Ο εξοργισμένος νικητής των εκλογών Ερντογάν και το Κυπριακό.

11:04 PM | |

ΕΡΝΤΟΓΑΝΜετά από όλες τις προηγούμενες εκλογικές του νίκες, ο Ερντογάν έβγαινε στο μπαλκόνι και μιλούσε συναινετικά, τονίζοντας την ανάγκη να τα ξεχαστούν οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Αυτή τη φορά βγήκε εξοργισμένος και έστειλε το μήνυμα ότι με τις εκλογές δεν τελείωσε το θέμα, που δημιούργησε (σύμφωνα με τον Ερντογάν) ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να επιβληθεί πλήρως επί των πολιτικών του αντιπάλων κι ο χθεσινός εκλογικός θρίαμβος τού έχει προσφέρει το έρεισμα που αναζητούσε.

Είναι γνωστό ότι ο Έρογλου και η τουρκοκυπριακή δεξιά ήλπιζαν σε ήττα του Ερντογάν, για πολλούς και διάφορους λόγους. Το ότι βγήκε ενισχυμένος, είναι γι’ αυτούς ένας ζωντανός εφιάλτης.

Η Ελλάδα και η Κύπρος διακηρύττουν εδώ και πολλά χρόνια ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας κι αυτό δεν είναι κενό επιχείρημα αλλά πραγματικότητα. Ιδιαίτερα τώρα που επίκειται η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, η λύση του Κυπριακού θα διανοίξει τις προοπτικές για συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιγνίδι. Παράλληλα, θα μειώσει τα προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και θα διασφαλίσει καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη.

Ο Ερντογάν παρουσιάζεται δημοσίως και στα παρασκήνια πρόθυμος να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού. Αν πρόκειται όντως για ειλικρινή του πρόθεση, τώρα – μετά κι από τη δύναμη που του έδωσαν οι εκλογές – έχει κάθε λόγο να προχωρήσει με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επομένως, αν και εφόσον ο Ερντογάν εννοεί πραγματικά αυτά που λέει, δεν θα αργήσει να βρει τον τρόπο να στείλει τον Έρογλου στο σπίτι του. Διότι ο νυν Τ/κ ηγέτης, με την ντενκτασική φιλοσοφία στο Κυπριακό, δεν πρόκειται να γίνει εποικοδομητικός και δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το Ζήτημα, αν ο Έρογλου αποφασίζει για τις θέσεις της Τ/κ πλευράς στις συνομιλίες.

Η «κόντρα» που υποβόσκει μεταξύ του Οζντίλ Ναμί και του Κουτρέτ Οζερσάι μπορεί να μην είναι άσχετη με την ιδιαίτερη συμπάθεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση Ερντογάν στον Ναμί, τον πολιτικό που προέρχεται από το αριστερό Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα από το οποίο προέρχεται επίσης κι ο Ταλάτ. Συνεπώς εκτιμώ ότι η ισχυροποίηση του Ερντογάν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που θα επηρεάσουν και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *