Έφυγε πριν προλάβει να δει την πατρίδα ελεύθερη…

6:54 PM | |

ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓΓλαύκος Κληρίδης

24 Απριλίου 1919 – 15 Νοεμβρίου 2013 

Έσβησε η συνετή και μετριοπαθής φωνή του μεγαλύτερου πολιτικού ανδρός που υπηρέτησε τον κυπριακό Ελληνισμό τον 20 αιώνα. Έφυγε ο ηγέτης με την τετραγωνική λογική και την αναλυτική σκέψη που, με την οξυδέρκεια και τη διορατικότητα που τον χαρακτήριζε, πολλές φορές και έγκαιρα πρόβλεψε και προειδοποίησε για τους κινδύνους, πρότεινε στρατηγική, διαχειρίστηκε με πατριωτικό ρεαλισμό το Κυπριακό ως συνομιλητής και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια της προεδρίας του η Κύπρος προετοιμάστηκε για τη μεγάλη ιστορική στιγμή της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ήταν επίσης ο μόνος πολιτικός που πολέμησε, σαν μέλος της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον φασισμό-ναζισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα την γνήσια πίστη του στην ελευθερία και τη δημοκρατία, ενώ σαν μέλος της ΕΟΚΑ και δικηγόρος των αγωνιστών απέδειξε τον γνήσιο πατριωτισμό και σεβασμό του απέναντι στα εθνικά αισθήματα και τις διεκδικήσεις αυτού του λαού. Πίστευε πάντα στην ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και με τον όρκο “την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω” αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και έντιμης λύσης του Κυπριακού ή οποία θα απέτρεπε την καταστροφική για τον Ελληνισμό της Κύπρου Διχοτόμηση. 

Σαν σήμερα, το 1983, ο Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Αρκετό καιρό πριν ο Γλαύκος Κληρίδης έκανε ό,τι έκανε πάντα στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές αυτού του τόπου: προειδοποιούσε για τις τουρκικές προθέσεις, αλλά -ως συνήθως- ελάχιστοι από τους άλλους πολιτικούς ηγέτες συμφωνούσαν μαζί του. Εκείνη την εποχή λοιπόν προειδοποιούσε ότι η άρνηση (χωρίς εναλλακτική στρατηγική) του προέδρου Σπύρου Κυπριανού  να συζητήσει τους “Δείκτες Κουεγιάρ”, την πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα έδινε στον Ντενκτάς την αφορμή να προχωρήσει σε ανακήρυξη «ανεξάρτητου κράτους» στην Κύπρο. Δυστυχώς οι υπόλοιποι πίστευαν ότι ο Κληρίδης κινδυνολογούσε και η ανακήρυξη του Ψευδοκράτους βρήκε την δική μας πλευρά απροετοίμαστη. 

Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε την οξύνοια, την οξυδέρκεια και γενικά τον αναλυτικό και πρακτικό τρόπο σκέψης ενός ικανότατου πολιτικού κι ενός αξιόπιστου ηγέτη. Κάτι που – σε πολιτικό επίπεδο- τον έφερνε συχνά σε αντιδικία με το λοιπό πολιτικό κατεστημένο του τόπου, που αποφάσιζε παρορμητικά, χωρίς σοβαρή ανάλυση των δεδομένων, χωρίς υπολογισμό των επιπτώσεων και κυρίως χωρίς στρατηγική, προνοητικότητα ή στοιχειώδη πρόβλεψη των επόμενων κινήσεων του αντιπάλου, ώστε να σχεδιάζονται και σωστά και οι δικές μας απαντητικές κινήσεις. 

Το 1963 ο Κληρίδης προειδοποίησε το Μακάριο ότι η αλλαγή των 13 σημείων του Συντάγματος θα προκαλούσε την αντίδραση των Τούρκων, με ανυπολόγιστες συνέπειες.  Ο Μακάριος δεν τον άκουσε και η Κυπριακή Δημοκρατία διασπάστηκε, με τους Τουρκοκύπριους να  αποχωρούν από αυτήν και να κλείνονται στους θύλακές τους. Η πρώτη διχοτόμηση ήταν γεγονός.

Το 1974, μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, ο Κληρίδης (ως πρόεδρος της Βουλής) ανέλαβε βάσει του Συντάγματος καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα σε μια κατάσταση χάους και κατάφερε να παραδώσει στο Μακάριο κράτος σε λειτουργία, όταν εκείνος επέστρεψε στην Κύπρο το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Γεννημένος ηγέτης, ο Κληρίδης ίδρυσε τον ΔΗΣΥ και ηγήθηκε της κεντροδεξιάς παράταξης από το 1976 μέχρι το 1993. Παρόλο που δέχτηκε τεράστιες επικρίσεις για το γεγονός ότι στέγασε στον ΔΗΣΥ και «Εοκαβητατζήδες», στην πραγματικότητα τους ποδηγέτησε με τη μετριοπαθή του πολιτική σε όλα τα ζητήματα και για πολλά χρόνια αναχαίτισε ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις, όπως εκείνες που εκφράζονταν με λόγια και παράνομες πράξεις στα χρόνια πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή.

 Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας πραγματικός πατριώτης που όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις απέδειξε την ανδρεία του: Ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς μας ηγέτες που, κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πολέμησε τον Ναζισμό, υπηρετώντας στην Βρετανική Πολεμική Αεροπορία, πιάστηκε αιχμάλωτος και απέδρασε, ενώ στη διάρκεια του απελευθερωτικού μας αγώνα υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» κι ως δικηγόρος υπεράσπισε αρκετούς αγωνιστές.

Ο όρκος που επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της ενεργού πολιτικής δράσης του ήταν “την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω”. Ήθελε μ’ αυτό να δηλώσει την απόλυτη αντίθεσή του στη διχοτόμηση. Διότι ο Κληρίδης ουδέποτε πίστεψε (όπως ίσως κάποιοι άλλοι) ότι είχαμε το δικαίωμα να δώσουμε ένα κομμάτι της πατρίδας μας στην Τουρκία για να μας αφήσει ήσυχους στο υπόλοιπο. Εργάστηκε σε όλες τις περιπτώσεις για λύση που θα αποτρέπει την καταστροφική για τον ελληνισμό διχοτόμηση, που θα αποτελέσει την απαρχή της μετατροπής της Κύπρου σε τουρκικό νησί.

Ο Κληρίδης είχε ευχηθεί πολλές φορές δημόσια να δει την πατρίδα του ελεύθερη κι επανενωμένη, πριν φύγει από τη ζωή.   Δεν πρόλαβε… Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *