Τι μας έχει απομείνει, για να μας το φάνε κι αυτό να τελειώνουμε;

11:17 AM | |

Η γελοιογραφία είναι από την ιστοσελίδα “Το Ποντίκι”
http://topontiki.gr/article/24155

Σκεφτόμασταν πριν από κανένα μήνα με κάτι φίλους τι μας έχει απομείνει για να μας το φάνε κι αυτό οι γύπες του εγχώριου κατεστημένου. Τα τελευταία 12 χρόνια μας τα ‘φαγαν με το Χρηματιστήριο, με τη φούσκα των ακινήτων και τώρα με το τραπεζικό φαλίρισμα. Το ωραίο είναι ότι πίσω από τα 2 πρώτα σκάνδαλα ήταν ξανά οι τράπεζες οι οποίες, αφού έφαγαν τα λεφτά μας και τα ξεκοκάλισαν, μπήκαν ύστερα μέσα μερικά δισεκατομμύρια και μας έβαλαν να πληρώσουμε εμείς πάλι το λογαριασμό!

Όμως επειδή το σύστημα εδώ σ’ αυτό τον τόπο είναι ξεδιάντροπο ως εκεί που δεν πάει άλλο, υποψιαζόμαστε ότι αυτό ακριβώς το ξεδιάντροπο σύστημα που μας κυβερνά, σαν βαθύ κράτος, θα βρει τον τρόπο να την σκαπουλάρουν πάλι τα πρωτοπαλίκαρά του, για να συνεχιστεί το πάρτι κανονικά και απρόσκοπτα. Οπότε τι έμεινε να μας φάνε; Μετά από πολύ σκέψη καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα μας φάνε ό,τι κομμάτι γης, χτισμένο ή άχτιστο, μας έχει απομείνει (σε όσους δηλαδή έχει απομείνει)…

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας και ορίστε μας! Άρχισαν οι συζητήσεις για το αν θα χωριστεί η Τράπεζα Κύπρου σε εμπορική και κτηματική, ώστε η κτηματική να προσπαθήσει να … εξυπηρετήσει τα ενυπόθηκα δάνειά της.

Αμέσως βγήκαν τα σπαθιά των κομμάτων από τα θηκάρια, για να προστατεύσουν, λέει, τις περιουσίες του κοσμάκη. Να μην αφήσουν τις τράπεζες να πουλήσουν την υποθηκευμένη γη στο ένα τρίτο της αξίας της, διότι εκτός του ότι θα φαγωθούν περιουσίες, θα πέσει και η αξία της γης γενικά και θα ζημιώσουν μαζί και οι υπόλοιποι που δεν έχουν υποθήκες.

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα δεν είναι να προστατευθεί μόνο ο κοσμάκης, αλλά (κυρίως) οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης, όπως είναι για παράδειγμα η Εκκλησία της Κύπρου (εξ’ ου και η άμεση, έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου) καθώς και πολλοί μεγαλοπαράγοντες -πολιτικοί και μη – αυτού του τόπου.

Οπότε εντάξει, να προστατεύσουμε τις υποθηκευμένες περιουσίες αλλά ας μην βάλουν τον υπόλοιπο κοσμάκη (που δεν έχει υποθήκες) να πληρώσει τις ζημιές των τραπεζών από τέτοια μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Διότι μεγάλο μέρος από τα δισεκατομμύρια που έδωσαν οι τράπεζες σε ενυπόθηκα δάνεια, δόθηκαν σε μεγαλοϊδιοκτήτες γης.  Να μην πληρώσουμε λοιπόν εμείς οι υπόλοιποι τα σπασμένα και των μεγαλοϊδιοκτητών.

Ή για να το θέσω πιο απλά: Ας μην βρούνε πάλι τελικά άλλο τρόπο να … αποζημιώσουν τις τράπεζες βγάζοντας τα λεφτά από την τσέπη του φορολογούμενου ή για να φάνε οι τράπεζες μόνο τη γη των μικροϊδιοκτητών.  Ας μην αναγκάσουν τον απλό άνθρωπο να πουλήσει ό,τι κομμάτι γης του έχει απομείνει -κληρονομιά των γονιών του- για να μην τον πνίξουν οι (νέοι) φόροι ακίνητης ιδιοκτησίας. Ας μην βρουν πάλι ένα τρόπο να τη φάει ο απλός κοσμάκης, διότι ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πότε αυτός ο απλός κοσμάκης θα φτάσει στο αμήν και θα ξεσπάσει, μπαίνοντας μέσα σε κόμματα, προεδρικά, υπουργεία και βουλές για να τους φάει όλους ζωντανούς, δίκαιους και αδίκους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *