ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ

9:34 AM | |

Ακούστε τώρα είδηση, σ’ αυτή την αφρικανική χώρα που ζούμε. Κάποιοι λέει μπήκαν χτες στο αρχείο του νοσοκομείου Λεμεσού κι έκλεψαν φακέλους ασθενών. Κάνω λοιπόν την εξής εποικοδομητική εισήγηση:

Τους όποιους αρμόδιους κυβερνητικούς λειτουργούς, πρέπει κάποιος να τους εξηγήσει τι είναι αυτό που ονομάζουμε στα ελληνικά “ηλεκτρονικός υπολογιστής” ή αγγλιστί “κομπιούτερ” και ότι στην εποχή μας οι κάρτες και οι φάκελοι των ασθενών μπορούν να καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε ένα σύστημα, στο οποίο να μπορεί να τα βρίσκει ο ασθενής ή ο γιατρός ή ακόμη κι ο φαρμακοποιός, απλά γράφοντας την ταυτότητα του ασθενή μέσα σε ένα σε ένα κοινόχρηστο πρόγραμμα, που μπορεί να τρέξει ακόμη και στο τηλέφωνό τους.

Παρόλο που αγόρασα το πρώτο μου κομπιούτερ το 1988, δηλαδή πριν από 30 χρόνια, μπορώ να κατανοήσω γιατί σε μια χώρα της κεντρικής Αφρικής, όπως η Κύπρος, η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση δεν υπήρξε προτεραιότητα κι ακόμα μάχονται με τις κόλλες και τους φακέλους και γυρεύουν τόπο να τα φυλάνε.

Αντιλαμβάνομαι επίσης πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους σε μια τέτοια χώρα να μάθουν να …αφταίνουν το κομπιούτερ και να μπαίνουν μέσα να καταχωρούν στοιχεία. Εισηγούμαι λοιπόν να ξεκινήσουμε με τα απλά. Κάποιος να τους βγάλει έξω στο δρόμο και να τους δείξει αυτά τα μεγάλα κουτιά που κάθονται μέσα οι άνθρωποι και κυλάνε. Να τους εξηγήσει ότι αυτά ονομάζονται “αυτοκίνητα”. Να τους δείξει ότι αυτά τα κουτιά κινούνται πάνω σε 4 στρογγυλά πλαστικά που ονομάζονται “τροχοί”.

Όταν ανακαλύψουν τι είναι ο “τροχός”, πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει, θα είναι μια καλή αρχή για να αρχίσουν να μαθαίνουν σιγά σιγά τεχνολογίες που στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες.

Σημ.: Συγκρίνοντάς μας με τις χώρες της ζούγκλας, προς Θεού δεν θέλω να αδικήσω τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Σε αντίθεση με το τι γίνεται στην Κύπρο, είμαι βέβαιος ότι αυτούς κατά καιρούς μπορεί να βρίσκονται να τους κυβερνήσουν και άνθρωποι με όραμα, που ενδιαφέρονται για το πώς θα πάει μπροστά και η χώρα τους, εκτός από τους εαυτούς τους και τους “ημέτερους”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *