Δεν είναι ΟΧΙ ή ΝΑΙ στο Μνημόνιο αλλά στον Τσίπρα.

5:00 PM | |

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤην Κυριακή οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν ΟΧΙ ή ΝΑΙ (αυτή είναι η σειρά στο ψηφοδέλτιο) σε κάτι που πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο, διότι δεν υπάρχει, λένε, σαφής πρόταση στο τραπέζι για να την εγκρίνει ή να την απορρίψει ο λαός. Διαφωνώ. Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ δεν είναι για ένα νέο Μνημόνιο. Μνημόνιο θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς. Το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ θα είναι για τον κ. Τσίπρα, αλλά με την ανάποδη σχέση: ΝΑΙ = φεύγει ο Τσίπρας, ΟΧΙ = μένει ο Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα με το χθεσινό του (1/7/2015) διάγγελμα. Αν ο λαός πει ΟΧΙ στο Μνημόνιο, που πρότεινε εκ μέρους της Τρόικας ο κ. Γιούνγκερ, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: 

«Όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει καλύτερη διαπραγματευτική θέση για την Ελλάδα.” …… “Στόχος μας μια βιώσιμη λύση. Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με όρους βιωσιμότητας.”

Ποια είναι λοιπόν η “συμφωνία με όρους βιωσιμότητας” που εννοεί ο κ. Τσίπρας; Στο ερώτημα απάντησε και πάλι ο ίδιος στο χτεσινό του διάγγελμα: 

“Ήδη, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος, έπεσαν στο τραπέζι βιώσιμες λύσεις. Αμέσως καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα διαπραγματευτούμε. Παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αυτό θα συμβεί και τη Δευτέρα, με ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση.”

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΒΌταν ο κ. Τσίπρας λέει “καταθέσαμε τις προτάσεις μας” εννοεί την επιστολή που έστειλε στην Τρόικα προχτές Τρίτη (30/6/2015) με την οποία αποδέχεται ουσιαστικά την τελευταία πρόταση των δανειστών, όπως την εξήγγειλε ο κ. Γιούνγκερ, με κάποιες τροποποιήσεις. 

Με άλλα λόγια, τα δύο μέρη βρίσκονταν μόνο μερικά εκατοστά μακριά από τη συμφωνία. Αλλά αντί να καθίσουν να τελειώσουν τη δουλειά, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, προφανώς λόγω της σφοδρής αντίδρασης μεγάλης μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κ. Καμμένου εναντίον των προτάσεων που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, διά του κ. Βαρουφάκη, υπέβαλε στην Τρόικα αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Όπως είπε στο διάγγελμα του ο κ. Τσίπρας, ήταν έτοιμος να συμφωνήσει ακόμη και χθες, αν το Eurogroup αποφάσιζε να δεχτεί τις αλλαγές που πρότεινε στο Μνημόνιο. Ωστόσο οι δανειστές αποφάσισαν να κρατήσουν ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, αναβάλλοντας την απόφαση για μετά το δημοψήφισμα. Ελπίζουν τώρα να υπερισχύσει το ΝΑΙ, ώστε ο κ. Τσίπρας να παραιτηθεί, όπως ο ίδιος είπε ότι θα κάνει, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Στην ουσία το δημοψήφισμα τώρα γίνεται ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα. Αν κερδίσει το ΝΑΙ, ο κ. Τσίπρας παραιτείται και ξεφορτώνεται το βάρος ενός Μνημονίου χειρότερου από όλα τα προηγούμενα, αφού τους τελευταίους μήνες η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε ραδαία. Αν πει ΟΧΙ, θα το φορτωθεί ο ίδιος.

Πάντως τυχόν έξοδο στη δραχμή δεν θέλει ούτε να συζητά ο κ. Τσίπρας. Διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το απονενοημένο διάβημα. Με την χρεοκοπία και την έξοδο στη δραχμή δεν διαγράφεται το χρέος. Απλά, με μια υποτιμημένη δραχμή, το θεόρατο χρέος θα πολλαπλασιαστεί. Στο μόνο που μπορεί να ελπίζουν οι Έλληνες είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Χωρίς αυτήν, η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Αλλά η αναδιάθρωση του χρέους μόνο μέσα στην ευρωζώνη μπορεί να γίνει. Έξω από αυτήν η Ελλάδα δεν έχει μοίρα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *