Όπως αγαπούμε την Ελλάδα να αγαπήσουμε κι εμάς

8:39 PM | |

greek_flag_newΦίλε μου Νικόλα, λαοί που τους τρομάζει η αλήθεια βουλιάζουν στο έλος της αυταπάτης. Εμείς εδώ κοιτάμε πίσω μας αιώνες μαρτυρίων, οξειδωμένοι στα δάκρυα της ιστορίας μας, πλανημένοι από κείνους που θέλησαν να μας διαφεντέψουν. Πάθαμε και μάθαμε. Δε χρειαζόμαστε κανένα έρεισμα στο μύθο. Κάποτε, ξέρεις, πλανόδιοι πατριώτες μάς ντελάλησαν κι αγοράσαμε Ελλάδα αλλά μας έστειλαν Τουρκιά και θάνατο. Δε θέλουμε ξανά πλανόδιους, δε χρειαζόμαστε τέτοιους σωτήρες.

Είσαι -το πιστεύω- Έλληνας όσο κι εγώ, όσο και Κύπριος συνάμα. Δεν αγαπάω την Ελλάδα λιγότερο αν λέω πως κάποτε μια χούντα έσπειρε συμφορές στον τόπο μου κι αν λέω πως κι άλλες φορές με πλήγωσε. Αν η Ελλάδα είναι ιδέα μέσα σου, κανείς ανάξιος της ιστορίας κυβερνήτης της δε θα μπορέσει, όσο ζεις, να σου την ξεθωριάσει. Όμως ν’ αγαπήσουμε και τον τόπο μας το ίδιο δυνατά, να αγαπήσουμε εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Να κοιτάξουμε πώς θα σταθούμε όρθιοι και περήφανοι σε τούτο το νησί. Εδώ και σαράντα ένα χρόνια ζούμε την ήττα. Να πάρουμε τώρα την ιστορία μας στα χέρια μας. Πόλεμο δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν έχει νόημα τέτοια καινούρια αποκοτιά. Λίγο πιο πέρα, δίπλα μας, είναι άνθρωποι που ζήσαμε μαζί αιώνες. Ήτανε γείτονες, φίλοι, δουλεύαμε μαζί, τρώγαμε και πίναμε μαζί, γελούσαμε, γλεντούσαμε. Το μόνο που τους ξεχώριζε από μας ήταν η πίστη τους. Μας ξεχώριζε, δε μας χώριζε.

Με τούτους τους ανθρώπους να θυμηθούμε ξανά το παλιό μας DNA, που περιέχει ό,τι κάποτε μας ένωνε, να συγχωρέσουμε και να πάμε μπροστά. Εμείς Έλληνες εκείνοι Τούρκοι, κι όλοι μαζί ΚΥΠΡΙΟΙ. Να δουλέψουμε μαζί ξανά, να φάμε και να πιούμε μαζί, να γελάσουμε, να γλεντήσουμε, να χτίσουμε μαζί την καλύτερη Κύπρο μας που μας αξίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *