της μη λύσης του Κυπριακού. Με τη στήριξη των ισχυρών που ελέγχουν το δικό μας γεωπολιτικό χώρο, μπορούμε να επιτύχουμε πολύ σύντομα μια καλή λύση. Η μεγάλη ευκαιρία και η «ευνοϊκή συγκυρία», που στήριξε τη θεωρία του «μακροχρόνιου αγώνα» επί 40 τόσα χρόνια, είναι εδώ, μπροστά μας. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές των κατοίκων, Ελλήνων και Τούρκων, αυτού του νησιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *