Μπράβο για τη συμφωνία, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν…

11:25 PM | |

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - ΝΤΑΪΣΕΝΜΠΛΟΥΜΘα ήθελα να πω ότι νιώθω μεγάλη ανακούφιση για τη συμφωνία που πέτυχε απόψε η Ελλάδα στο Eurogroup και να συγχαρώ την νέα κυβέρνηση που χειρίστηκε την όλη κατάσταση με διεκδικητικότητα αλλά και με υπευθυνότητα.

Η Ελλάδα του Τσίπρα έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη και την έδωσε με πείσμα. Τα ουσιαστικά αποτελέσματα ωστόσο απέχουν πολύ λιγότερο από το Μνημόνιο του Σαμαρά και πολύ πολύ περισσότερο από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα… Διότι είναι αστείο να πιστεύουμε ότι όλος ο καυγάς ήταν για το αν θα αλλάξει το Μνημόνιο όνομα σε “Πρόγραμμα” και η Τρόικα σε “Θεσμοί”…

Παρά τις νικητήριες δηλώσεις του Βαρουφάκη, στην ουσία η δύσκολη οικονομική κατάσταση παραμένει. Η Ελλάδα κέρδισε τέσσερις μήνες ανάσα. Στο τέλος αυτού του τετραμήνου θα μπει σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Θα το συμφωνήσουμε μαζί, λέει ο Βαρουφάκης. Εντάξει, μακάρι. Αλλά η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για κάποια χρόνια ακόμη.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ξέρει πολύ καλά ότι η σκληρή πραγματικότητα δεν θα της επιτρέψει να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποσχέσεών της. Ωστόσο θα επιχειρήσει να συλλέξει το λαβείν του κράτους από τους πλούσιους, με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό, σε συνδυασμό με την υποχρέωση για μικρότερο πλεόνασμα, ίσως θα δώσει στην νέα κυβέρνηση κάποια στιγμή τη δυνατότητα να ανταποδώσει στο λαό κοινωνικές παροχές.

Όμως σίγουρα ο δρόμος μπροστά είναι πολύ δύσκολος και οι επόμενοι μήνες εξαιρετικά κρίσιμοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *