Ύστατη έκκληση προς την ΕΔΕΚ για σοβαρότητα και ευθύνη.

10:14 PM | |

ΕΔΕΚΤην Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ θα συνεδριάσει για να ενημερωθεί και ενδεχομένως να επικαιροποιήσει τη θέση της για το Κυπριακό, ενόψει της επανέναρξης της συνομιλιών. Προσωπική μου άποψη είναι ότι, από το τι θα αποφασίσει το κίνημα θα εξαρτηθεί και η ύπαρξή του. Αν επιλέξει πάλι τον δρόμο της αοριστολογίας και της συνθηματολογίας, θα λάβει από την ιστορία μακροπρόθεσμα αλλά κι από τους πολίτες άμεσα το ανάλογο αντίτιμο. 

Η διαδικασία των συνομιλιών δεν θα αργήσει να μπει στην φάση των κρίσιμων αποφάσεων. Οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις θα συγκεντρώσουν όλη τους την προσοχή και ενέργεια στο πώς θα επιτύχουμε την καλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα στα σημεία που μας ανησυχούν και που υπάρχουν διαφωνίες με την άλλη πλευρά. Δεν θα πάρει καιρό, διότι όλα αυτά τα σημεία είναι ήδη γνωστά και το πού συμφωνούμε και το πού διαφωνούμε, έπειτα από 40 χρόνια συνομιλιών.

Αν η ΕΔΕΚ αποφασίσει, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να αποκηρύξει την βάση των συνομιλιών που είναι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού Ζητήματος, θα έχει προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία σε τούτο τον τόπο.

Διότι ακόμα και ένας πολιτικά ανίδεος είναι σε θέση να το αντιληφθεί πως, αν κάνουμε κάτι τέτοιο ως ελληνοκυπριακή κοινότητα, οι συνομιλίες θα διακοπούν πάραυτα με δική μας υπαιτιότητα και το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση του δικαιώματος του ψευδοκράτους για απευθείας εμπόριο. Αυτό πρακτικά και οριστικά πλέον θα σημάνει την διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο ξεχωριστές χώρες, μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκική (όχι τουρκοκυπριακή) την οποία η Τουρκία θα εκμεταλλεύεται ανεξέλεγκτα, για να τη μετατρέψει σε οικονομικά πανίσχυρη και πληθυσμιακά πολλαπλάσια από εμάς, με όλες τις εύλογες συνέπειες. 

Αν η ΕΔΕΚ θέλει τη διχοτόμηση της Κύπρου, ας προχωρήσει, αυτή την κρίσιμη ώρα, να σηκώσει την παντιέρα ενάντια στη διεθνή κοινότητα κι ενάντια στο μόνο ηθικό στήριγμα του αγώνα μας, που είναι οι παγκόσμιες αποφάσεις για την Κύπρο, μέσω των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω όμως κι ας το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη οι Εδεκίτες … οπλαρχηγοί: 

Οι πολίτες έχουν δραπετεύσει από την χώρα της Αλίκης και των θαυμάτων. Θέλουν μια καλύτερη Κύπρο και ξέρουν ότι μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διανοίξει ευρύτατους ορίζοντες για ένα καλύτερο μέλλον. Όσοι σε τούτη τη φάση αποφασίσουν να παίξουν διαλυτικό ρόλο, αυτός ο ρόλος θα είναι και ο τελευταίος της πολιτικής τους διαδρομής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *