Θέλουμε πρόεδρο, όχι τροχονόμο…

3:19 PM | |

anastasiadesΟ πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο που προσπαθεί να ρυθμίσει την κίνηση ανάμεσα σε κομματάρχες, παρατρεχάμενους και παρακοιμώμενους, συντεχνίες και συνδέσμους (υπαρκτούς και μαϊμούδες) για να τους πείσει να δεχτούν τις εκποιήσεις. Εκείνο που πρέπει να κάνει είναι:

1. Να προσπαθήσει -όσο τον παίρνει με την Τρόικα- να προστατεύσει κατά τρόπο θεσμοθετημένο όσους έχτισαν ένα σπιτικό ή άνοιξαν μια δουλίτσα και λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν το δάνειό τους. Επίσης ότι οι τράπεζες να υποχρεωθούν να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων γενικά και ανά περίπτωση.

2. Να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να απευθύνει διάγγελμα στο λαό εξηγώντας του αυτά που πρέπει να καταλάβει σήμερα για να μην χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο αύριο. Δηλαδή:

α) Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολλά δις. Σε ένα μήνα όλες οι τράπεζες της Ευρώπης (και της Κύπρου) θα περάσουν από stress tests. Αν οι τράπεζες δεν έχουν πίσω τους ένα νόμο που να ρυθμίζει πώς θα διαχειριστούν τα δάνεια αυτά, θα υποχρεωθούν ΑΜΕΣΑ να ανακεφαλαιοποιηθούν και να βρουν όλα αυτά τα δις από αλλού.

β) Από πού θα τα βρουν; Είτε θα ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ πάλι τις καταθέσεις, είτε θα τις στηρίξει το κράτος (που δεν έχει τη φερεγγυότητα τώρα), είτε θα κλείσουν.

γ) Αν κουρευτούν πάλι οι καταθέσεις, το τραπεζικό μας σύστημα θα καταρρεύσει ως πλήρως αναξιόπιστο.

δ) Αν οι τράπεζες κλείσουν, η οικονομία του τόπου θα διαλυθεί πλήρως και οι επιπτώσεις πάνω σε όλους μας θα είναι ΑΜΕΣΕΣ! Θα βρεθούμε πάλι μέσα στο πέλαγος ψάχνοντας για σανίδα σωτηρίας και δεν θα βρίσκουμε. Όλος ο κόσμος θα βρεθεί σε τραγική κατάσταση.

ε) Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι με το νόμο περί εκποιήσεων θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σιγά-σιγά, μέσα σε ένα διαχειρίσιμο χρονικό πλαίσιο, ενώ αν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν ΑΜΕΣΑ, ο σεισμός αυτός θα προκαλέσει ένα τσουνάμι που θα μας πνίξει όλους αστραπιαία.

στ) Ότι έτσι δεν θα την γλυτώσουν οι φτωχοί δανειολήπτες διότι το τσουνάμι της κατάρρευσης της οικονομίας θα τους πνίξει κι αυτούς όπως και όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, αυτούς που πληρώνουν τα δάνεια τους κι αυτούς που δεν έχει δάνεια.

ζ) Ότι οι εκατομμυριούχοι -που μπορούσαν να πληρώνουν αλλά έκρυψαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό- θα την ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ διότι ουσιαστικά θα τους διαγράψουν τα δάνεια. Οπότε θα φέρουν μετά τα λεφτά τους πίσω για να αγοράσουν ότι έχουμε και δεν έχουμε, όταν θα αρχίσουμε να πουλάμε το βιος μας για να ζήσουμε.

Συνοψίζω: Ο πρόεδρος να δώσει τη μάχη για τους μικρούς δανειολήπτες που πρέπει να στηριχθούν, να κάνει ότι μπορεί δηλαδή μέσα στο ίδιο αυτό νομοσχέδιο ή σε άλλα παράλληλα και να τα στείλει στη βουλή εξηγώντας με απλά λόγια στον κόσμο τα δεδομένα.

Από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Να έχουν υπόψη τους όμως τα κόμματα ένα πράγμα. Η αντίδραση του κόσμου αν χάσει άδικα το σπίτι του θα είναι μεγάλη… Ας φανταστούν όμως πόσο μεγαλύτερη θα είναι η αντίδραση του κόσμου ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ή που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΑ, αν του ζητήσουν κι αυτή τη φορά να πληρώσει (για ΑΛΛΟΥΣ) τα σπασμένα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *