Την Ελλάδα πρωτίστως θα ανακουφίσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, αν εφαρμοστεί…

12:49 PM | |

Πρόσφυγες 2Δύσκολο να ενημερωθεί υπεύθυνα και να εξαγάγει συνετά συμπεράσματα ο πολίτης όταν ο πολιτικός κι ο δημοσιογραφικός λόγος δεν παράγονται από τη σοβαρότητα, την ευθύνη και την ανάλυση αλλά από την τάση δημιουργίας εντυπώσεων.

Προσπαθούμε σήμερα να ενημερωθούμε για το τι έγινε χτες στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Η έμφαση αρκετών δημοσιογραφικών αναφορών εστιάζει στην υπερβολή των τουρκικών απαιτήσεων κι υποβαθμίζει την ουσία. Ο επαρχιώτικος εγωκεντρισμός μας πρέπει να τραφεί ξανά, πρέπει αν είναι δυνατόν να τρέφεται καθημερινά, μέχρις ότου καταντήσει αθεράπευτος αυτισμός. Άσχετα αν αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά αλλού, παρά στο αυτοκαταστροφικό αναμάσημα της μεμψιμοιρίας μας.

Θα προσπαθήσω να δώσω την ουσία, χωρίς ανώφελους συναισθηματικούς χρωματισμούς:

Η Ευρώπη και πρωτίστως η Ελλάδα, αντιμετωπίζει σήμερα ένα θεόρατο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Για την άμβλυνση του είναι δυστυχώς απαραίτητη η συνδρομή της Τουρκίας, καθώς οι ροές των προσφύγων διέρχονται μέχρι στιγμής σκοπίμως ανενόχλητες από το έδαφος ή τα χωρικά της ύδατα. Το «δυστυχώς» δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και όλους γενικά τους ενδιαφερόμενους, αφού τα τελευταία χρόνια η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει μετατρέψει τη χώρα αυτή σε μπελά τόσο για τη Δύση όσο και για τη Ρωσία. Είναι ωστόσο υποχρεωμένοι όλοι να συνεργαστούν, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Η Ελλάδα βουλιάζει κάτω από το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Σε μια χρονική στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και παγίδευσαν στο έδαφός της χιλιάδες πρόσφυγες, η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, εφόσον οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί, ανακουφίζει τους Έλληνες από την απόγνωση.

Η Τουρκία συμφώνησε να παραλάβει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες που πέρασαν από τη δική της επικράτεια και να συγκρατήσει όσους συνεχίζουν να κινούνται προς την Ελλάδα. Οι μισοί από αυτούς είναι Σύριοι. Οι υπόλοιποι κυρίως από το Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες περιοχές. Όσους Σύριους θα παραλάβει πίσω η Τουρκία από την Ελλάδα άλλους τόσους θα στείλει αεροπορικώς σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεται η Ελλάδα από το βάρος και το μοιράζονται ισομερώς και κατ’ αναλογία όλες οι χώρες της Ευρώπης.

Για τη λύση αυτή, που η Ελλάδα ευλόγως καλωσορίζει, η Τουρκία πρόβαλε απαιτήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, που η Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες χώρες αρνούνται να ανοίξουν. Ζήτησε επίσης 6 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια γι’ αυτή τη δουλειά, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στα ταξίδια τους στην Ευρώπη και κάποιους άλλους όρους που αφορούν πρακτικά ζητήματα αποκατάστασης των προσφύγων.

Σίγουρα πρόκειται για υπερβολικές απαιτήσεις, κυρίως αυτές που αφορούν το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων και σχετίζονται βεβαίως με τη δική μας αταλάντευτη θέση ότι αυτά πρέπει να συνδεθούν με λύση ή με ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό. Η χτεσινή σύνοδος κορυφής ωστόσο – και παρά την πίεση της κρίσης- αρνήθηκε να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και συμφωνήθηκε τελικά η αρκετά αόριστη διατύπωση ότι «τα κεφάλαια θα ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν», στη βάση παλαιότερης απόφασης της Ε.Ε. 

Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι, η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, είναι προς όφελος της Ελλάδος, χωρίς επί του παρόντος να επηρεάζονται τα συμφέροντα της Κύπρου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεθούμε αργότερα ξανά μπροστά σε πιέσεις για άνοιγμα των κεφαλαίων, αν δεν έχει στο μεταξύ λυθεί το Κυπριακό…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *