Ο επόμενος αποδιοπομπαίος τράγος…

11:08 AM | |

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΟ πρόεδρος Αναστασιάδης πρόταξε το κοινό ανακοινωθέν, θέλοντας να δείξει από την πρώτη στιγμή σε όλους, εντός και εκτός Κύπρου, ότι θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός ση διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Αμέσως προκάλεσε τον ενθουσιασμό της γνωστής μερίδας της πολιτικής μας ηγεσίας που δεν θέλει λύση μέσω συνομιλιών αλλά μέσω μιας άγνωστης επενέργειας του σύμπαντος (που δεν είμαι βέβαιος ακόμη αν προϋποθέτει και επέμβαση εξωγήινων δυνάμεων).

Συγνώμη που το λέω έτσι σαρκαστικά, αλλά ακούω τα ίδια βαρύγδουπα συνθήματα εδώ και 40 χρόνια, για “επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση”, χωρίς κανείς από αυτούς που τα λένε να εξηγεί  με ποιο πρακτικό (και όχι απλά όμορφα θεωρητικό) τρόπο θα λυθεί το Κυπριακό, αν δεν γίνουν συνομιλίες για να εξευρεθεί επιτέλους μια έντιμη συμφωνία. Γίνομαι επίσης σαρκαστικός όταν σκέφτομαι ότι, οι πρόεδροι που υπέγραψαν τις ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ μέχρι σήμερα συμφωνίες (κορυφής) που κάναμε με την τουρκική πλευρά για λύση Ομοσπονδίας, ήταν οι πρόεδροι που ακολουθούσαν την λεγόμενη “μαχητική και διεκδικητική” γραμμή: δηλαδή οι Μακάριος, Κυπριανού και Παπαδόπουλος.

Μετά λοιπόν από τον πρώτο ενθουσιασμό και μόλις άρχισε να διαφαίνεται το αδιέξοδο και ο πρόεδρος προσπάθησε να βρει τρόπους να το διασπάσει – για να μην κατηγορηθούμε στο τέλος εμείς για αδιαλλαξία αντί ο αφόρητα αδιάλλακτος Έρογλου – οι ενθουσιασμένοι έχασαν απότομα τον ενθουσιασμό τους και άρχισαν να τον κατηγορούν.

Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ σ’ αυτό, αλλά θα απευθύνω ταπεινά μια προειδοποίηση προς στον πρόεδρο: Εκείνοι που προτιμούν την μονιμοποίηση της σημερινής κατάστασης αντί για λύση Ομοσπονδίας και ενθουσιάζονται κάθε φορά που ναυαγεί μια προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ακόμα κι αν ο πρόεδρος ακολουθήσει τη γραμμή τους ΠΙΣΤΑ και με βάση τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, όταν αυτή η γραμμή θα οδηγήσει την πλευρά μας στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Αντίθετα αυτοί έχουν πάντα έτοιμο τον αποδιοπομπαίο τράγο, για κάθε “στραβή” που τυχόν θα συμβεί. Αν ο κ. Αναστασιάδης προχωρήσει τις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Ομοσπονδίας, θα τον κατηγορήσουν περίπου σαν προδότη. Αλλά τα ίδια και χειρότερα θα του καταλογίσουν αν ακολουθήσει την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ πολιτική, που θα οδηγήσει – με μαθηματική ακρίβεια – την Κύπρο στη διχοτόμηση. Θα φορτώσουν στον ίδιο και στην “καταστροφική πολιτική του” τη διχοτόμηση διότι – αν δεν το κατάλαβε ακόμη ας το καταλάβει όσο είναι καιρός – αυτός ο ίδιος θα είναι σε κάθε περίπτωση πλεόν από εδώ και μπρος ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *