Έχει παράπονα ο Αναστασιάδης από τον Χριστοδουλίδη και τα είπε χτες σε podcast στον Χρύσανθο Τσουρούλη.
Νιώθει αδικημένος ο τέως πρόεδρος διότι ο νυν θέλει να παίρνει τα εύσημα, τα μπράβο, για έργα που ξεκίνησε ο Αναστασιάδης και τελειώνουν τώρα ενώ για τα έργα που έμειναν στη μέση ο Χριστοδουλίδης φορτώνει την ευθύνη στην διακυβέρνηση Αναστασιάδη, λέγοντας περίπου ότι «εμείς ήβραμεν τα μαύρα τζαι γέρημα και προσπαθούμε να τα σάσουμε». Τις προάλλες είπε επί λέξη: «ο κόσμος νιώθει ότι κάτι αλλάζει σε τούτον τον τόπο».
Σχολιάζω: Ο Κύπριος πολίτης, από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, έχει πληρώσει ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ σε έργα που δεν τελείωσαν στην ώρα τους ή που δεν τελειώσαν ποτέ ή που μόλις τελείωσαν τα χάλασαν για να μην πέσουν να μας πλακώσουν από τις κακοτεχνίες. Τα περισσότερα από τα προβληματικά έργα βρομούσαν από μακριά την δυσοσμία της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ότι μπορεί να μην ήταν πάντα θέμα ανικανότητας ή ανευθυνότητας των αρμοδίων. Αιωρούνταν και υποψίες ότι κάποιοι τα έτρωγαν. Με άλλα λόγια κατασπαταλούσαν ή ενδεχομένως έκλεβαν τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη και τα στερούσαν από την ευημερία της κυπριακής κοινωνίας. Πρόκειται για την επιτομή της διαφθοράς και αν ήμασταν σε μια κανονική χώρα και όχι στην Κύπρο, κάποιοι έπρεπε να είχαν φυλακιστεί για προδοσία, διότι η κλοπή ή η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ισοδυναμεί με προδοσία.
Δυστυχώς είναι κανόνας στην Κύπρο να μας στοιχίζει ο κούκος αηδόνι με τα δημόσια έργα και κανένας δεν νοιαζόταν να διορθώσει το λάθος, να κλείσει τις τρύπες στους νόμους και στις διαδικασίες, που έδιναν χώρο στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Εσείς πιστεύετε ότι δεν υπήρχε τρόπος να διορθώσουν το πρόβλημα; Απλώς δεν ήθελαν. Γιατί; Ο νοών νοήτω.
Τώρα, βλέπουμε τη σημερινή κυβέρνηση να πετά έξω τους εργολάβους από τέσσερα μεγάλα και πολυδάπανα έργα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και να ψάχνει άλλους τρόπους να τα τελειώσει. Δεν ξέρω αν είναι οι σωστές κινήσεις επί της ουσίας και όχι μόνο για τις εντυπώσεις, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Όμως είναι κάτι, είναι μια κίνηση, εκεί που η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να σταματήσει το φαινόμενο της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Δεν λέω δεν ήθελε, δεν λέω τη βόλευε, λέω απέτυχε να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα, όπως όφειλε.
Στην ερώτηση αν η διακυβέρνησή του ήταν η πιο διεφθαρμένη, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως αυτό το κλίμα το διαμόρφωσε ο λαϊκισμός και αναφέρθηκε σε άλλα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που έγιναν πριν, σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Με άλλα λόγια ο κ. Αναστασιάδης έκανε μια σύγκριση ή αν το προτιμάτε κυπριακά «αξάμωσεν» ποιος την είχε μεγαλύτερη τη διαφθορά σε τούτο τον τόπο. Του διέφυγε ότι το 2013, που ανάλαβε την προεδρία, είχε τη χρυσή ευκαιρία να ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ την Κύπρο από την διαφθορά και τη διαπλοκή, η οποία βεβαίως υπήρχε από πριν (από το 1960) και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο χρεοκοπήσαμε το 2013. Αντί να πει ως νέος πρόεδρος τότε «κοπέλια από φαν έφαν», τώρα είναι η ώρα να θεραπεύσουμε την πατρίδα μας από τον καρκίνο, έκανε αυτά που ξέρουμε. Ό,τι ξέρετε ο καθένας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και επί της δικής του διακυβέρνησης «εφκάλαμεν νάμιν» διεθνώς και αυτό δεν μπορεί να το αγνοεί ή να το προσπερνά ο κύριος Αναστασιάδης.
Τον κύριο Αναστασιάδη τον ενοχλεί επίσης το γεγονός ότι Νίκος Χριστοδουλίδης λέει συχνά ότι «εμείς για πρώτη φορα κάναμε αυτό ή εκείνο»… ενώ- λέει ο κ. Αναστασιάδης- αυτά τα κάναμε κι εμείς και έπρεπε να το ξέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, που ήταν υπουργός. Ναι, όντως, ο Χριστοδουλίδης επιδιώκει τις εντυπώσεις και κάποια από αυτά που εξαγγέλλει δεν γίνονται. Όπως για παράδειγμα το ψηφιακό πορτοφόλι που μας το εξήγγειλαν πολλές φορές και το εξήγγειλε κι ο ίδιος, με το στόμα του, πριν από τρεις μήνες ότι θα ξεκινούσε σε λίγες μέρες, πέρασαν ήδη λίγοι ΜΗΝΕΣ κι ακόμα περιμένουμε να το δούμε. Τέτοιες εξαγγελίες, που τις λέει την καίρια στιγμή για τις εντυπώσεις, αλλά ούτε μάγος δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υλοποιηθούν, έχουμε ακούσει αρκετές φορές από το στόμα του Προέδρου μας και των υπουργών του.
Τώρα, αν πρέπει να συγκρίνουμε ή να «αξαμώσουμε» τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη με τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, για να πούμε ποια είναι καλύτερη ή χειρότερη, νομίζω αυτό πρέπει να γίνει στο τέλος. Μέχρι στιγμής πάντως είναι σκληρός ο συναγωνισμός.