Ο μπουρλοτιέρης κι οι εγγυήσεις του…

10:41 AM | |

ΕΡΝΤΟΓΑΝΧτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαούσογλου μετρούσε τις λέξεις του όταν μιλούσε για το θέμα των εγγυήσεων. Είπε ότι δεν υπάρχει λόγος τώρα να μιλάμε γι’ αυτό το θέμα, αφού θα συζητηθεί στο τέλος σε διεθνή διάσκεψη.

Αντίθετα, ο γνωστός μπουρλοτιέρης της περιοχής, Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έστησε την μπομπάρδα του κι έριξε:

-Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα εγγυητικά της δικαιώματα!

-Μα εδώ φαίνεται να υπάρχει μια συναίνεση για να εγγυηθεί τη λύση η ΕΕ, του επεσήμανε ο δημοσιογράφος.

-Δεν εμπιστεύομαι την ΕΕ, η οποία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της, επέμεινε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι γνωστός για τα νταηλίκια του. Ξέρει ότι αυτά αρέσουν στο μέσο Τούρκο και γι’ αυτό τα κάνει. Πολύ περισσότερο που έχει σε μια βδομάδα βουλευτικές εκλογές και το κόμμα του δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχει αυτοδυναμία. Επομένως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι ασκεί πιέσεις στην ΕΕ για άνοιγμα κεφαλαίων.

Είναι ωστόσο κι από την δική μας πλευρά σαφέστατο ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τουρκικές εγγυήσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν θα νιώσουμε το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας για να ψηφίσουμε ΝΑΙ σε δημοψήφισμα για λύση. Τελεία και παύλα.

Εκτιμώ πως τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσοι και τα μετριοπαθή στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης θα συμφωνήσουν τελικά σε αντικατάσταση της υφιστάμενης Συνθήκης Εγγυήσεων με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα. Εκτιμώ επίσης ότι και ο Ερντογάν θα υποχωρήσει στο τέλος, όταν θα λάβει από την ΕΕ επαρκή ανταλλάγματα.

Αν παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει μέχρι τέλους στο ρόλο του μπουρλοτιέρη, τότε το φταίξιμο θα είναι όλο δικό του και θα είναι πλέον υπόλογος στη διεθνή κοινότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *