Φόρος τιμής σε ένα “δικτάτορα”…

1:21 PM | |

Lee Kuan YewΟ άνθρωπος που κυβέρνησε τη Σιγκαπούρη από το 1959 ως το 1990 οδήγησε την μικρή αυτή αγγλική αποικία στην ανεξαρτησία, χωρίς πόλεμο. Ανέβασε το βιοτικό επίπεδο του λαού του από τη φτώχεια στην απόλυτη ευημερία, καθώς οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης είναι εδώ και πολλά χρόνια από τους πιο εύπορους του πλανήτη.

Δεν πίστεψε ποτέ στη δημοκρατία, αλλά από την άλλη δεν κατάφερε και κανένας να τον ανταγωνιστεί. Κέρδισε όλες τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία και παρέμεινε στη συνείδηση του λαού του ως ένας, χαρισματικός, εμπνευσμένος ηγέτης, έξυπνος και ικανότατος, σοφός στις αποφάσεις του, που τους πήρε από το χέρι και τους οδήγησε στο σωστό δρόμο.

Πάταξε την διαφθορά με αδιαπραγμάτευτη αυστηρότητα και δίδαξε στο λαό του την κουλτούρα της εργατικότητας, του αλληλοσεβασμού, της εντιμότητας και της πιστής εφαρμογής των νόμων. Παρέδωσε την πρωθυπουργία όταν ήταν 67 ετών.

Ο Λι Κουάν Γιου, που πέθανε χθες, ήταν ένας πραγματικά και αποδειγμένα μεγάλος ηγέτης, που έκανε το αντίθετο από αυτά που έκαναν οι δικοί μας μεγάλοι και μικροί ηγέτες, στην Κύπρο.

 

Περισσότερα…

Η Σιγκαπούρη είναι μια πολύ μικρή χώρα μόλις 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 13 φορές μικρότερη από την Κύπρο. Έχει παρόλα αυτά πληθυσμό 5.5 εκατομμύρια, σχεδόν εξαπλάσιο από τον πληθυσμό της Κύπρου.

Ήταν όπως και η Κύπρος μια Βρετανική αποικία, κάπου νότια της Μαλαισίας. Το 1959 – όταν η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από ένα αιματηρό απελευθερωτικό αγώνα- η Σιγκαπούρη, με πολιτική διευθέτηση, απέκτησε αυτονομία. Το 1963 η Σιγκαπούρη ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της και προσχώρησε στην Ομοσπονδία της Μαλασίας. Όμως δύο χρόνια αργότερα αποχώρησε από την Ομοσπονδία και παρέμεινε εντελώς ανεξάρτητο κράτος.

Από το 1959 μέχρι το 1990 τη Σιγκαπούρη κυβέρνησε ο Λι Κουάν Γιου. Αυτός οδήγησε τον πολιτικό αγώνα του λαού του προς την αυτονομία και στη συνέχεια στην ανεξαρτησία χωρίς κανένα πόλεμο. Από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία μέχρι την ημέρα που την παρέδωσε, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων αυξήθηκε από τις 450 λίρες στις 75 χιλιάδες λίρες το χρόνο.

Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο, χαρακτηρίζεται ως μία από τις τέσσερις «τίγρεις της Ασίας». Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κέντρο ανταλλαγής συναλλάγματος μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκυο.

Ο Λι Κουάν Γιου καθόρισε ως οικονομικό μοντέλο ένα είδος καπιταλιστικού συστήματος, με έλεγχο του κράτους. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στο διαμετακομιστικό εμπόριο, στη μεταποιητική βιομηχανία και στον τουρισμό. Σημειώστε ότι μια χώρα 13 φορές μικρότερη από την Κύπρο επισκέπτονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τουρίστες.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της Σιγκαπούρης είναι η απόλυτη απουσία διαφθοράς. Ο Λι Κουάν Γιου υπήρξε από την αρχή αυστηρότατος στο θέμα αυτό και όχι μόνο. Επέβαλε στο λαό του την κουλτούρα της εντιμότητας, του σεβασμού και της αυστηρής τήρησης των νόμων. Με λίγα λόγια έκανε τη Σιγκαπούρη μια χώρα παράδειγμα προς μίμηση. Δεν είναι μυστικό ότι η τεράστια Κίνα πήρε πολλά παραδείγματα από την μικρή Σιγκαπούρη, της οποίας ο πληθυσμός είναι κατά 75% Κινέζοι.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας καθώς και ο ανελέητος πόλεμος που κήρυξε ο Κινέζος πρόεδρος τα τελευταία χρόνια για πάταξη της διαφθοράς, έχουν τις πηγές τους στο μοντέλο της Σιγκαπούρης.

Το μόνο αρνητικό του Λι Κουάν Γιου ήταν ότι δεν πίστευε στη δημοκρατία. Θεωρούσε ότι με τη δημοκρατία η Σιγκαπούρη θα ακολουθούσε άλλους δρόμους και θα γινόταν μια φτωχή τριτοκοσμική χώρα. Γιαυτό εφάρμοσε την δική του πολιτική φιλοσοφία, που αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα σοφή και εμπνευσμένη. Στη Σιγκαπούρη υπάρχουν και άλλα κόμματα, γίνονται εκλογές, αλλά το κόμμα που τις κερδίζει και κυβερνά τη χώρα από το 1959 είναι το ίδιο: το «Λαϊκό Κόμμα Δράσης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *