Η κρισιμότερη ώρα της ευθύνης

8:30 AM | |

German Chancellor Angela Merkel and Greek Prime Minister Alexis Tsipras review an honour guard during a welcoming ceremony at the Chancellery in Berlin March 23, 2015. Tsipras is meeting Merkel on Monday evening, his first official visit, to discuss Greece's bailout and reform.        REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ΟΧΙ για να εδραιώσει τη διαπραγματευτική του θέση και να φέρει συμφωνία εντός 48 ωρών. Ο λαός έκανε αυτό που του ζήτησε ο ηγέτης του. Μένει τώρα να τηρήσει κι ο ηγέτης τη δέσμευσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για γρήγορη συμφωνία διότι ξέρει πολύ καλά ότι η οικονομία της χώρας χρειάζεται επείγουσα στήριξη. Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για συμφωνία μέσα σε 24 ώρες.

Χωρίς την στήριξη των τριών θεσμών η ελληνική οικονομία θα διολισθήσει σε καταστροφική χρεοκοπία, με νόμισμα μια υποτιμημένη δραχμή. Ξέρει ωστόσο ο πρωθυπουργός πολύ καλά ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Οι επόμενες λίγες μέρες λοιπόν είναι κρίσιμες. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αυξήθηκαν σημαντικά. Σε βαθμό που κανένα πρόγραμμα δεν θα αποτελέσει βιώσιμη λύση, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Την ίδια στιγμή ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πολύ σκληρό Μνημόνιο.

Το σκηνικό αυτό το είδαμε πριν από μερικά χρόνια, όταν κουρεύτηκε ξανά το χρέος (η Κύπρος πλήρωσε τότε 4 δις ευρώ) αλλά την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός βρέθηκε σε συνθήκες σκληρής λιτότητας. Αυτό θα γίνει και τώρα.

Εκείνο που δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια κι οπωσδήποτε πρέπει να γίνει άμεσα, είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα θεραπεύσουν τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ο λαός θα συνεχίσει να βρίσκεται για πολλά πολλά ακόμη χρόνια σε συνθήκες σκληρής λιτότητας κι η Ελλάδα κάθε 5 χρόνια θα χρειάζεται από εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους οικονομική στήριξη και κούρεμα χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει άλλα περιθώρια. Έδωσε στο λαό πολλές υποσχέσεις και μ’ αυτές εξασφάλισε τη στήριξη του. Τώρα έφτασε η ώρα αυτές τις υποσχέσεις να τις υλοποιήσει. Δεν ξέρω πόσο περιθώριο έχει για ελιγμούς έναντι των δανειστών, αλλά έναντι του λαού του δεν έχει άλλο. Το ρολόι της ιστορίας δείχνει πια την κρισιμότερη ώρα της ευθύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *