Μάρκος Δράκος – ένας ήρωας διπλά και τριπλά προδομένος…

12:07 PM | |

ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ - ΑΓΑΛΜΑΟ Μάρκος Δράκος ήταν μόνο 25 χρονών όταν πέρασε στην αθανασία, πολεμώντας για την ελευθερία αυτού του τόπου. Ήταν λες και γεννήθηκε για να γίνει ήρωας. Πίστευε ότι ο άνθρωπος πρέπει να δίνεται στην πατρίδα κι είχε μια βαθιά πίστη στο Θεό, που μίκραινε μέσα του το φόβο και γιγάντωνε το θάρρος.

Ήταν στη δράση από την πρώτη μέρα του αγώνα, όταν ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη να ανατινάξει με την ομάδα τον ραδιοφωνικό σταθμό στη Λευκωσία και στους 21 μήνες που ακολούθησαν, ήταν παρών σε μεγάλες, ιστορικές στιγμές της αντιαποικιακής δράσης της ΕΟΚΑ. Έφυγε όμως προδομένος…

Κοντά στα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου 1957, ο 25χρονος «Λυκούργος» και οι σύντροφοί του, έπεσαν σε ενέδρα των Άγγλων, σε περιοχή ανατολικά της Ευρύχου. Στα αιφνιδιαστικά πυρά, απάντησαν αμέσως. Ωστόσο το όπλο του Μάρκου έπαθε εμπλοκή κι οι Άγγλοι τον γάζωσαν με 40 σφαίρες. Έπεσε νεκρός καθώς γύρω μαίνονταν άγρια καταιγίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Άγγλοι βρέθηκαν σε εκείνη την περιοχή, εκείνη την ώρα και κάτω από εκείνες τις καιρικές συνθήκες, διότι κάποιοι τους είχαν δώσει από πριν τις πληροφορίες για τις κινήσεις τους.

ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣΑλλά ο Μάρκος δεν προδόθηκε μόνο τη νύχτα που χτυπήθηκε. Προδόθηκε πολλές φορές μετά. Από μια πολιτική ηγεσία που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, όχι μόνο από πολιτική ανωριμότητα, που θα μπορούσε να συγχωρεθεί, αλλά κι από υστεροβουλία κι ιδιοτέλεια. Μια πολιτική ηγεσία που πάτησε πάνω στη θυσία εκείνων που τα έδωσαν όλα, για να τα … πάρει όλα. Που μοιράστηκε εξουσίες και θέσεις κι έχτισε μια χάρτινη πολιτεία πάνω στην άμμο της απάτης. Ναι κι αυτό ήταν προδοσία.

Μια ηγεσία που κατάφερε να δώσει τη μισή Κύπρο στην Τουρκία. Κάποιοι από εκείνους που βρίσκονταν είτε στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση – πάντως μέσα στα πράγματα-  το έκαναν συνειδητά, πίστεψαν δηλαδή ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την … ελληνικότητα μας στο υπόλοιπο κομμάτι. Είναι αυτοί που, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ούτε και σήμερα θέλουν επανένωση της Κύπρου. Αλλά δεν τολμούν να το πουν καθαρά. Πατούν πάνω στο αίμα του Μάρκου και των άλλων πραγματικών ηρώων για καλύψουν πίσω από εύκολες κι ανέξοδες ψευδοπατριωτικές τους κορώνες την πολιτική της διχοτόμησης χωρίς υπογραφή.

Γιαυτό λέω πως ο Μάρκος κι ο Ευαγόρας κι ο Γρηγόρης κι ο Μάτσης κι ο Δημητρίου κι ο Γεωργάλας κι ο Καραολής και τόσοι άλλοι… έφυγαν διπλά και τριπλά προδομένοι… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *