Ποια πολιτική λύση θα γεμίσει τον πίθο των Δαναΐδων;

11:50 AM | |

tsipras111Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Κεντρικό Τραπεζίτη, τον πρόεδρο του Eurogroup, τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που επιδιώκει η Ελλάδα, αντί της τεχνοκρατικής αξιολόγησης. Θα ζητήσει από την ηγεσία της ΕΕ πολιτική λύση, που θα απαλύνει το ασήκωτο για τους Έλληνες πολίτες, πρόγραμμα λιτότητας του ελληνικού Μνημονίου.

Ωστόσο το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, έρχεται σε μια φάση που το ελληνικό Μνημόνιο έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο. Οι τεχνοκράτες της Τρόικας που βαφτίστηκαν “Brussel’s Group” δεν έχουν να πουν κάτι στους πολιτικούς τους προϊστάμενους. Δεν μπορούν να τους διαβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις αναγκαίες εκείνες αλλαγές, που θα την βγάλουν από την τροχιά της προς την άβυσσο.

Εκείνο που αρνείται να καταλάβει ο Αλέξης και η παρέα γύρω του είναι ότι το επιχείρημα πως δεν φταίει ο λαός για το χρέος, δεν πιάνει. Διότι το χρέος δημιουργήθηκε από πολιτικούς που ψήφισε αυτός ο λαός. Επομένως το ερώτημα είναι κατά πόσον οι εταίροι θα … λυπηθούν τώρα τον ελληνικό λαό, ότι ατύχησε με τους πολιτικούς που ψήφιζε, διότι δεν ήξερε τι έκαναν πίσω από την πλάτη του. Αλλά ακόμη κι αν “λυπηθούν” οι εταίροι τους Έλληνες και βρουν τρόπο να τους βοηθήσουν, δεν πρόκειται το πρόβλημα της Ελλάδας να λυθεί αν δεν θεραπευθούν οι παθογένειές του.

Μέχρι στιγμής η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κλείσει τις διαρροές δημοσίου χρήματος, ούτε καν πώς θα πατάξει την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, κάτι που με έμφαση είχε υποσχεθεί. Μα αν αποτύχει να αποδείξει, με πρακτικούς όρους, ότι θέλει και μπορεί να θεραπεύσει τις αιτίες του ελληνικού προβλήματος, ότι θέλει να νοικοκυρέψει την χώρα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με ποια …μεταφυσική αισιοδοξία μπορεί ο πρωθυπουργός να αναμένει πολιτική συνδρομή και αλληγγύη των εταίρων;

Ποιος ηγέτης άλλης χώρας θα ζητήσει από το λαό του ελεημοσύνη για την Ελλάδα (διότι δυστυχώς περί ελεημοσύνης πρόκειται), όταν τα λεφτά που θα δίνονται στην εταίρο τους θα πέφτουν σαν νερό μέσα στον πίθο των Δαναΐδων (τρύπιο πιθάρι);

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *