Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

10:25 PM | |

Στις 19 Ιουλίου 1974, ο πρόεδρος Μακάριος μίλησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατάγγειλε ότι το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας ήταν ουσιαστικά εισβολή στην Κύπρο, από την οποία κινδυνεύουν και οι Τουρκοκύπριοι. Παραθέτω ολόκληρη την ομιλία, παρμένη από τα επίσημα πρακτικά του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Η ομιλία του προέδρου Μακαρίου αξιοποιήθηκε πλήρως από την Τουρκία, η οποία τη χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα, για να ισχυρίζεται, κάθε φορά που κατηγορείται για την εισβολή της στην Κύπρο, ότι αυτή έγινε μετά από “ελληνική εισβολή” και έπειτα από την καταγγελία της Κύπρου ότι από την ελληνική εισβολή κινδυνεύει το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Διευκρινίζω βεβαίως τη δική μου άποψη ότι τη μέγιστη ευθύνη για την τραγωδία του 1974 έχουν εκείνοι που διέπραξαν το πραξικόπημα, για να δώσουν το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει και να “λύσει” το Κυπριακό με διχοτόμηση. Διέπραξαν προδοσία εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού και σίγουρα δεν είμαι εγώ εκείνος που τους έδωσε συγχωροχάρτι και “κλάδον ελαίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *