Ο παγκόσμιος πόλεμος της ηλιθιότητας…

5:05 PM | |

JE SUIS CHARLIE! ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ!

Όλοι οι άνθρωποι μια φωνή. Είμαστε φως και θα διαλύσουμε το σκοτάδι. 

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ζούμε ήδη τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Την αιματηρή μάχη της λογικής με τον τυφλό φανατισμό, της προόδου με τον αναχρονισμό, της ελευθερίας με την υποταγή.

JE SUIS CHARLIE 2Πάντα ο πόλεμος ήταν μια τρέλα που συνήθως πήγαζε από τη ματαιόδοξη δίψα των ανθρώπων για εξουσία και χρήμα. Ο τρίτος παγκόσμιος δεν είναι πόλεμος μόνο της τρέλας. Είναι και της ηλιθιότητας. Ξαφνικά στον 21ο αιώνα επαναστάτησε η βλακεία, κι άρχισε να παράγει κακοήθεις όγκους μέσα στον εγκέφαλο των ανθρώπων, μετατρέποντάς τους σε φανατικά αιμοβόρα κτήνη που σκοτώνουν τους … άπιστους!

Οι δημοσιογράφοι του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo διεκδικούσαν το αυτονόητο: να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να λέει την γνώμη του ελεύθερα και να σατιρίζει, να κάνει χιούμορ δηλαδή, με ανθρώπους καταστάσεις, εξουσίες. Έκαναν λοιπόν το ολέθριο σφάλμα να σατιρίσουν και τον προφήτη Μωάμεθ!

Μια κλίκα ηλιθίων δολοφόνων, που πίστεψαν ότι τους έστειλε ο ίδιος ο προφήτης, μπήκαν σήμερα το πρωί στο κτίριο του περιοδικού στο Παρίσι και γάζωσαν εν ψυχρώ με πολυβόλα όσους βρίσκονταν εκεί μέσα…

Καθώς μεγάλωνα, κάπου εκεί στην εφηβεία μου και μερικά χρόνια μετά, ένιωθα ότι ο κόσμος βάδιζε μπροστά κι άφηνε πίσω του τις μαύρες εποχές. Είχαν ήδη περάσει 40 χρόνια από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, και οι δικτατορίες στον πλανήτη έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωθα ευτυχής λοιπόν διότι έρχονταν καλύτερες ημέρες για τους ανθρώπους. Δεν γυρνάει πίσω το ποτάμι, σκεφτόμουν όταν έβλεπα να καταρρέουν και οι τελευταίες δικτατορίες στην Ευρώπη, εκείνες του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”. Κι όμως… το ποτάμι άρχισε κάποια στιγμή να κυλάει προς τα πίσω…

Ομολογώ ότι με πιάνει τρόμος, καθώς δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα τελειώσει και μέχρι πού θα φτάσει αυτός ο πόλεμος της ηλιθιότητας και του φανατισμού, που ξεκίνησε στα τέλη του 20ου αιώνα και συνεχίζεται με μαζικές δολοφονίες ανθρώπων. Δεν έχω αμφιβολία ότι κάποτε το ανθρώπινο πνεύμα θα νικήσει και πάλι, αλλά δεν ξέρω πόσα θύματα θα θρηνήσει μέχρι τότε η ανθρωπότητα.

Αιωνία η μνήμη στους συναδέλφους. Έκαναν απλά τη δουλειά τους.

Με αφορμή την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, δολοφόνων που σκότωσαν εν ψυχρώ 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, στις 7 Ιανουαρίου 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *